Hlavní navigace

Po vyčerpání FUP žádná data. T-Mobile upravil fungování některých tarifů [AKTUALIZOVÁNO]

27. 5. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: T-Mobile ČR
Není to změna podmínek, na ukončení smlouvy nemáte nárok. Operátor sice jednostranně změnil fungování služeb, papírově se ale nic neděje.
  • 28.5. 18:20 - doplněn screenshot ze samoobsluhy T-Mobilu
  • 27.5. 11:00 – na konci textu doplněno doporučení ČTÚ, aby zákazníci postup T-Mobilu reklamovali

Z hlediska zákazníků T-Mobilu je to jasné: od minulého týdne se části z nich změnilo to, jak funguje jejich tarif. A to jednoznačně k horšímu: dříve se jim po vyčerpání FUP připojení k internetu zpomalilo na šnečích, leč stále k základnímu brouzdání použitelných 64/32 kb/s. Nově se jim ale data zastaví úplně a musí si přikoupit další datový balíček.

Změna se týká jen nejlevnějších tarifů S námi v síti a S námi v sítích a předplacených balíčků Internet v mobilu na den a Internet v mobilu na týden (u těch se dříve rychlost snižovala na 16/16 kb/s). Podle vyjádření T-Mobilu se nedotkla více než 4 % zákazníků se zapnutými datovými službami. 

„Uplatňujeme postup, který je v souladu s podmínkami služeb,“ odpovídá mluvčí operátora Patricie Šedivá na dotaz, jak firma klienty o změně informovala. Nekonkrétní formulaci si lze přeložit tak, že zákazníci o novince předem vůbec netušili. A příspěvky překvapených a rozzlobených lidí na sociálních sítích a v diskusních fórech tomu odpovídají.

Lidé ze zákaznické podpory navíc na Facebooku nutnost změny zdůvodňují vskutku svérázně – zpomalený datový provoz po vyčerpání FUP prý natolik zatěžoval síť, že blokoval připojení platícím zákazníkům. 

No… pokud výrazně zpomalené připojování 4 % zákazníků blokuje síť T-Mobilu natolik, že to zpomalí data dalším 96 % klientů, je s ní asi v nepořádku něco mnohem podstatnějšího. Spíš je pravděpodobnější, že firma už těm 4 % klientů nechce dávat žádná data zadarmo.

Změna u levných tarifů by tam mohla být také lakmusovým papírkem, který má připravit půdu pro to, že T-Mobile nakonec zpomalování dat po vyčerpání FUP zruší i u ostatních tarifů. „V tuto chvíli je velmi předčasné předjímat jakékoli další změny,“ odpovídá ale na přímý dotaz mluvčí.

Na papíře žádná změna

Zajímavá je však ještě jedna okolnost. Ačkoli jde v praxi o jasnou změnu k horšímu, T-Mobile ji nepovažuje za důvod k tomu, že by zákazníci mohli předčasně a bez sankcí ukončit své smlouvy. Zpomalení rychlosti dat po vyčerpání FUP totiž není součástí ceníku ani podmínek dotčených tarifů, argumentuje Šedivá:

Skutečně nejde o změnu podmínek. V podmínkách služby/tarifu z roku 2014 i v Ceníku služeb je uvedeno, že „po vyčerpání přiděleného objemu dat má zákazník možnost dokoupit si další objem dat za cenu dle Ceníku služeb“. Pokud tedy objem dat přidělený k zákazníkovu stávajícímu tarifu nestačí, může si dokoupit další data v podobě dodatečných mobilních datových balíčků. Postup, který uplatňujeme poté, co vyčerpá datový limit je tedy v souladu s podmínkami i ceníkem, které jsou nedílnou součástí účastnické smlouvy.

Jinými slovy: na to, co není přímo zmíněno ve smluvních podmínkách nebo v ceníku, nemají zákazníci nárok, i když jim to operátor dlouhou dobu v praxi poskytoval. A byť jim operátor v praxi jednostranně změnil službu k horšímu, papírově nárok na zrušení smlouvy nemají.

Bude zajímavé sledovat, jak se k této kličce postaví Český telekomunikační úřad (dotazy jsme na ČTÚ poslali). Naděje ale nejsou velké – jak ukázal nedávný výsledek posuzování „věrnostních“ slev UPC, právníci operátorů jsou pořád o několik kroků napřed.

Tipy C

Aktualizace 27.5. 11:00 – Doplňujeme vyjádření Nikoly Šedové z oddělení komunikace ČTÚ. Úřad podle ní celou záležitost prověřuje:

Prověřujeme, zda skutečně dochází k přerušení služby a rovněž, zda T-Mobile aktuálně změnil smluvní podmínky, či zda se jedná o změnu výkladu stávajícího znění smluvních podmínek (pokud nebyly měněny). Podmínky tarifů, u kterých by mělo k přerušení poskytování služby docházet, totiž platí v nezměněném znění od listopadu loňského roku. Prověřujeme rovněž to, zdali není dán nějaký rozpor v jednotlivých smluvních dokumentech (případně rozpor smluvních podmínek s webovou prezentací nabídky služeb). 

Těm účastníkům, kterým by služba byla po vyčerpání FUP skutečně přerušena, bychom v tuto chvíli každopádně doporučili z důvodu zachování práv a lhůt pro případné vedení sporného řízení (o námitce proti vyřízení reklamace) daný postup u společnosti T-Mobile reklamovat. 

Aktualizace 28.5. 18:20 – Jedna ze čtenářek nám poslala screenshot ze samoobsluhy T-Mobilu, který je poněkud schizofrenní povahy – operátor na stránce slibuje po vyčerpání FUP zpomalení dat, o něco níže je pak vylučuje:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).