Hlavní navigace

PayPal chce prověřovat, jaké soubory sdílíme

27. 7. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Platební systém PayPal změnil podmínky, za kterých mohou provozovatelé jeho služby využívat. Od webů na sdílení obsahu například vyžaduje, aby mu daly přístup ke všem souborům, které na ně uživatelé nahrají.

Když byli v lednu na popud americké FBI za dramatických okolností pozatýkáni čtyři šéfové Megauploadu a do té doby jeden z největších serverů pro sdílení obsahu přestal být ze dne na den dostupný, vyvolalo to u některých provozovatelů obdobných služeb paniku. Dostali se pod tlak a začali narychlo upravovat podmínky svého fungování z obavy, že by je mohl potkat podobný osud jako provozovatele Megauploadu.

Například provozovatelé serverů Filesonic.com a Wupload.com, které do té doby umožňovaly stejně jako Megaupload a další podobná úložiště uživatelům nahrávat soubory a prostřednictvím odkazů je sdílet s ostatními, se rozhodli, že napříště nahrané soubory zpřístupní pouze tomu, kdo je na server nahrál. Tím v podstatě přestali fungovat jako servery umožňující obsah sdílet.

Ostatní vyčkávali, a když nic nenasvědčovalo tomu, že Megaupload je počátkem intenzivnějšího boje proti úložištím, na kterých se nachází právně kontroverzní obsah, provozovali svůj byznys vesele dál. Vybírali od uživatelů paušály za prémiový přístup k nahraným souborům. Některé servery i nadále za nahraný obsah uživatelům platily. Zatčení a obvinění Kima Dotcoma nakonec může skončit pro FBI a americkou justici blamáží, a tak se nedá příliš očekávat, že by se podobný pokus o exemplární potrestání domnělého porušování autorských práv v blízké budoucnosti opakoval.

Dejte nám přístup k souborům, nebo vám zrušíme účet

Jenže jak napovídají události posledních týdnů, provozovatelé serverů pro sdílení obsahu se mohou dostat do existenčních problémů, aniž by na ně vtrhla zásahová jednotka a FBI jejich servery vypnula. Mráz tentokrát přichází z PayPalu.

Platební systém PayPal totiž nedávno změnil podmínky, za kterých mohou provozovatelé serverů pro sdílení obsahu využívat PayPal jako zprostředkovatele plateb. PayPal například vyžaduje, aby mu provozovatelé sdělili, jak odstraňují nebo zamezují přístup k souborům, které mohou obsahovat nelegální obsah. Na tom by v podstatě nebylo nic až tak problematického, kdyby si PayPal nevymiňoval právo na přístup do samotného úložiště tak, aby zaměstnanci PayPalu mohli monitorovat obsah, který se na serveru nachází.

Jednoduše chtěli přístup do backendu, aby mohli monitorovat veškeré soubory, které byly na server nahrány. Stejně tak chtěli mít přístup k seznamům nahraných souborů jednotlivých uživatelů, a to bez ohledu na to, jak si uživatel nastavil ochranu osobních údajů, uvedl pro TorrentFreak provozovatel britského serveru Putlocker, který odmítl na nové podmínky přistoupit a PayPal mu tak zablokoval účet. Nebyl přitom zdaleka jediný. Zaplatit přes PayPal už není možné také například na serverech MediaFire, DepositFiles, FilePost a dalších, které už raději platbu prostřednictvím PayPalu nenabízí.

Provozovatelé argumentují tím, že žádná třetí strana nemá právo zjišťovat informace o tom, jaké soubory jednotliví uživatelé na server nahrávají a následně sdílejí.

Je to ze strany PayPalu naprosté porušení práva na soukromí, protože jim není nic do toho, jaké soubory mají uživatelé nahrány na svých účtech. Máme zásady, jak zacházet s obsahem chráněným autorským právem, a nemyslíme si, že by měla nějaká další firma špehovat naše uživatele, shrnuli svůj postoj zástupci serveru Putlocker.

Mnoha serverům generuje PayPal většinu příjmů

Ačkoli PayPal nepředstavuje pro servery na sdílení obsahu jedinou platební metodu, jejímž prostřednictvím získávají od svých uživatelů peníze, pro mnoho z nich může mít pozastavení možnosti platit přes PayPal závažné ekonomické důsledky.

Některé servery totiž získávají až 90 procent plateb za své služby právě prostřednictvím PayPalu. Přechod na jiné platební systémy jako Moneybookers či Bitcoin může znamenat, minimálně zpočátku, podstatný propad příjmů.

Většina provozovatelů nabízí možnost zaplatit platební kartou, ale tento způsob není, zřejmě z obavy o zneužití údajů, příliš používaný. Navíc i karetní asociace by mohly na provozovatele serverů pro sdílení obsahu zatlačit.

Analogie s WikiLeaks?

Nebylo by to přitom poprvé. Když před dvěma lety Wikileaks zveřejnily tajné dokumenty americké diplomacie (kompletní archiv 251 000 tajných amerických depeší), odepřely Wikileaks služby Visa, MasterCard i PayPal. Tehdy se objevily spekulace, že tak učinily na nátlak americké vlády.

Podobné úvahy se vynořily i v souvislosti s novými pravidly PayPalu. Na americkou vládu zase tlačí vlivná lobby hollywoodských studií a nahrávacích firem. Kim Dotcom přitom na začátku měsíce obvinil americkou vládu, konkrétně viceprezidenta Joea Bidena, že má prsty ve vypnutí Megauploadu. O tom se mělo rozhodnout na schůzce mezi Bidenem a bývalým senátorem Chrisem Doddem, šéfem vlivné organizaci Motion Picture Association of America (MPAA), která už od roku 1922 zastupuje zájmy hollywoodských filmových studií.

BRAND24

Že by to celé PayPal dělal z nezištných důvodů, se nechce příliš věřit. Vzdát se provizí z obrovského množství plateb není jen tak. Ať už jsou ale důvody postupu PayPalu jakékoliv, je znepokojující, že soukromá firma se snaží monitorovat soubory, které uživatelé nahrávají, aby je potom mohli sdílet s ostatními.

Je evidentní, že velká část obsahu, který je na serverech pro sdílení obsahu k dispozici, porušuje autorská práva. Stejně tak je jasné, že provozovatelé na tomto právně kontroverzním obsahu dobře vydělávají. Nicméně je otázka, zda by k datům a souborům uživatelů měl mít – kromě policie či podobné státní instituce – přístup také soukromý subjekt, který navíc nemá s autorskými právy k dílům nic společného.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).