Hlavní navigace

PaySec: prodejci zatím vyčkávají

2. 5. 2008
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Oslovili jsme některé provozovatele e-shopů, jak se staví k novému platebnímu systému PaySec. Reakce se různí. Obchodníci se neshodnou, jestli je předplacený princip služby výhodou či nevýhodou. Někteří prodejci nesouhlasí s ČSOB, že systém je vhodný i pro makroplatby, a objevila se i poněkud ostřejší kritika poplatků.

Nový platební systém PaySec jsme vám blíže představovali v článku PaySec aneb PayPal po česku (aktualizováno). Pokud se má mikroplatební systém od ČSOB a Poštovní spořitelny na českém Internetu uchytit, bude třeba aby jej podporovali i tuzemští prodejci. Zeptali jsme se provozovatelů e-shopů, kteří zatím PaySec nepodporují, jak se k němu staví. Oslovili jsme ovšem i internetové obchody, které už PaySec podporují, co si od něj slibují a jaké s ním zatím mají zkušenosti. Jejich reakce vám nyní zprostředkujeme

Rezolutní ne? Raději taktické mlčení

Oslovení prodejci, kteří PaySec zatím svým zákazníkům nenabídli jako další platební metodu, nejsou až na pár výjimek příliš sdílní. Jen hrstka z nich na naše dotazy vůbec odpověděla, přestože jsme poskytli poměrně dlouhý čas na reakci. Jak si tento jev vysvětlit? Možná jen daní prodejci čekají, až jak se situace vyvine, a nechtějí proto raději poskytovat žádný mediální výstup, ale to je jen spekulace.

Podle zákulisních informací například PaySec odmítl známý český e-shop Alza.cz. Bohužel oficiální informaci vám k tomu tlumočit nemůžeme, protože Alza.cz je na seznamu těch e-shopů, které na naše dotazy vůbec nereagovaly. Zavedení systému PaySec však zatím neplánuje ani konkurenční CzechComputer.cz. V tuto chvíli o zavedeni PaySec neuvažujeme a ani k němu nemáme žádný vyhraněný názor, uvedl pro Lupu stručně Pavel Kunert, vedoucí marketingu. Zatím nehodláme tento systém nabízet. Systém nemá prozatím uživatele a tudíž ani kupní sílu, řekl Tomáš Richter, obchodní ředitel Kasa.cz.

Dokáže ČSOB k systému PaySec přivést uživatele?

Na současný stav, tedy rozjezd služby, poukazuje i Robert Mitka ze společnosti Národní broadbandová knihovna, která provozuje síť internetových videopůjčoven Kinománia.cz. Nevylučujeme, že tento platební systém v budoucnu nevyužijeme, ale bude záležet na rozšíření systému mezi uživateli. Proto nás hodně zaráží fakt, že ČSOB řeší různé poplatky od uživatelů. Spíše by se měla snažit službu rozjet, uvedl pro Lupu Robert Mitka. Přitom právě online půjčovny filmů patří do oblasti služeb, kde by si mikroplatby mohly na českém Internetu najít své místo na slunci.

O zavedení podpory systému PaySec však Kinománia v tuto chvíli neuvažuje. V nejbližší době neuvažujeme o použití tohoto platebního systému PaySec, protože nepřináší nic nového, než co umí naše peněženka eWallet (naopak je pro uživatele při placení kartou nevýhodnější), zatím ho nevyužívá kritická masa uživatelů, a nechápeme, proč si ČSOB bere za nabíjení kreditkou dvě procenta od uživatelů, když ji uživatelé nabitím kreditu poskytují ‚bezúročnou‘ půjčku (to v eWalletu neděláme!) nešetří kritikou Robert Mitka.

Těžký život mikroplateb v Česku

e-shopy - nákupní košík
Online platební systémy to v České republice nemají jednoduché. Novela bankovního zákona v roce 2003 omezila jejich provoz na subjekty, disponující bankovní licencí a banky samotné o ně nejevily zájem. Situaci nerozhýbal ani příchod PayPalu a ledy se tak pohnuly až letos – ČSOB vypustila PaySec, svůj vlastní mikroplatební systém ohlásil Vodafone a něco chystá také mBank. Ani PaySec však nezačal nejlépe: zpackanou PR kampaní s falešnými blogy a slabým zabezpečením.

Že je míč nyní na straně ČSOB, si myslí i Jan Třasák z internetového obchodu SuperStarShop.cz: Jak se systém prosadí, kolik lidí ho bude využívat, je teď hlavně na ČSOB. Praktické zkušenosti se systémem zatím máme pouze pozitivní. V prvních pár dnech zatím bylo přijato několik desítek objednávek zaplacených prostřednictvím systému PaySec. Nenarazili jsme dosud na žádné obtíže.

