Hlavní navigace

Microsoft přistupuje na URL poslaná přes Skype

21. 5. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Je ostatně v podmínkách služby Skype, že co přes ni posíláte, to „může být“ uchováváno, prohlíženo a dále využíváno. A tak se také zjevně děje.

V Ars Technica, ve spolupráci s bezpečnostním výzkumníkem Ashkanem Soltanim, ověřili to, o čem minulý týden napsal německý The H: Microsoft prohlíží odkazy obsažené ve zprávách posílaných uživateli Skypu.

Ne, že by to nebylo v podmínkách služby. Ty mimo jiné výslovně uvádějí, že Skype může uchovávat a využívat obsah textových zpráv.

Jde jednak o to, že uživatelé zvyklí na někdejší decentralizovaný Skype, než ho Microsoft přebudoval na službu centralizovanou, si nejspíše dosud běžně neuvědomují dopad toho přechodu na jejich soukromí na Skypu.

Ale hlavně o to, že v podmínkách to není jen „pro všechny případy“, ale Microsoft toho skutečně využívá. Přinejmenším se to dá zjistit na posílaných odkazech. The H, Ars Technica i jiní vyzkoušeli a ověřili, že na odkazy poslané přes Skype bude přistoupeno z IP z rozsahu přiděleného Microsoftu. Ne na všechny, ale na mnohé z nich.

Problém lze vidět třeba v tom, že lidé si posílají odkazy obsahující přímo v URL soukromé přístupové údaje.

Tipy C

Otázky vzbuzuje i způsob, kterým Microsoft na odkazy přistupuje. Ten je totiž v rozporu s tím, že by mohlo jít především o obranu proti šíření malwaru: na odkazy stroj jednak přistoupí spíše až po několika hodinách, než okamžitě, jednak spíše přistoupí na HTTPS a spíše pomine HTTP, a hlavně — stroj si vyžádá jen hlavičku. Neprohlédne obsah odkazu.

Jak zjistila Ars Technica, Microsoft na žádosti o vysvětlení neposkytuje v podstatě více než citace ze svých podmínek.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).