Hlavní navigace

Patentový žbluňk

7. 5. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Programovací jazyk si nelze patentovat… říká (víceméně) rozhodnutí Evropského Soudního dvora v divokém víru tvořícího se právního standardu v informačním věku. Jeho důsledky mohou být velice zásadní i pro ty, kteří je nyní oslavují.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Nechci zabíhat do detailů rozhodnutí  (zpráva o něm),  které může v praxi znamenat hodně. Třeba  to, že autoři nových programovacích jazyků, rozhraní, ale třeba také datových formátů nemohou do budoucna na území EU uvažovat o tom, že by jejich práce byla patentově chráněna v tom smyslu, že  by znemožňovala výrobu neautorizovaných kompilátorů nebo čteček.

Na první pohled další ze sporů zdravého rozumu proti neméně zdravému kapitalismu, který pro uživatele technologií prakticky nic neznamená. Už na ten druhý to  ale v koutku pod bezem – řečeno slovy Rákosníčka – lupne, v křoví křupne a začnou se dít věci…

Ekonomika informačních technologií stojí, co si budeme nalhávat, primárně na softwaru a na službách. Skutečně úspěšní, když nebereme do úvahy Microsoft a historicky IBM, nejsou ti, kteří dovedou vytvořit prďáckou technologii, ale uzavřený ekosystém, který točí peníze. Je jedno, zda je ten ekosystém vybudován na  bázi sexy telefonu a impotentního multimediálního přehrávače, nebo okolo podnikového informačního systému a masivní databázové architektury. Podstatné je, že točí peníze. Aby je točil, musí být uzavřený a pokud možno co nejvíce nepřátelský vstupům z vnějšku.

BRAND24

Soudní spory o patentovatelnost komunikačních rozhraní patří mezi nejpopulárnější nástroje ochrany uzavřených zahrádek ekosystémů ne před těmi, kteří  se do nich chtějí nabourat z principu, protože jsou analogií po svobodě řvoucích demonstrantů, ale před těmi, kteří by rádi na cizích zahrádkách sklízeli své vlastní ovoce, a to bez tantiém jejich majitelům. Skutečně určující autoritativní judikatura, která určuje, že protokol, jazyk ani rozhraní nelze patentovat a chránit, tomu otevírá pravou cestu.

Její důsledky mohou být nepředvídatelné a těžko představitelné. A dlužno dodat, že nejenom v podobě neškodného emulátoru analytického jazyka, což byla původní podstata sporu, ale v řadě dalších, naprosto nečekaných efektů. Jak pozitivních, tak i negativních.  V každém případě právě tento spor má velmi zajímavý potenciál vnést do světa výdělečných oplocených rybníčků řádný žbluňk.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).