Hlavní navigace

Skype hlasí novinky: z Windows Phone umí posílat zprávy s vloženými fotkami

8. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Skype pro Windows Phone se dočkal nových funkcí. Odhalena byla verze optimalizovaná pro Kindle Fire Phone. Microsoft také chystá čistku, která může některé uživatele odstřihnout od služby.

Skype pro Windows Phone 8 a vyšší nově podporuje sdílení fotografií přímo jako součást instant-messagingu. Fotografie lze vložit do textové zprávy. Není nutné posílat je samostatně. Zprávy s vloženými snímky lze zaslat i více adresátům najednou včetně těch, kteří jsou právě offline. Zpráva se doručí při nejbližší příležitosti. Zdánlivá maličkost sklízí pozitivní ohlasy od uživatelů již dříve podporovaných zařízení.

Nejdříve zprávy obsahující fotky začal podporovat Skype pro iPhone (a iPod Touch). Nově se přidává Skype pro Windows Phone. Kde Skype zatím vložené fotky nepodporuje, zpráva místo nich obsahuje odkaz vedoucí na privátní web, na němž si sdílené snímky uživatelé mohou prohlédnout. Je to však jen dočasné řešení do rozšíření nové funkce na všechny podporované platformy.

Skype pro Windows Phone též zavádí nové funkce pro rychlé formátování textu. Pasáž ohraničená hvězdičkou se zobrazí tučně. Podtržítko zvýrazňuje text kurzívou. Další novinkou je přístup ke starší historii konverzací postupným posouváním, kdy se vždy část konverzace načte ze serverů služby. Opravdu jen malým vylepšením je přidání kontaktu mezi oblíbené rovnou z otevřené konverzace.

Kindle Fire Phone má Skype v základní výbavě

Microsoft se pochlubil, že vyvinul speciální Skype pro Kindle Fire Phone. Amazon jej ve svém dlouho očekávaném chytrém mobilu bude dodávat předinstalovaný. Kindle Fire Phone pohání upravený Android, takže předlohou byl právě Skype pro Android. Microsoft však přizpůsobil rozhraní nové aplikace, aby zapadala do prostředí, které vytvořil Amazon. Najdou se i další optimalizace pro dlouho očekávaný mobil.

Skype pro Kindle Fire Phone má též speciální widget pro Carousel. To je osobitá domovská obrazovka, kterou Amazon obdařil modifikovaným Androidem nasazovaným na všechna zařízení Kindle Fire. Widget uživatelům ukazuje veškeré notifikace a zprávy, aniž by museli otevírat aplikaci Skype. Ta má speciální 3D ikonu s indikačními symboly využívajícími grafické 3D hrátky, které Amazon Kindle Phone zvládá.

BRAND24

Aktualizujte, starší Skype přestane být podporován

Redmondští důrazně nabádají uživatele, kteří pravidelně neaktualizují, aby si stáhli Skype v nejnovější verzi. Napříč platformami totiž Microsoft chystá velkou čistku, kdy starší Skype přestane podporovat. Uživatelé používající starší verzi mířící do důchodu jsou obesíláni e-maily, ale ke všem nemusely doputovat. Hrozí tak, že se někteří uživatelé v dohledné době nebudou moci připojit ke službě.

Přechod na novější Skype může přinést mnohé zajímavé novinky. Záleží, jak dlouho uživatelé neaktualizovali. Někteří se například ochuzují o bezplatné skupinové videohovory, zasílání vzkazů ve formě videa či vylepšený instant-messaging (chat). Novější verze samozřejmě přinášejí bezpečnostní opravy. Zbavují se také některých dřívějších nešvarů služby. Příkladem budiž opakované doručování na různá zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).