Hlavní navigace

Profily sítí WiFi hotspotů: Český Telecom Wi-Fi Hot Spots

15. 11. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Třetím dílem pokračujeme v seriálu o sítích WiFi hotspotů v České republice. Podíváme se na šest největších poskytovatelů veřejného WiFi připojení z hlediska pokrytí, ceny, rozvoje sítě a podobně. V posledním díle pak srovnáme parametry všech popisovaných subjektů. Dnes nás čeká WiFi síť Českého Telecomu.
Seriál se nám pomalu dostává do své poloviny, což znamená, že největší poskytovatele veřejných sítí WiFi již máme za sebou. Jako jejich velikost je pro nás stále samozřejmě určující jejich pozice v naší databázi hotspotů, kde dochází k průběžným aktualizacím o nové přístupové body. To sice může znamenat, že se umístění některých poskytovatelů v průběhu seriálu změní, rozhodně však nemůžeme čekat velké změny na předních pozicích. Náskok Eurotelu s již 108 hotspoty je pro jeho konkurenty jen obtížně dotažitelný, což trochu paradoxně platí i pro WiFi síť jeho mateřské společnosti. Český Telecom má totiž sice s Eurotelem své sítě hotspotů plně propojené roamingem, avšak sám má ve srovnání s Eurotelem počet přístupových bodů o něco více než poloviční. Podle tiskového mluvčího Českého Telecomu Vladana Crhy však společnost momentálně jeich razantní zvýšení neplánuje.

Český Telecom spustil svoji WiFi síť v roce 2003, což na českém Internetu vzbudilo poměrně slušný zájem, přestože v té době již nějakou dobu komerčně fungovaly sítě jeho konkurentů Eurotelu a T-Mobilu. Prvních patnáct hotspotů bylo umístěno ve vybraných prodejnách Českého Telecomu Telepoint a počáteční provoz byl osvobozen od poplatků. Přístup na Internet jste tak na 15 místech mohli okusit zadarmo a zkušební běh sítě byl navíc několikrát prodlužován, takže „ostrý“ provoz WiFi za poplatky byl zahájen až v květnu letošního roku.

Od té doby se počet hotspotů Českého Telecomu přiměřeně zvýšil, avšak ne natolik, aby dosáhl množství přístupových bodů Eurotelu. Zůstává otázkou, nakolik je volba strategie rozvoje sítí v rukou dceřiné společnosti a nakolik se v ní projevuje zájem mateřské firmy, nicméně z tohoto hlediska zůstává Eurotel viditelně progresivněji orientovaný.

Kdepak ty hotspoty jsou

Vlastních hotspotů nyní Český Telecom provozuje celkem 56, pro jejich vyhledávání pak nabízí webovou aplikaci, kterou pro stejný účel provozuje i Eurotel (odkaz na mapku na stránkách Českého Telecomu je však podle všeho momentálně chybný, neboť místo na mapu vás přesměruje úvodní stránku webu Eurotelu). To znamená, že při vyhledávání hotspotů můžete narazit na potíže, které jsem zmiňoval v díle věnovaném WiFi síti Eurotelu: v některých jiných prohlížečích, než je Internet Explorer, se odmítne zapnout vrstva pro zobrazení přístupových bodů. Je to trochu škoda, neboť jiní poskytovatelé WiFi sítí takovouto užitečnou službu často nenabízí.

Rozmístění hotspotů pak opět vychází z obvyklé strategie poskytovatelů „podchytit“ místa s hustým výskytem mobilních uživatelů s potřebou nárazového připojení a ochotou za tuto službu náležitě zaplatit. Pokryty jsou hotely, restaurace (zejména značky KFC) a kavárny, benzínové stanice (to zase Shell) i některé větší obchody (prodejny elektroniky Datart). Dosah signálu je standardně nastaven jen na vnitřní prostory, ale jak se někdy u bezdrátového připojení stává, může přesahovat i do okolního prostoru. V takovém případě však nelze počítat pro použitelné připojení s výraznými vzdálenostmi. Na rozdíl od operátorů popisovaných v minulých dílech navíc Český Telecom neprovozuje některý ze svých hotspotů jako primárně venkovní, s pokrytím přilehlé oblasti.

Provoz

K připojení k WiFi síti Českého Telecomu budete jako obvykle potřebovat počítač či jiné koncové zařízení s rozhraním IEEE 802.11b. Pro případ chybějícího vybavení větší poskytovatelé obvykle nabízejí vlastní prodej příslušné techniky, což je i případ Českého Telecomu a jeho prodejen Telepoint. Ceny zde budou zřejmě o něco vyšší než v internetových obchodech, avšak to je věc, se kterou případný zájemce nejspíš buď počítá, nebo pro něj není důležitá.

