Hlavní navigace

Prahu mapují vozy Street View od Google

11. 5. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Google se konečně rozhoupal ke spuštění panoramatických fotografií Street View také pro Českou republiku. Začíná to sběrem dat: Prahou projíždějí speciální vozy, které připravují podklady. Jak sběr dat funguje, kam se špionážní oko Googlu dostane, prohlédnete si v Googlu Pražský hrad a Karlův most? A je také možné, že se na Internetu objevíte i vy?

Od úterý 5. května pomalu začaly projíždět Prahou modré osobní automobily s charakteristickou instalací na kapotě. Datum je to téměř symbolické, 25 května roku 2007 totiž spatřila světlo světa vůbec první verze této služby.

Projekt Street View vznikl jako doplněk na podporu již tak poměrně populárních Google Maps. Dnes se jedná o velice funkční a z uživatelského hlediska značně užitečné rozšíření geoaplikací tohoto internetového giganta. Street View, dnes již nedílná součást Map Googlu, umožňuje uživatelům bez problémů překonat vzdálenosti a seznámit se podrobně s daným místem. Mohou tak snadno zjistit, zda je před restaurací, kam se chystají, možné zaparkovat, nebo zda budou mít z hotelu na dovolené dobrý výhled, říká Jaroslav Bengl, produktový manažer z Google Zurich.


Google_street_view_car 008.jpg

Projíždí Street View car, máme mávat nebo hrozit?

Přes zjevnou užitečnost a nebo možná právě pro ni je systém navzájem průchozích panoramatických (360° horizontálně a 290° vertikálně) fotografií terčem řady kritik ochránců soukromí a institucí starajících se v některých regionech o bezpečnost. Hysterie, která se kolem podkladů pro Street view rozpoutala, vedla zejména v anglosaském světě k zajímavému domino efektu, začaly se kupit žaloby za odhalování „citlivých“ objektů, u nichž si majitelé nepřejí žádný druh medializace a blokování průjezdu mapovacích vozů se možná stane do budoucna jednoduše folklórem a happeningem (Virtuální prohlídky měst za hranicí etiky?). Z tohoto důvodu Google provádí mapování poněkud konspiračním způsobem. Neposkytuje bližší informace médiím, zakazuje jakýkoliv kontakt posádek s obyvateli města a plány průjezdů pečlivě tají.


Google_street_view_car 006.jpg

V otázce zachování integrity soukromí vs. znehodnocování kvality podkladů zachovává Google poměrně rozumnou strategii. Obličeje kolemjdoucích a poznávací značky vozů jsou automaticky rozmazávány, čímž je splněna podmínka zachování anonymity privátních osob a ostatní objekty (automobily, architektura) na fotografiích mohou být rozmazány nebo vyretušovány na základě podané žádosti, zdůvodnění a prokázání vlastnického vztahu k danému objektu. Na první pohled může vypadat celý proces výmazu vůči jednoduchosti pořízení snímku jako neadekvátně byrokratická záležitost, ale vše má svůj důvod. Respektive, je zde důvodů hned několik.


kun

Prvním důvodem se chrání sám Google před zbytečným navyšováním nákladů, zpracování snímků si vyžádalo několik měsíců práce, která by při enormním množství požadavků přišla vniveč, totéž by se pak dalo říci o znehodnocování kvality podkladů, na nichž by chyběla polovina budov kvůli nepřiměřené potřebě zachování soukromí ze strany jejich majitelů. Důvodem, který prezentuje Google jako oficiální, je pak modelová situace, kdy by zjednodušení procesu mazání mohlo vést například k záměrnému poškozování konkurence (výmaz cizí restaurace). Není také bez zajímavosti, že takzvaný „výmaz“ vlastně označuje pouhé vymazání (nebo rozmazání) ze samotných Google Map. Samotný fotografický podklad zůstává dále v archivech Google a je možné ho v budoucnu znovu nasadit. Google také zcela záměrně snímá pouze to, co je vidět z veřejně přístupných prostranství. Virtuální prohlídky některých malostranských zahrad či zlaté uličky tak rozhodně nečekejte.

Jak se dívá Praha na to, že se na ni někdo dívá

Zajímavým se ukázal přístup Pražského magistrátu, který na jedné straně zájem Googlu o Prahu vítá, neboť si dobře uvědomuje, jak by mohl virtuální model města pomoci zvýšení opadajícího turistického zájmu, na druhé však odmítá činit vůči Google jakékoli nadstandardní vstřícné kroky. V konečném důsledku to znamená, že na procházkách po Street View pravděpodobně nenaleznete řadu atraktivních lokalit jako je Pražský hrad, nejhezčí část Kampy, nebo třeba Karlův most.


Google_street_view_car 010.jpg

Co se týče samotné užitné hodnoty, samotný Google se domnívá, že Street View ovšem není zdaleka přínosem pouze pro turisty. Plánované pokrytí našeho hlavního města bude velkým přínosem také pro všechny Pražany, nikdo totiž nenosí mapu celého města v hlavě, komentuje Bengl. Pokud se ovšem těšíte, že si třeba již o letních prázdninách budete moci z dovolené procházet snímky hlavního města, pak vás nejspíše zklamu. Samotný proces snímkování potrvá (podle komplikací) dva až tři měsíce a stejně dlouhou dobu zabere také zpracování, které zahrnuje například ono rozmazávání obličejů. Google přesto slibuje, že by se funkce Street View měla v Česku objevit do konce roku 2009, přičemž se vedle hlavního města počítá také se zmapováním hanácké metropole. K dnešnímu dni služba zahrnuje přes stovku metropolitních oblastí a virtuálně si v rámci její evropské části můžete prohlédnout oblíbené destinace Francie, Španělska, Itálie, Anglie či Nizozemí.

Jak proces mapování probíhá

Tvorba nejrůznějších interaktivních panoramat je dnes poměrně rozšířenou záležitostí a s vybavením za cenu sériového vozu v plné výbavě se mu dnes může věnovat vlastně kdokoli. Virtuální prohlídky měst prostřednictvím Street View jsou přesto svojí komplexností minimálně o řád před konkurencí. Jak to vlastně vůbec zvládá?

BRAND24


detail

Ke snímání mapových podkladů využívá Google technologii pro 360stupňový záznam, kterou vytvořila společnost Immersive Media. Ta pracuje s kamerou o 11 čočkách a čtyřmi směrovými mikrofony pro záznam prostorového zvuku. Kamera dokáže snímat celý okolní prostor v reálném čase a během jedné sekundy vygeneruje datový tok přes sto milionů pixelů za sekundu. Vedle obrazového materiálu a prostorového zvuku umí zařízení ověřovat a ukládat GPS souřadnice místa, kde se právě nachází, což následně usnadňuje kompletaci modelu.

Nasnímaná data jsou uložena na pevné disky, které je možné za běhu v případě potřeby měnit, a následně jsou přenášena do počítače, který je vyhodnotí, zpracuje a zkomprimuje. Takto upravená data je již možno přehrávat víceméně ve stejné podobě, kterou znáte přímo ze Street View. Během snímání dat je kamera připevněna na cca metr a půl vysoké konstrukci na střeše vozu, díky čemuž jsou jinak zcela civilně vyhlížející vozy Google velmi nápadné a poutají pozornost okolí. Díky rychlosti snímání je kamera schopná snímat během běžného silničního provozu a nijak neomezuje okolní dopravu. Technologický park týmu Street view je také průběžně poměrně intenzivně vylepšován, takže je možné, že se časem setkáme v panoramatických modelech ještě nejednoho překvapení.

Foto: autor

Vadil by vám váš dům viditelný ve Street View?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).