Hlavní navigace

Piráti převzali web sledujuserialy.cz, ČPÚ odmítá, že by na provozovatele tlačila

23. 1. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Česká pirátská strana o víkendu začala provozovat web sledujuserialy.cz, který jeho majitelé odstavili poté, co je kontaktovala ČPÚ.

Místopředseda České pirátské strany Mikuláš Ferjenčík rozeslal včera médiím tiskovou zprávu, ve které oznámil, že Piráti začali provozovat web sledujuserialy.cz. Ten obsahuje odkazy na seriály a vložená videa. Podle Pirátů původní provozovatelé webu odstavili kvůli výhružkám ze strany České protipirátské unie (ČPÚ). 

Pirátská strana dlouhodobě bojuje proti rozšiřování copyrightu do oblastí, kam nepatří. Za jednu z těchto oblastí považujeme i sdílení odkazů. Odkaz není zločin! Odkazování na webovou stránku nebo embedování do ní není sdělováním díla ve smyslu kopírovacího zákona, stejně jako není sdělováním díla veřejnosti konstatování, že dnes večer dávají v kině Aero od 20:30 film Lidice nebo televizní program, který si lidé běžně kupují v trafice. Proto zaštiťujeme projekt, jehož původní provozovatele začala šikanovat Protipirátská unie, vysvětlují zástupci Pirátů.

Markéta Prchalová, ředitelka ČPÚ, která zastupuje držitele práv k audiovizuálním dílům ale odmítá, že by provozovatele webu zastrašovala nebo jim jakkoli vyhrožovala. Provozovatelé podle ní jen dostali upozornění, že se dopouštějí protiprávního jednání a byli vyzváni, aby od tohoto jednání upustili.

Provozovatele stránky, který formou embeddingu zpřístupňoval autorským právem chráněná audiovizuální díla (epizody seriálů), aniž k tomu měl příslušné souhlasy vlastníků práv, jsme upozornili na protiprávnost jeho počínání a vyzvali ho k upuštění od protiprávního jednání, tedy dali jsme mu šanci nezodpovídat se za již realizované porušení autorského práva a vyhnout se náhradě škody a vydání bezdůvodného obohacení, pokud od dalšího porušování upustí. 

Jsem přesvědčena, že tomu se rozhodně nedá říkat zastrašovat či vyvíjet nátlak, určitě byste takovéto výrazy nepoužil k popsání jednání majitele obchodu, který říká zlodějovi, kterého načapal už poněkolikráté, že mu krade zboží, že to co dělá je nelegální a aby toho už nechal, protože jestli ho chytne ještě jednou, tak už se asi neudrží a zavolá policii.

Na stránkách, které prostřednictvím embeddingu zpřístupňují bez souhlasu držitelů práv chráněná audiovizuální díla z nelegálních kopií uložených na jiných serverech, nám vadí právě to, tedy že neoprávněně užívají chráněná audiovizuální díla. Takovéto zpřístupňování chráněných autorských děl je užitím ve smyslu § 12 odst. 1, 4 f), § 18 odst. 1, 2 zák. č. 121/2000 Sb., autorského zákona, ke kterému je vždy třeba předchozího souhlasu autora nebo jiného držitele práv.

BRAND24

To konstatoval jak Krajský soud v Ústí nad Labem, tak Krajský soud v Brně, které rozhodovaly o odvolání obžalovaných, kteří chráněná audiovizuální díla prostřednictvím embeddingu zpřístupňovali bez souhlasu držitelů práv, a tato odvolání zamítly jako nedůvodná a potvrdily tak rozsudky soudů 1. stupně, které obžalované uznaly pravomocně vinnými ze spáchání trestného činu dle § 152 odst. 1 starého trestního zákona (mladík z Liberce) a zločinu dle § 270 odst. 1, odst. 3 písm. b) nového trestního zákoníku (provozování několika stránek k jednotlivým seriálům). Protiprávnosti takového jednání jsou si dobře vědomi i Piráti, koneckonců je to obsahem vyjádření advokátní kanceláře, které požádali o stanovisko.

Proti každému porušiteli práv postupujeme standardními postupy, uvedla Markéta Prchalová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).