Hlavní navigace

Rozšiřování LTE ruší příjem televize, na ČTÚ přibývá stížností

4. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Přes osmdesátka stížností na rušení signálu digitálního vysílání dorazila na podatelnu českého regulátora. Oprávněná byla přibližně polovina z nich.

Nejvíce jsou rušeny kanály 59 a 60, které sousedí se spektrem pro LTE. Například v Praze je tak ohroženo zejména vysílání multiplexu číslo 3. Podle šéfa regulace Českých radiokomunikací Marcela Procházky dochází nejčastěji k rušení zhruba půl kilometru 500 metrů od základnové stanice LTE. „Případů zatím není mnoho, ale dá se očekávat, že s rozšiřováním pokrytí bude jich bude přibývat,“ dodal na tiskové konferenci Marek Ebert z ČTÚ .

Problém mají diváci se slabším signálem, pokud používají anténní zesilovač nebo nevhodnou pokojovou anténu. Komplikace mohou mít prý i kabelové televize. Rušení se projevuje zamrznutím obrazu, jeho rozpadem na kostičky nebo zmizením obrazu či zvuku.

Tipy C

Samotní operátoři s možným rušením počítají. „To je prostě fyzika. Osmistovkové frekvence začínají těsně nad šedesátým kanálem televize. Ale bylo to ošetřeno v aukci a my musíme oznámit předem, v jaké lokalitě budeme spouštět a pak dva měsíce testovat, jestli nebude docházet k interferencím. Může se to stát, přeci jenom ne vždy mají domácnosti kvalitní anténu, zvlášť na venkově. Druhým případem je situace, kdy je anténa přímo namířena na vysílač a svítí to přímo na sebe. Nejvíc náchylné jsou k tomu frekvence, které se blíží tomu šedesátému kanálu, a i proto byly v aukci levnější. Podle zkušeností z ciziny to ale není žádná katastrofa,“ vysvětloval nedávno v rozhovoru pro Lupu technický ředitel O2 Petr Slováček

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) už také proškolil servisní firmy, které mají odstraňovat rušení a na webu publikoval rady, jak postupovat v případě rušení signálu. Komplikace tak přináší nevhodný koaxiální kabel a anténní předzesilovače. Každopádně, pokud ČTÚ uzná stížnost za oprávněnou, hradí případné umístění filtru u uživatele a další opatření mobilní operátor.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).