Hlavní navigace

Eurokomisařka Reding si chce posvítit na blokování VoIP

14. 4. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Před několika dny vlnu negativních reakcí vyvolalo prohlášení Deutsche Telekomu, který svým zákazníkům vzkázal, že využíváním mobilní verze Skype na mobilech Apple iPhone, porušují smlouvu, kterou s ním mají uzavřenou. Evropská komise si však chce na podobné praktiky nyní posvítit a posílit tak síťovou neutralitu. Hodlá zapovědět blokování VoIP služeb v mobilních sítích. Eurokomisařka Viviane Reding se nechala slyšet, že přijdou opatření, která zabrání mobilním poskytovatelům zneužívat svého…

Před několika dny vlnu negativních reakcí vyvolalo prohlášení Deutsche Telekomu, který svým zákazníkům vzkázal, že využíváním mobilní verze Skype na mobilech Apple iPhone, porušují smlouvu, kterou s ním mají uzavřenou. Evropská komise si však chce na podobné praktiky nyní posvítit a posílit tak síťovou neutralitu. Hodlá zapovědět blokování VoIP služeb v mobilních sítích. Eurokomisařka Viviane Reding se nechala slyšet, že přijdou opatření, která zabrání mobilním poskytovatelům zneužívat svého postavení a blokovat inovativní technologie.

Viviane Reding apelovala na regulátory členských států, aby zatím prověřily blokování či omezování různých inovativních služeb (hlavně tedy VoIP) ze strany mobilních operátorů. Domnívá se, že by zde mohlo docházet ke zneužití tržního postavení. České republiky se prozatím tento problém příliš netýká – vinou žalostného stavu mobilního broadbandu. Nicméně všichni tři velcí mobilní operátoři se konečně do budování a rozšiřování své 3G sítě pustily, takže časem by mobilní využívání VoIP mohlo být aktuální i u nás. (TG Daily)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).