Hlavní navigace

Post PC éra? Ne

19. 3. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Evoluce technologií má jednu zajímavou vlastnost. A to, že v představách dodavatelů jak technologií samotných, tak služeb okolo nich vypadá většinou dost odlišně než ve skutečnosti.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Jedním z parádních cirkusových čísel na téma technologického vývoje jsou řeči Apple a jemu podobných o nástupu tzv. post PC éry. Má se tím na mysli období, kdy budou klasické stolní počítače tak, jak je známe přibližně posledních pětatřicet let, zvolna vytlačeny novým typem uživatelských zařízení; sice méně univerzálních, ale zato nemajících základní vady vycházející z koncepce osobních počítačů. A samozřejmě ani nános jejich pětatřicetileté tradice (ještě před uvedení prvního IBM PC jsem ji datoval zcela záměrně). Post PC éra se má vyznačovat jednoduchostí, snadnou použitelností, přístupností a kompaktností informací. Jejím středem mají být sexy designované hračky, přičemž tablety v současné podobě mají být spíše jejich ochutnávkou, než skutečným ztělesněním.  

Že se bude jednat o zařízení velmi omezená a poměrně konzumního charakteru; tedy strojky, na kterých se obsah vstřebává, nikoli vytváří, je vada, která, viděno očima samozvaných trendotvůrců, nevadí. Současně že se s ní snaží vypořádat uváděním „produktivního“ software pro Post-PC zařízení. Fanoušci Apple prominou, ale iPhoto pro iPad tak, jak ho vidím, není produktivní software ani omylem. Skutečná produktivita na spotřebitelských Post-PC zařízeních není až na výjimky možná, takže specialisté a kreativci budou dále potřebovat svá PC. Většina však, jak se zdá, nezadržitelně pochoduje do světa trikordérů.


Potud vize, nyní realita. PC jsou nejmasověji prodávanou výpočetní platformou na světě a rostou. Jejich úloha v podnikových a organizačních aplikacích je nezastupitelná.  Mám-li možnost posoudit z pohledu reality českých firem, osm let starý software není žádnou výjimkou, přičemž jeho uživatelé nepociťují žádnou zastaralost ani nedostatečnost. Omezené rozpočty prodlužují životní cyklus a konzervují stav, takže o nějaké paradigmatické změně PC  → Post PC nemůže být řeč.

Tipy C

Koncoví uživatelé se dělí na ty, kteří podléhají trendům, a na všechny ostatní. První skupina nejen rychle adoptuje nové technologie, ale také se jich relativně rychle zbavuje. Často aniž by jim skutečně porozuměla. Protože ale potřebuje mít někde své informace, probíhá adoptování a zahazování technologií okolo pevného středu, kterým je… PC. Druhá skupina technologickým nadšením nehýří, ale technologie potřebuje. To v praxi znamená, že si vybírá nejsnáze dostupný a současně nejtrvanlivější nástroj zpracování informací, kterým je… PC. Použití nových terminálů jako dedikovaných nástrojů (lékařství… pamatujete na první generaci Notebooků/tabletů?, skladové technologie a další), se může uchytit, na druhé straně právě zde se používají specifické přístroje s extrémně dlouhou dobou životnosti (nedávno jsem byl ve firmě, kde se výkonný management chválil tím, že klíčové informace jsou mezi zaměstnanci vyměňovány pomocí jednotného software na Palmech TX. Technologie byla čerstvě implementována předloni a konečně běží v ostrém provozu!!!). Ty všechny se pak různými způsoby synchronizují s datovými sklady a výsledek se zpracovává na …PC.

Já vím, že když se podíváte na svůj stream v Google plus, budete si nejspíše myslet, že Post PC éra je už dávno tady.  Já si ale myslím, že je tady tak nanejvýše v hlavách svých entusiastů, kteří jsou na Google plus. Než si totiž většina reálné lidské společnosti všimne, že by měla nastat, bude trenduchtivá část technologických nadšenců bažit po něčem jiném. A protože móda má jak známo tendenci se vracet, tipuji, že to něco jiného bude… PC.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).