Hlavní navigace

Přichází 64bitový Google Chrome pro Mac, zájemci mohou začít s testováním

6. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

64bitová varianta webového prohlížeče Google Chrome nebude výsadou Windows 7 a vyšších. V tichosti se objevila vývojová verze 64bitové varianty prohlížeče pro Mac, respektive platformu OS X.

64bitové varianty prohlížeče Google Chrome se dočkají také uživatelé OS X. Zatím je k dispozici raná vývojová verze z kanálů CanaryDev určených testerům a vývojářům. Širší veřejnosti lze doporučit k experimentování kanál Canary, protože instalace vývojové verze nenaruší běžnou instalaci prohlížeče.

64bitová varianta prohlížeče Google Chrome pro Windows 7 a vyšší dospěla do stádia betaverze. Tvůrci prohlížeče uživatelům slibují vyšší výkon (až o čtvrtinu) a lepší stabilitu (až o polovinu) díky optimalizaci pro moderní procesory. Bezpečnost se má zlepšit díky novým technologiím dostupným pouze pro 64bitový software.

Zatím není známo, co mají od 64bitové varianty prohlížeče očekávat uživatelé OS X. Některá média zmiňují například podporu technologie Java, protože její plug-in je pro OS X dostupný pouze v 64bitové variantě. Nicméně Java patří mezi plug-iny, které má Google Chrome koncem roku obecně přestat podporovat.  

Tipy C

OS X vyvíjí Apple pro své počítače Mac. Dlouhodobě přitom prosazuje odklon od 32bitové architektury, což může být jeden z důvodů, proč se Google pustil do vývoje nativní 64bitové varianty svého prohlížeče pro tento systém. Konkurenční prohlížeč Mozilla Firefox pro OS X vychází v 64bitové variantě již delší dobu.

StatCounter uvádí, že celkový globální tržní podíl OS X z letošního července činí necelých 8,6 %. V severoamerickém regionu však šplhá k již zajímavějším 15 %. Apple má tradičně na domácím americkém trhu silnější pozici. V severoamerické oblasti už nyní OS X svým tržním podílem překonává systém Windows XP.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).