Hlavní navigace

Ruské dráhy zažalovaly Apple kvůli zneužívání loga

16. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Apple má opět problémy s železnicí. Tentokrát nejde o kopírování designu nádražních hodin, ale o zneužití loga v App Store.

Společnost Apple se v poměrně krátké době dostala do sporu s dalším železničním dopravcem. Ruské národní dráhy (Российские железные дороги, RŽD) podaly na Apple žalobu k moskevskému soudu, ve které se dožadují odškodnění ve výši dvou milionů rublů (přibližně jeden a čtvrt milionu korun) za porušení autorských práv. 

Podle všeho dopravci vadí, že v Apple App Store je nabízena aplikace Railway Tarif, která umožňuje spočítat orientační cenu dopravy zboží po ruské železnici.

Ikona této aplikace obsahuje logo RŽD, byť za aplikací nestojí ruské dráhy, ale vývojář Alexej Sirotkin. Podle RŽD tak dochází k zneužívá loga a za tuto situaci nese odpovědnost Apple.

BRAND24

Z podobných důvodů zažalovala Apple před čtyřmi lety společnost Cartier, později ale svou žalobu stáhla a spokojila se s tím, že „problematické“ aplikace z App Store zmizely.

Není to přitom poprvé, kdy se Apple dostal do sporu s železničním dopravcem. Loni se v novém iOS 6 se totiž objevily hodiny, které jakoby z oka vypadly známému modelu „nádražních“ hodin Švýcarské železnice (SBB), které dráhy používají již od roku 1944. Obě firmy se nakonec dohodly, spekuluje se ale, že Apple zaplatil za možnost využívat design švýcarských hodin 20 milionů švýcarských franků (přes 400 milionů korun).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).