Hlavní navigace

Padesát tisíc lidí věří zjevnému podvodu. Rozdávání produktů Apple se nekoná [AKTUALIZOVÁNO]

7. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na podvody a hoaxy na Facebooku vždycky spolehlivě naletí velké množství lidí. A pokud se rozdávají zdarma produkty Apple? Podvod jako vyšitý má v rukávu i originální výmluvy.

Funguje to již roky a funguje to stále stejně. Stačí se podívat do historie třeba na jednu z nejstarších podvodných stránek Vytvoř si svou fotku z Avataru a podívej se, jak bys vypadal

Vedle záplavy spamu a nesmyslů na ní nyní najdete půl milionu lidí, což je o zhruba 150 tisíc méně, než měla ještě někdy před rokem. Vznikla v době zájmu o filmový Avatar a nalákala typickým podvodem, stejně jako další jí podobné. Dalším typickým příkladem byla „Soutěž a vyhraj ŠKODU SUPERB – AUTO ROKU 2009 – HRAJEME O 10 AUT“, které naletělo 200 tisíc lidí.

Před pár týdny se na Facebooku objevila vlna podvodných stránek v angličtině, které měly společné téma. Apple Giveway - neboli rozdávání výrobků Apple ve velkém. Desítky, ba stovky telefonů, tabletů, iPodů. Netrvalo dlouho a český Facebook zareagoval. A asi nepřekvapí, že nejúspěšnější z těchto stránek má aktuálně přes 50 tisíc fanoušků.

Včerejší večer, 41 tisíc „fanoušků“

Na Rozdáváme Apple produkty zadarmo samozřejmě najdete všechny fotografie z původních anglických podvodných stránek. Ale také velmi originální vysvětlení, jak je možné, že někdo může rozdávat (například) 75 kusů iPad 3 či 100 Macbooků. Jedno z nich zní, že se tolik věcí rozdává zadarmo, protože jde o „poškozené krabice“ a proto je lepší je rozdat, než je „odepisovat“.

Ještě originálnějším vysvětlením ale je, že jde o průzkumný projekt:

„… napíšu Vám to úplně přímo na rovinu! Vím, že to již někdo zmiňoval také někde v komentářích → Jedná se o průzkumný projekt! V pátek místo "vylosování výherců“ zde zveřejníme povídání o tom, aby se lidé konečně vzpamatovali, bude jim vysvětleno, že nikdy v životě nic nedostanou zadarmo a aby se zkrátka od takových věcí vyvarovali."

Toto vysvětlení může být samozřejmě pravda, stejně jako to může být ideální způsob, jak ze všeho vybruslit poté, co všechno praskne. Byť je to určitým způsobem jedno. Desítky tisíc lidí ochotně naletí na zjevný podvod, takové je první poučení, které není žádným překvapením, pokud znáte Facebook a jeho uživatele. Nebo, lépe řečeno, pokud znáte Internet a jeho typické uživatele (chcete-li ještě absurdnější příklad, nabídnu Nigerijský spam přišel na nový trik. Využívá k tomu koťátka k adopci).

Ještě jedno poučení se ale nabízí. Je jisté, že tyto podvodné stránky byly za uplynulé dny nahlášeny velkým množstvím lidí pro spam a podvádění. A jak je vidět, stále existují. Stejně jako chronicky známé podvodné a spamovací české stránky se stovkami tisíc fanoušků. Prostě typické podvody Facebook nemaže, lépe mu jde mazání stránek (a profilů), kde se nic špatného neděje. A pokud jde o opravdové podvody? Ty na Facebooku mohou bezproblémově existovat dny, týdny i měsíce.

BRAND24

PS: Necelé tři stovky fanoušků na Rozdáváme Nokia produkty zadarmo vypadají, jako kdyby nikdo nechtěl Nokie zadarmo.

DODATEK 12:50 – Stránka s největším počtem fanoušků (od rána se počet fanoušků zvýšil na 65 289) přestala být dostupná. Buď ji tvůrci smazali, nebo ji skryli. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).