Pokud tedy disponujete příslušným vybavením, je samotné připojení již snadné a probíhá podle stejného scénáře jako v případě WiFi sítí Eurotelu a T-Mobilu. V systémech Windows 9×/ME/NT/2000 jen nastavíte v Ovládacích panelech nové bezdrátové připojení s SSID „telecom.“ V oblasti s pokrytím od Českého Telecomu by měl váš počítač síť nalézt sám, načež stačí zadat do prohlížeče libovolnou internetovou adresu. Poté budete přesměrování na přihlašovací stránku, kde zadáte login a heslo. To získáte z předplacené karty (viz dále). Bez placení (či po vypršení kreditu) vám zůstane přístup jen na stránky Českého Telecomu nebo na službu Microsoft Windows Update. Díky tomu si můžete zadarmo stáhnout poslední aktualizace programů Microsoftu, což je poměrně zajímavá nabídka pro řadu mobilních uživatelů Internetu. Podle vyjádření Českého Telecomu se nejedná o jednorázovou akci a měla by být dostupná dlouhodobě. (Pozn: počátkem týdne sice byla tato služba nedostupná, avšak podle slov Vlastimila Sršně z tiskového odboru ČTc šlo jen o krátkodobý výpadek).

Rychlost přenosu dat závisí na počtu aktivních uživatelů v dosahu stejného hotspotu, její standardní hodnota je 256 kbit/s pro downstream a 64 kbit/s pro upstream. V síti není podle Vladana Crhy uplatňována žádná restriktivní politika podle množství přenášených dat (FUP), platíte jen za dobu užívání služby. K odpojení pak dochází automaticky po nečinnosti delší než pět minut nebo po manuálním odhlášení pomocí okna, které se vám vytvoří po přihlášení.

Kolik za to a jak na to

Velcí operátoři, kteří vedle svých telekomunikačních služeb nabízí i WiFi přístup, se často mohou pochlubit širším spektrem platebních metod za jejich využívání. Obvykle se jedná o některou obdobu předplacených karet či kuponů a také paušální způsob platby bez měření přenesených dat a někdy i času (jako u tarifu WiFi Jet Nonstop u Eurotelu). Český Telecom kupodivu nabízí jen první variantu, tedy předplacené karty ve dvou hodnotách: 300 nebo 500 korun. To věru není mnoho, zvláště srovnáme-li to s možnosti plateb za WiFi u jím vlastněného Eurotelu. Na druhou stranu, velká část typických uživatelů mobilního přístupu k Internetu tarifní způsob zpoplatnění zřejmě nevyužívá a předplacené kupony jsou v takovém případě rozšířeným způsobem, jak problém platby „nezákazníků“ společnosti řešit.

BRAND24

Cena kuponu (bez DPH) Cena za každé započaté 3 minuty
300 korun 2 koruny
500 korun 2 koruny

Samotná cena za připojení nepatří mezi nejvyšší, vychází na 40 korun za hodinu, stejně jako u Eurotelu. To je nejspíš dáno hlavně roamingem, který Český Telecom s touto společností pro ve své WiFi síti provozuje. Zákazník tak může platit stejnou cenu, ať je připojen ke kterémukoliv hotspotu obou poskytovatelů, a využít k tomu může stejného způsobu platby, na jaký je zvyklý od své „mateřské společnosti.“ Pokud jste tedy zákazníky Eurotelu, nemusíte si pro připojení k WiFi u Českého Telecomu pořizovat jeho předplacené karty, což platí i naopak – s předplaceným kuponem od Českého Telecomu se můžete připoji k hotspotu Eurotelu (samozřejmě s příslušnou úpravou nastavení, tedy SSID „eurotel“ místo „telecom“).

Kupony jsou nejčastěji nabízeny v místech, kde je hotspot Českého Telecomu umístěn, k dostání jsou také ve standardní distribuční síti, podobně jako známé předplacené Karty X od stejné společnosti. Podle Vladana Crhy se momentálně neplánují žádné úpravy cen ani platebních metod, avšak nevylučuje je do budoucna. To dozajista závisí i na míře využívání sítě uživateli a chování konkurence. Nezbývá než doufat, že ta neusne na vavřínech.

Používáte WiFi síť Českého Telecomu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem médií vydavatelství Internet Info. V letech 2005 – 2008 působil jako šéfredaktor serveru Lupa.cz. Vystudoval Fakultu informatiky MU a Fakultu sociálních věd UK. Online komunikaci se věnuje i na svém blogu www.alesmiklik.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).