Hlavní navigace

Seznam rozšiřuje Mapy.cz na celý svět, cizina bude i k offline stažení

14. 4. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Veřejná betaverze nové podoby Mapy.cz startuje už zítra. Kromě světových map nabídne i nové panoramatické snímky a další vylepšení.

Mapy.cz se rozběhnou do světa. Seznam už zítra (15. dubna) spustí veřejnou betaverzi nové aplikace, která bude nově pokrývat území celého světa. Mapové podklady Seznam čerpá z projektu OpenStreetMap, který si vyzkoušel už na svých evropských mapách. „Openstreetmap má největší potenciál, na většině míst je mnohem dál než konkurence,“ vysvětluje volbu šéf firmy Pavel Zima.

Seznam bude do opensourcových podkladů sám přispívat. „Všechno, co budeme aktualizovat mimo ČR, budeme zadávat přímo do OpenStreetMap,“ potvrdil Zima. V současné době podle něj kartografická redakce Seznamu dostává 200 až 300 požadavků na úpravy českých map za den, do budoucna se jejich počet pravděpodobně zvýší. Podklady se budou aktualizovat přibližně jednou za dva týdny. Seznam také do OpenStreetMap přidá některá data, která už dnes vlastní – například mapy Chorvatska. 

Mapy světa se začátkem léta objeví i v mobilních aplikacích Mapy.cz – pro Android, iOS i Windows Phone. „Chceme to stihnout do června, aby si uživatelé v hlavní sezóně dovolených měli možnost stáhnout offline mapu. Určitě půjde o všechny sousední země a základní turistické destinace jako je Chrovatsko nebo Itálie. Do konce roku věřím, že mobilní aplikace umožní vybrat libovolnou zemi na světě a stáhnout si ji do offline modu,“ slíbil Zima.

Offline mapy jsou hlavním tahákem mobilních aplikací Mapy.cz. Umožňují vyhledávat v mapách i bez připojení k internetu – v zahraničí tedy například bez nutnosti čerpat data přes roaming. Otázkou samozřejmě bude, kolik paměti stažené podklady v mobilním zařízení zaberou. Česká republika dnes zabírá asi 250 MB, například celé Německo by mělo podle produktového manažera Mapy.cz Martina Fukse zabrat asi 1,1 GB. „Budeme uvažovat o tom, jak je rozdělit do několika částí,“ upřesnil Fuks.

Nové Mapy.cz budou mít také předělané vyhledávání. Seznam na ně „nasadil“ technologii ze svého fulltextu, a to i na hledání v zahraničí. „Nové hledání podstatně zvýší relevanci výsledků. Bez jeho nasazení bychom také nezvládli vyhledávat ve světových podkladech, těch dat je příliš moc,“ dodává Zima.

Panorama konečně pořádně

Po loňském průšvihu s nekvalitními 3D snímky měst Seznam na mapách postupně nasazuje záběry, které si pořídil už sám, vlastními auty. Panoramatickými snímky momentálně nepokrývá celou republiku, chybí například Vysočina nebo Plzeňský či Karlovarský kraj. „Na konci léta bychom měli mít pokryto zhruba 95 % území České republiky,“ slibuje Fuks. 

Nově je nafocený třeba zámek Hluboká – tady ovšem Seznam k nafocení nepoužil mobilní systém na autech, ale statickou zrcadlovku v panoramatickém režimu.

Chybějící území nafotí ještě „stará“ Panorama, nový vylepšený systém Panorama 2 Seznam s firmou TopGis, do které Seznam loni majetkově vstoupil, nasadí hlavně v krajských městech. Ta chce stihnout nafotit do konce roku.

Mapy.cz – současné pokrytí panoramatickými snímky

Vybavení Panoramy 2 sestává z 18 kamer (o tři více oproti původnímu systému) s CMOS čipy a objektivy značky Kowa. Dokáží fotit 10 snímků za sekundu, což by mělo mapám zajistit současné krokování zoomu po 3 metrech.

První snímky nové Panoramy 2 už je možné vidět na webu – například v Křížové ulici v Brně:

Turistické trasy a zajímavostí nepřístupné autem bude Seznam fotit pomocí nového fotobatohu opatřeného opatřený kamerami (6 kamer SJ4000 s 12 MPx, výdrž baterie cca 10 hodin, váha 6,5 kg). 

Batoh si v Seznamu vyrobili svépomocí – držáky jsou vytištěné na 3D tiskárně a řídící jednotku pohání Raspberry Pi. Kamery kromě panoramatických fotografií zvládají také natáčení panoramatického videa – Seznam je zatím natáčet nebude, ale do budoucna – kdo ví?


Autor: David Slížek, Lupa.cz

Nafotíme celou zem

Seznam chce letos ve spolupráci s firmou TopGis dokončit letecké snímkování celé České republiky. „Loni jsme měli v plánu nafotit více než půlku republiky z letadla, ale počasí nám krutě nepřálo,“ vysvětlil Zima. Letos chce firma snímkování dotáhnout do konce.

Tzv. šikmé letecké snímky chce Seznam využít k modelování 3D modelů měst. „Ke konci roku bychom chtěli mít datově zpracovaná prakticky všechna města nad šest tisíc obyvatel,“ říká Zima.

Data použije k vytvoření kompeltní 3D mapy České republiky, kterou pro Seznam připravuje firma CitattionTech. „V první fázi nabídneme zjednodušenou verzi 3D mapy celé republiky, do níž budeme postupně přidávat reálné 3D modely postavené na nově pořízených šikmých snímcích,“ vysvětluje Zima.

Od jelenů ke klokanům

Pro výletníky Mapy.cz chystají rozšíření stávající funkce Můj baťůžek, která shromažďuje tipy na výlety v dané oblasti. V budoucnu by měla sama generovat tip na výlet kliknutím na jedno tlačítko. K propagaci výletů firma chystá roadshow, se kterou bude v létě o víkendech objíždět turisticky zajímavá místa.

BRAND24

Mapy by časem měly nabídnout i interaktivní plánky vybraných lokací. Například dnešní obecná mapa ZOO Praha by měla v budoucnu nabízet podrobný přehled, kde se nacházejí jednotlivé pavilony a mohli si na plánovači trasy ukázat nejkratší cestu dostali třeba „od jelenů ke klokanům“.

Kromě zoologických zahrad by interaktivní plánky měly dostat také velká obchodní centra, výstavní areály, hrady, zámky, nemocnice a další areály. „U většiny už tato data máme, zpracováváme je a teď jen musíme dotáhnout vizualizaci na Mapy.cz,“  říká Zima. V ostrém provozu by se podle něj plánky mohly objevit na konci léta.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).