Hlavní navigace

Senzory Martina Malého: Další Raspberry Pi Killer

20. 1. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Každou středu je tady pravidelný sloupek Martina Malého na téma Internet věcí. Dnes s tipy na zajímavé hardwarové hračky.

Čím dnes začneme? Dejme si rovnou zostra: Raspberry Pi Killer!

Tedy přesněji – RasPi Killer číslo 278. Protože počítačů, které jsou tu a onde vyhlašovány za Raspberry Pi Killer (Arduino Killer atd.), je každý měsíc několik (a pořád nic, Raspberry i Arduino stále žijí a daří se jim). Ostatně i zde jsme už měli C.H.I.P.

Dnes tu máme Pine A64, který vypadá jako Raspberry, chová se podobně jako Raspberry, ale obsahuje čtyřjádrový 64bitový procesor ARM Cortex A53. Proti Raspberry má širší interní sběrnici, dvě grafická jádra, vyšší frekvenci, hodiny reálného času, HDMI s rozlišením až 4K… Na papíře (tedy na monitoru) to vypadá pěkně, uvidíme, jak se v praxi ujme. (Tohle je oblíbená věta vždy, když se píše o “xxx killerech”, a znamená to “tohle se neuchytí ani náhodou, prodá se toho pár set kusů, a sním svou pájecí stanici, jestli to bude mít někdy výraznější úspěch!”)

A sním svou pájecí stanici, jestli… Ne, tohle není RasPi Killer číslo 279, tohle je docela zajímavá deska. Jmenuje ze Z-Turn a to, co je pro mne nejzajímavější, je, že obsahuje procesor Xilinx Zynq. Zynq obsahuje jádro ARM Cortex-A9 spolu s programovatelným logickým polem (FPGA, viz minulý díl). Tvoří tak koncept, zvaný SoC (System on a Chip), kdy má návrhář systému k dispozici procesor spolu s “programovatelnou logikou”, ve které si sestaví veškeré potřebné periferní obvody. Pak stačí už jen trocha paměti a máte k dispozici zařízení dle svých snů…

Zajímavou službu představuje Temboo: pomocí Temboo M2M si můžete navrhnout složitější cloudovou IoT aplikaci, založenou třeba na Arduinech, vyberete komunikační protokol (MQTT, CoAP, HTTP) a aplikace vám vygeneruje veškeré potřebné komunikační kódy, uložit si síťovou konfiguraci apod.

Pokud se vám stýská po novinkách ze světa ESP8266, podívejte se na stránky modulu Espresso Lite. Destička, připomínající Arduino Mini, s vývojovým prostředím, s modulem ESP Vroom02… Už v dubnu by měla být dostupná.

Pokud stále ještě nejste přesvědčeni o tom, že ESP8266 je pro hardwarové nadšence nejlepší vynález od doby nepájivého kontaktního pole (přeháním…), tak se podívejte třeba na tento návod. Jak se říká: Jednodušeji už to asi nepůjde!

Možná… že by ten návod byl obrázkový, jako video… Co třeba takový datalogger s SD kartou? 

BRAND24

Mimochodem, kouříte? A chcete přestat? A chcete k tomu využít nějaký technický gadget? Ne, nemám na mysli elektronickou cigaretu. Podobně jako jsou k dispozici váhy, co váží a posílají naměřené údaje kamsi do cloudu a vy máte tak na displeji svého mobilu před očima neustále svůj marný boj, tak pro kuřáky přichází – tadá – zapalovač Quitbit. Samozřejmě elektronický, s Bluetooth, zasynchronizovaný s vaším mobilem, sledující, jak moc kouříte… Mno.

A na závěr tu mám jeden tip. Pokud vyvíjíte nějaká zařízení s Arduinem, zkuste se zapojit do soutěže Arduino Microsoft Maker. V první fázi stačí poslat nápad a doufat, že budete patřit mezi těch tisíc, co dostanou potřebný hardware… Čas je do konce ledna. Doufám, že se čtenáři Lupy nenechají zahanbit a předvedou, že české nápady a konstrukce i na amatérské úrovni obstojí ve srovnání se světem. Však – zlaté české ručičky, no ne?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Sleduje, popularizuje a učí moderní webové technologie (HTML5 a podobné). Popularizuje nové nástroje a elektroniku, provozuje weby, sleduje dění na internetu, píše o něm a komentuje ho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).