Hlavní navigace

Proč nebudu mít rád MSIE 7

25. 7. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Už letos v létě se má objevit první betaverze nového prohlížeče Microsoft Internet Explorer 7 (MSIE 7). Nebudu ho používat ze zcela prozaických důvodů (mám pouze Windows 98 a Linux, ani na jednom z nich MSIE 7 fugovat nebude). Ale kdybych ho teoreticky provozovat mohl, vidím jasné signály, že bych do toho stejně nešel.

Souvisí to s drobností jménem User Agent (UA). To je krátký text, který internetový prohlížeč posílá při každém dotazu na webserver a identifikuje svůj typ. Webserver tak má možnost poznat, jestli po něm danou stránku chce MSIE, Mozilla nebo třeba WAP telefon. Na základě toho může server poskytovat různým browserům různý obsah.

Microsoft před pár dny vyzval provozovatele serverů, aby aktualizovali své webstránky, a v případě, že se prohlížeč hlásí jako MSIE 7, s ním zacházeli, jako kdyby to byl MSIE 6. Z toho mi vyplývá, že MSIE 7 bude zpětně kompatibilní s MSIE 6. To ale není to hlavní, co mě irituje.

Štve mě to, že Microsoft opět hodlá jít svou cestou, odlišnou od všech ostatních. Pokud vytvořím stránku, používající základní kaskádové styly (CSS), zobrazí se mi dnes přibližně stejně ve všech nových prohlížečích (naivně se domnívám, že i v aktuálním MSIE 6). CSS je jasně definováno a všechny prohlížeče mají ještě co dohánět, aby ho implementovaly zcela správně. Navrhovat dnes stránky, které vyžadují zjišťování UA řetězce a podle něj mění svůj zdrojový kód, to je v lepším případě návrat o několik let zpět, v horším případě „svinstvo“. Především v případě, kdy jde o betatesting nového prohlížeče, bych očekával, že se UA bude ignorovat a prohlížeč se bude muset vyrovnat se „standardní“ stránkou.

Webdesignéři (aspoň ti, které považuji za „slušně vychované“) dnes navrhují své stránky s použitím standardů (přičemž skutečně myslím „standardy“, nikoliv „de facto standardy“) a pak je „dozáplatují“ speciálně kvůli starším prohlížečům. Kdybych byl škodolibý, tak bych se mohl radovat z toho, že právě tady se Microsoftu jeho arogance vymstila a webdesignéři budou muset své stránky upravovat pouze kvůli tomu, aby se správně zobrazovaly v novém „major“ browseru, který se má stát dominantním.

BRAND24

Žádný Microsoft Internet Explorer jsem nikdy v životě nepoužíval (pokud mě k tomu nedonutil bezohledný webdesigner), přešel jsem z Netscape přímo na Mozillu. Dnes už díky Firefoxu a GreaseMonkey skriptům zvítězím i nad oním bezohledným webdesignérem. A Microsoft dělá všechno pro to, abych MSIE ani nikdy v budoucnosti používat nezačal.

P.S: Když jsem psal tuto víceméně sci-fi glosu o tom, jak GreaseMonkey může jednou ohrozit bezpečnost vašeho počítače, netušil jsem, jak aktuální to bude. Pokud máte GreaseMonkey starší než verze 0.3.5, okamžitě upgradujte, protože jakákoliv stránka, kterou navštívíte, může obsahovat skript, který odešle libovolný soubor (nebo seznam souborů) z vašeho disku na libovolný server. Stačí pouze, aby této stránce příslušel libovolný GM skript ve vašem prohlížeči. Což je u většiny uživatelů splněno, protože základní instalace GM obsahuje několik obecných skriptů, které se provádějí na všech navštívených stránkách.

Hlasujte o novém designu Lupy
Nová Lupa bude v novém kabátě. I vy můžete svým hlasem rozhodnout, jak bude vypadat. Pomožte nám vybrat ten nejlepší design! Hlasovat můžete až do 27. července 2005 na adrese /design.php3

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).