Hlavní navigace

Pestrý svět internetových diskusí

26. 8. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přiznávám se bez mučení. Přestože necítím potřebu se jich zúčastňovat, ráda občas čtu diskuse na Internetu. Tedy aspoň některé. Někdy se zasměju, někdy rozčílím, občas jenom znechuceně vrtím hlavou. Ve výjimečných případech je diskuse lepší, než byl původní článek. A subjektivně si účastníky internetových diskuzí dělím na několik skupin.

Naprostou minoritou jsou „slušňáci“. Příspěvky k tématu, způsob vyjadřování kultivovaný, čeština spisovná. Bohužel jich najdete míň než pověstného šafránu a těžko tak mohou konkurovat početně silnějším skupinám.

Moji oblíbenci jsou „vtipálkové“. Ti dobří jsou obohacením každé diskuse. Jejich postřehy se zpravidla vztahují k tématu, navíc je umí i občas okořenit originálním druhem humoru.

Kdo naopak originalitou nijak nevyniká, jsou „straníci“. Je jedno, o čem byl článek, za všechno dobré vděčíme právě jejich straně, za to špatné těm ostatním. Místo pádných argumentů osočování a „politicky korektní“ vulgarismy, asi nejčastěji se vyskytují modří zloději a socanské socky. Zkrátka až dojemně odrážejí chování našich politických špiček.

Podobnou, ale veselejší skupinkou, jsou „sexuální štvanci“. Zatímco u straníků všechno stojí a padá na politice, u štvanců je takovým základním kamenem sex. Sexuální narážky jemné i hodně drsné, občas se najde i jedinec, který si očividně spletl diskusi s erotickou seznamkou.

Sprosťáci“ používají na, v průměru, pět slušných slov jedno sprosté. Ostatní účastníky zpravidla titulují slovy, která jsou v médiích použitelná až po 10 hodině večerní a posílají je do míst, kde končívají záda a začínají nohy. Aby se vyhnuli zásahům cenzury, prokládají sprosťárny pomlčkami nebo tečkami, takže některé příspěvky vypadají jako kombinace psaného slova s morseovkou.

Rasisty a fanatiky“ není nutné představovat. Udivuje mě spíš, kolik lidí žije s utkvělou představou, že nejmocnějším státem světa je Izrael a že Židé ovlivňují na tomhle světě všechno, včetně vzniku zemětřesení, tání arktických ledovců a vypadnutí české fotbalové reprezentace na ME.

Remcalové“, ti si prostě stěžují na všechno a na všechny.

Češtináři“, milovníci našeho rodného jazyka, zásadně nediskutují. V 99,99 % případů jenom peskují nešťastníka, který ve svém příspěvku spáchal hrubku. „Nauč se pořádně česki, máš tam hrubku,“ mě spolehlivě odrovná (smíchy).

Brouky Pytlíky“ znáte asi i z běžného života. Všude byli, všechno znají. Jedním slovem, zpravidla nedocenění, géniové.

Prudiči“, to jsou praví profíci. Jejich životní snem je, zcela demokraticky, naštvat a znechutit kohokoli bez ohledu na politickou příslušnost, náboženské vyznání a podobně. A na rozdíl od sprosťáků k tomu nepotřebují vulgarismy.

BRAND24

Samozřejmě najdete i další malé skupinky – feministky, šovinisty, skalní optimisty i pesimisty a jiné. Dost často se vyskytují i výbušné kombinace. Takový „straník sprosťák“ je zpravidla případem, nad kterým musí plesat srdéčko každého psychiatra.

A co vy? Diskutujete? A do které skupiny se v tom případě řadíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka pracuje jako technik, zajímá se o počítače a vše, co s nimi souvisí.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).