Josef Žák, obchodní ředitel společnosti Kosmas, provozující internetový obchod Kosmas.cz, nyní čeká na kroky ČSOB, které by měly PaySec dostat mezi uživatele. PaySec jsme zařadili do nabídky platebních nástrojů především proto, že za ním stojí ČSOB, tedy významný hráč na bankovním trhu, od kterého očekáváme, že projekt zajistí nejen po legislativní a technické stránce, ale poskytne mu také významnou marketingovou podporu. Kosmas.cz patří k nejzavedenějším českým e-shopům, a tak je pro nás také přirozené být otevření novinkám na poli české e-komerce a nabídnout jejich využití našim zákazníkům. Vzhledem k tomu, že průměrná cena objednávky je u nás pod 1000 Kč, považujeme systém jakým je PaySec pro nákupy u nás za vhodný. K našemu rozhodnutí vstoupit již do pilotního provozu PaySec pak ve finále částečně přispěla i jednoduchost technické implementace platební brány, uvedl Josef Žák.

Jednoduchost technické implementace potvrzuje i výše jmenovaný Jan Třasák z e-shopu SuperStarShop.cz: Z technického hlediska PaySec nebylo příliš složité integrovat do našeho systému, celý systém funguje podobně jako přijímání platebních karet přes Internet (Muzo), který již v systému máme zavedený delší dobu. Kvalitní mikroplatební nástroj pro český Internet dosud chyběl. U klasického českého internetového obchodu bude zřejmě ještě dlouhou dobu převládat placení dobírkou. Spíše odhaduji, že tento systém bude konkurence pro premium sms, než rozšířená a hojně využívaná platební metoda internetových obchodů.

Někteří obchodníci o tom, že PaySec si své místo na slunci najde, nepochybují. Určitě bude na Internetu skupina lidí, kteří budou platit PaySecem a Lekarna.cz jim platbu umožní. Dosavadní zkušenosti jsou, z našeho pohledu obchodníka, dobré. Zaplatilo u nás již přes 100 zákazniků, napsal nám Pavel Hrstka z Lékárna.cz.

Obchodníci oceňují hlavně rychlost

Přestože se někteří obchodníci k systému PaySec staví minimálně zdrženlivě, ti, kteří jej již nasadili, si od něj slibují hlavně rychlost. „Už podle názvu, Zlásky.cz, jsme zaměřeni především na prodej dárků a zajímavých drobností. Náš zákazník potřebuje co nejvíce urychlit platbu za vybrané zboží, aby obdarovaný dostal dárek včas,“ uvedla Veronika Bednárková z obchodu Zlásky.cz a připomněla nevýhody dalších platebních metod, které jsou na českém Internetu využívané nebo dostupné: „Běžný způsob zaslání na dobírku je u dárků nevhodný. Platba převodem trvá i několik dnů, což je příliš pomalé. Platba kartou se v ČR zatím bohužel moc neuchytila, zejména proto, že není zákazníky považována za bezpečnou. Systém PaySec umožňuje provádět platby odděleně od platební karty, po nabití virtuální peněženky, je vhodný pro mikroplatby, a protože za ním stojí silná banka, může být považován za bezpečnější než platební karty. Platba proběhne prakticky okamžitě a navíc je tento způsob platby zatížen nižšími poplatky bance, což se v konečném důsledku projeví i na koncové ceně pro zákazníka. Do budoucna očekáváme, že tento nový bezpečný systém plateb bude využívat velký počet našich zákazníků.“

Rychlost jako primární důvod nasazení systému PaySec uvádí také Marek Lustyk za provozovatele e-shopu Čtyřlístek.eu: Platební metoda PaySec urychlí tok financí od zákazníka k nám a zpřehlední tyto transakce. Jinými slovy, zákazník zaplatí a my hned vidíme, že platba proběhla a můžeme zboží expedovat.

Předplacený princip výhodou nebo nevýhodou?

V diskuzi pod článkem z minulého týdne čtenáři rozebírali, jestli předplacený princip systému PaySec je výhodou nebo nevýhodou. Názorově jednotní v tom evidentně nejsou ani oslovení provozovatelé internetových obchodů.

