Hlavní navigace

Policie ČR: Šmírovací software jsme koupili, ale vše je tajné, nic neřekneme

7. 7. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kompromitovaný software se zadními vrátky, stovky tisíc vynaložených eur, ale nic se nedozvíte, vše je totiž „v utajeném režimu“.

Celý svět se baví únikem kompletních dat společnosti Hacking Team, (firmy, kterou Reportéři bez hranic označují za „nepřítele internetu“). Mezi její zákazníky podle uniklých dat patří represivní režimy, ač roky tvrdila, že s nimi rozhodně neobchoduje. 

Ale také Policie ČR, která – když se sečtou faktury napsané na jejího externího dodavatele Bull s.r.o. – vydala minimálně 18 milionů korun. Za RCS software (a další nástroje umožňující mimo jiné průnik do cizích počítačů), který je teď kompletně kompromitovaný, podle všeho obsahuje zadní vrátka a těžko říci, jaké informace vynášel autorům.

Po Policii ČR jsme chtěli odpovědi na následující otázky:

Dobré ráno, v souvislosti s fatální kompromitací společnosti Hacking Team, kde zákazníkem byla i Policie ČR (ať už přímo nebo nepřímo), mám několik dotazů:

1) Veškerý software od Hacking Teamu je nyní kompromitovaný, jste si toho vědomi? Jaké kroky podniknete, aby nedošlo k ohrožení ČR a PČR?

2) Software od Hacking Teamu obsahuje backdoor, který Hacking Team může využívat bez vašeho vědomí, prověřovali jste software před zakoupením a použitím na něco takto nepřijatelného?

3) Nakupovala služby od Hacking Teamu Policie ČR přímo, přes prostředníka, tedy přes Bull .s.r.o, případně přes další prostředníky? Jaké? 

4) Jaká výběrová řízení byla vypsána na nákup služeb a softwaru od Hacking Team, jaké částky účtuje Bull s.r.o. PČR za poskytované služby? Jaká je celková částka od roku 2010? 

5) K jakému účelu byly používány služby od Hacking Teamu?

6) K jakému účelu byl používán software od Hackign Teamu, bylo použití nějak přínosné pro odhalení trestné/kriminální činnosti?: 

Bohužel, jediné co jsme dostali, je tisková zpráva s názvem „Použití sledovacího softwaru“. V té se pouze opakovaně dočtete, že všechno je v utajeném režimu, takže se nikdo nedozví nic a k fungování softwaru, postupu a opatřením se nikdo vyjadřovat nebude. A to prý i proto, že není možné ohrozit probíhající trestní řízení. Což ve světle zadních vrátek v používaném softwaru působí hodně úsměvně.

Použití sledovacího softwaru

Speciální útvar Policie ČR využívá i sledovací software. 

Útvar zvláštních činností služby kriminální policie a vyšetřování byl zřízen jako specializované pracoviště k provádění sledování osob a věcí, odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu a dalších specializovaných úkonů pro potřeby trestního řízení.

Útvar používá různé prostředky, které dokáží zjistit informace nutné pro trestní řízení. Jedná se i o speciální software, který na základě povolení soudce umožňuje prolomení soukromí. V tomto povolení musí být jasně stanovena doba, po kterou je sledování prováděno a nesmí být delší než šest měsíců. 

Software k zjišťování informaci nakoupila Police s cílem co nejkvalitnějšího plnění úkolů, které vyplývají z trestního řízení. Celý nákup proběhl v režimu utajení v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

Vzhledem k tomu, že se použití těchto prostředků týká závažné trestné činnosti a je vedeno v utajeném režimu, není možné se k fungování softwaru, postupům a opatřením vyjadřovat. 

BRAND24

Policie České republiky v případech použití těchto prostředků vždy pracuje tak, aby nebylo ohroženo probíhajících trestních řízení. Vzhledem k charakteru celé záležitosti nemůže Policie České republiky uvolnit další informace

7. července 20015kpt. David Schöntiskový mluvčí – Policejní prezidium ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).