Hlavní navigace

Spam trendy: obejdete se bez doktora?

29. 11. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na tento dotaz odpovídají rozesilatelé spamu jednoznačně - ano. Podle skladby nevyžádaných e-mailů se zdá, že nejlepším byznysem spammerů je v současné době prodej nejrůznějších ilegálních léků.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Ve svém mailboxu nacházím spam snad již od té doby, co jsem začal používat e-mail. Spameři velmi flexibilně reagují na situaci na trhu a obvykle „propagují“ ty medikamenty, které jsou právě in. Český spam se ke mně dostane jenom zřídka (a to mi ho většinou někdo pošle jako kuriozitu), vycházím tedy ze zkušenosti se spamem zahraničním.

Touto dobou musí být po světě hrozivá poptávka po lécích, jelikož alespoň v „mém“ spamu nabídky léčiv drtivě dominují. Předměty nevyžádaných e-mailů někdy dokáží skutečně pobavit, nebo dokonce donutit osloveného nabídku prozkoumat. Ze sloganů se mi zdá nejlepší ten, který slibuje zákazníkovi, že již nebude muset chodit k doktorovi. Jistě znáte heslo – No doctor visit. Následuje nabídka falešných modrých pilulek nebo i dalších léků, jejichž smysl i účinek mi zůstává utajen.

Otázka zní, zdali se skutečně může člověk díky nákupu léků vyhnout návštěvám lékaře? Asi ne. A už vůbec ne díky nakupování pilulek z nějakých divných e-shopů. Vsadil bych se, že když už si někdo zboží objedná, dostane buď pytlík dětských cukrátek, zabalených jako léky, nebo něco, po čem se mu může udělat dost špatně. Třetí možnost je ta, že nedostane vůbec nic. Ačkoliv alespoň v tomhle bývají spammeři dost poctiví.

Aby bylo vše jasné, výše zmiňuji praktiky těch „e-shopů“, jejichž spamy mi končí ve schránce. Určitě je možné pořídit si některé léky nebo doplňky stravy (tak se myslím říká i mužským posilovačům) koupí prostřednictvím jiných, „nespamových“ e-shopu. Problematika léčiv a regulace jejich prodeje je složitá, některé léky nedostanete bez předpisu ani v kamenné lékárně.

BRAND24

Někdy se prostě vyplatí číst spamy. Člověk se pobaví a poučí, má skvělý přehled o tom, jak se na trhu pohybují ceny nejrůznějších (a často nelegálních či neschválených) produktů a služeb. Třeba Viagra je hodně sledovanou komoditou. Její cena se hýbe nahoru a dolů každou minutu a těžko odhadnete, čím je tento výkyv způsoben. Jestli ji pánové potřebují více na podzim nebo naopak na jaře. Cenové fluktuace nevyplývají jenom z toho, jakou cenu zrovna nasadí spammeři. Existují weby, které srovnávají ceny léků prodávaných v regulerním prodeji, třeba PharmacyChecker­.com. Jde o projekt, který se drží amerického práva a nakupujícímu opravdu může pomoct. Dozví se totiž, že nejlevnější pilulku nabízí ten a ten e-shop za takových a takových podmínek.

Léky jsou velký byznys, to vědí všichni, i spammeři. U nás jejich prodej přes Internet zatím z nejrůznějších a především legislativních důvodů dost dobře nefunguje. Doktora nikdo nenahradí. Ani zahraniční e-shopy, kterým ovšem může leckdo skočit na lep.

Koupili jste si někdy něco podle spamu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).