Domnívám se, že jde o systém vhodný spíše pro mikroplatby za opakované nákupy, zejména služeb. Speciální účet totiž předpokládá nějaký zůstatek, který je použitelný pro elektronické platby a v našem případě, kdy hlavním prodejním artiklem je elektronika v řádech tisíců až desetitisíců korun, není pravděpodobné, že klienti systému budou mít dostatečnou částku „odloženu“ na elektronickém účtu. Proto by při nákupu u nás museli účet nejprve „nabít“ převodním příkazem a teprve následně platit, což je pro klienta náročnější než poslat peníze přímo na účet obchodníka, a pro obchodníka dražší, protože platí provizi systému, myslí si Tomáš Richter z Kasa.cz.

Naproti tomu Ondřej Mihula, obchodní ředitel Vltava Stores, provozujícího třeba e-shop s elektronikou Cybex.cz, je jiného názoru: Na rozdíl od bankovního převodu je elektronická peněženka opravdu a vždy online, bez ohledu na to, zda mají zákazník a obchodník účet u stejné, nebo u jiných bank. To vede k rychlejšímu vyřízení objednávky zákazníka, tedy jeho spokojenosti. Platby kartou jsou zase ve srovnání s elektronickou peněženkou dražší, pro většinou zákazníků sice jen trochu, ale pro obchodníka hodně. Navíc má stále mnoho zákazníků z placení kartou na internetu obavu. Přece jen jde většinou o platební kartu k jeho „hlavnímu“ účtu, kde má často veškeré své úspory. Z těchto důvodů se domnívám, že systém elektronické peněženky má na internetu své místo.

Zavede tedy VltavaStores ve svých obchodech podporu pro PaySec? Protože již podobný systém plateb PayPay přijímáme v obchodě AllMusic.cz se stahovanou hudbou, budeme se možností rozšíření způsobů plateb o PaySec seriózně zabývat, a to i pro naše další e-shopy, dodal Ondřej Mihula. Dodejme, že konkurenční online obchod s hudbou i-legálně.cz PaySec podporuje od samého začátku.

Služba mikroplateb na českém Internetu absolutně chybí a není vyloučeno, že v budoucnu zaznamená prudký rozvoj, domnívá se Martin Šuba, ředitel společnosti provozující mimo jiné e-shop Patro.cz, a dodává: A protože naše e-shopy nabízejí v rámci kompletního portofolia komodit i položky jako CD, DVD, knihy, PC hry apod. – tedy menší a levnější položky, u kterých je tato forma úhrady i v zahraničí oblíbená – tak by nenastoupení do tohoto vlaku bylo v podstatě zbytečným mrháním potenciálu.

Služba PaySec nás zaujala spíše víc než míň a rozhodně monitorujeme velice pozorně její rozvoj. Samotné nasazení na naše e-shopy bych podpořil ihned, jak dosáhneme jednáním s provozovatelem služby rozumných podmínek. O nacenění služby pro nás jsme již požádali a pokud i další jednání povede k dohodě, tak PaySec nasadíme, řekl pro Lupu Martin Šuba za Patro.cz.

Podmínky, které PaySec obchodníkům nabízí, nejsou veřejně dostupné. Mají být šity na míru konkrétním obchodům. Nám se však podařilo zjistit zajímavou skutečnost. Poplatek obchodníka za transakci v PaySec má kromě procentní provize i malou fixní složku. Podle ČSOB je to dáno náklady na SMS služby operátorů pro ověřování. Účtuje se však za každou transakci bez ohledu na to, zda pro ni bylo či nebylo využito SMS ověření, uvedl zástupce jednoho z oslovených obchodů, který si nepřál být jmenován a dodal: Čím je tedy částka transakce nižší, tím je pro obchodníka relativně dražší, což není ideální předpoklad pro mikroplatby.

BRAND24

Rozdílné reakce uživatelů i obchodníků

Jak vidno z diskuzí na Lupě, které se točily okolo systému PaySec, ale i z reakcí internetových obchodníků, tak na PaySec neexistuje jednotný názor a reakce jsou velmi rozdílné. Určitě bude proto zajímavé sledovat, jak se PaySec nakonec prosadí.

Na tahu je nyní skutečně ČSOB. Až (resp. pokud) bude PaySec používat větší množství uživatelů, někteří zatím zdrženliví obchodníci se jistě podle toho zařídí. A ti, kteří říkají rezolutní ne? To opravdu záleží jen na ČSOB, jak dobře se jí podaří PaySec rozšířit. Jestli budou na českém Internetu zástupy uživatelů, kteří budou chtít platit prostřednictvím služby PaySec, i rezolutní ne se může proměnit.

Vybíráte si e-shop podle toho, jaké platební možnosti nabízí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).