Hlavní navigace

Sociální sítě a mobilní telefon mohou být ideálním spojením

14. 3. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Příznivci sociálních sítí se možná brzy přesunou od počítačů k mobilním telefonům. Ve světě jsou sociální sítě pro mobilní telefony velmi oblíbené, a to nejenom v oblastech, kde je obtížné najít počítač. Některé z jejich funkcí, jako zobrazování aktuální polohy uživatele, však mohou provokovat ochránce soukromí. Dočkáme se podobného projektu v Česku?

Využívání sociálních sítí je jednou z nejoblíbenějších činností uživatelů Internetu. Několik let jsou sociální sítě fenoménem, který začal pomalu, ale jistě ovládat lidskou virtuální komunikaci a zábavu. Celosvětově soupeří hlavně Facebook, MySpace a Friendster. Tyto komunity mají desítky milionů členů a neustále rostou, i když ne tak závratným tempem, jak tomu bývalo. Podstatným limitem je penetrace Internetu, takže pozornost provozovatelů sociálních sítí se začala logicky upírat i jiným směrem. Nyní je zajímají majitelé mobilních telefonů, kterých je mnohem více než uživatelů Internetu.

Podle výzkumů je na světě neuvěřitelných 3,3 miliard uživatelů mobilních telefonů. Počet potenciálních uživatelů je tedy hlavním hnacím motorem vývojářů a obchodníků, kteří si velmi dobře uvědomují fakt, že mobilní telefon je výrobek, který velmi dobře spojuje lidi a je neustále po ruce. Komunity, které umožňují komunikovat prostřednictvím mobilního telefonu, navíc mohou využít další zajímavou výhodu – dostupnost údajích o poloze mobilního telefonu, tedy i jeho majitele. Ať už je to satelitní technologie GPS, nebo další možnosti sledování dat o poloze, právě možnost opravdového online přehledu o přátelích a také přesný a detailní pohled do minulosti je pro mnohé uživatele jako sen. Kdy a kde jsem byl? Jaké jsem na tom místě pořídil fotografie?

Victoria Shannon ve svém článku pro The New Yourk Times upozornila na fakt, že přesun uživatelů sociálních sítí od počítačů k mobilním telefonům není jednou z bezvýznamných větví vývoje komunikace mezi lidmi. Právě naopak, dvě hlavní výhody zmíněné výše dělají z projektů sociálních sítí pro mobilní telefony jistý hit blízké budoucnosti. Časopis New Media Age se zaměřil na nové projekty z této oblasti a jmenoval deset z nich, které stojí za to sledovat.

Jedním ze zajímavých projektů je mobilní sociální síť GyPSii (video z prostředí GyPSii na telefonu Nokia N95 lze vidět na tomto videu:

Její zakladatel Dan Harple prohlásil, že nyní existuje nebo vzniká asi třicet podobných projektů, ale za tři roky zůstane pouze pět, které budou mít nějaký větší význam. Právě teď se začíná rozhodovat, který z nových projektů bude mít tu výsadu stát se důležitým globálním hráčem s dostatečným počtem uživatelů a s perfektním technologickým zázemím. Většina z nových mobilních sociálních sítí se snaží zúročit dostupnost informací o poloze. Služba SpaceMe od GyPSii má uživateli ukazovat, kde se nachází jeho přátelé ze sítě v reálném čase. Ať už se na tuto možnost díváme jako na výhodu nebo jako na technologii silně zavánějící „Velkým bratrem“, jde zcela určitě o možnost potenciálně velmi zajímavou pro mnoho uživatelů. Samozřejmostí je mapa, na které se zobrazují události, které přátelé zaznamenali, doplněné fotografiemi nebo videosekvencemi.

GyPSii je velmi aktivní v oblasti spolupráce s technologickými společnostmi, k dispozici je i verze pro iPhone. Navíc byl sjednán kontrakt se společností China Unicom, který odstartuje čínskou verzi projektu u příležitosti olympijských her v Číně.

Stejně jako GyPSii spatřil světlo světa v Amsterdamu i projekt Bliin, ten umožňuje uživatelům zveřejňovat nové zápisky každých 15 vteřin. Výzkum společnosti Informa Telecoms odhalil, že ze současných více než tří miliard uživatelů mobilních telefonů používá asi 50 milionů služby, které více nebo méně splňují kritéria k zařazení do služeb sociálních sítí. Jde o klasický chat nebo sdílení multimediálního obsahu. Uvedených 50 milionů uživatelů znamená asi 2,3 procenta z celkových 3,3 miliard. Ovšem během pěti let by se tento podíl podle odhadů měl zvýšit na 12,5 procenta.

Většina nových projektů z oblasti mobilních sociálních sítí těží z propojení s Internetem, ale existuje i dost z těch, které vznikly pouze pro uživatele mobilních telefonů. Striktně mobilní projekty mají šanci na úspěch hlavně v zemích, kde není masivně rozšířen Internet. Chuť využívat sociální sítě nechybí lidem v Africe a Asii, ovšem přístup k počítači připojenému k Internetu bývá omezený. Právě nové trhy lákají vývojáře mobilních sociálních sítí, příkladem je projekt MyGamma, který rozjela společnost BuzzCity ze Singapuru. Její šéf Lai Kok Fung prohlásil, že MyGamma má 2,5 milionu uživatelů, většina z nich pochází z rozvojových zemí Afriky a Asie. Tedy ze zemí, ve kterých není používání osobního počítače běžnou záležitostí. Pro zmíněné uživatele je mobilní telefon často jedinou možností, jak se dostat na Internet. O celosvětově populárních sociálních sítí, které vznikly na Internetu a mají desítky milionů uživatelů, nemají obyvatelé Afriky a Asie často ani ponětí.

Z velkých celosvětových hráčů připravují uzavřené komunity pro uživatele mobilních telefonů například AOE, Yahoo nebo Nokia. Lai Kok Fung si nemyslí, že tito giganti udělají na poli mobilních sociálních sítí velké věci. Tvrdí, že se jedná vždy o pouhý přívažek komunitních sítí známých z Internetu a že mobilní uživatelé jsou v mnohém úplně jiní.

Do skupiny striktně mobilních sociálních sítí patří také projekt Itsmy.com, za kterým stojí mnichovská společnost GoFresh. Uživatel se obejde bez internetového připojení, vše zastane jenom pomocí svého mobilního telefonu. Itsmy.com má prý milion uživatelů, vznikají nové jazykové verze, v současné době je to kromě angličtiny a němčiny také španělština a italština. Pracuje se dokonce i na japonské verzi.

BRAND24

Odborníci předpovídají, že start projektů mobilních sociálních sítí bude ještě rychlejší, než tomu bylo u těch klasických. GyPSii prý bude mít za rok provozu tolik uživatelů, co posbíral Facebook za roky tři.

U nás si na plnohodnotnou mobilní sociální síť budeme muset počkat. První vlaštovky v podobě mikroblogu teidu, možnosti využívání ICQ v mobilním telefonu a nejrůznější chatovací služby ale ukazují, že i v Čechách by se nějaká komplexnější služba prosadila. Sdílení fotografií a dalšího obsahu, posílání pozvánek, komunikace s přáteli, to všechno jednoduše prostřednictvím mobilního telefonu, tedy v podstatě kdekoliv. Dočkáme se v blízké době místního projektu, které bude umět všechno to, co chceme?

Využíváte některé možnosti připojení k sociální síti přes telefon (ICQ, Jabber, chat...)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).