Hlavní navigace

Sportem ku zdraví na webu

11. 5. 2005
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

S jarem končí zimní spánek, přichází čas fyzického pohybu. Co nabízí český web příznivcům sportu, aktivním i pasivním? Kde naleznete nejlepší zpravodajství? Kde nakoupíte sportovní potřeby a vsadíte na zápasy? Kdo nabízí nejvíc informací z právě probíhajícího Mistrovství světa v hokeji? Odpovědi na tyto otázky se dozvíte v následujícím článku.
Říká se, že činnosti související s počítačem a potažmo Internetem jsou nepříteli sportu. Pravdou je, že fyzické námahy si mezi židlí a klávesnicí většinou příliš neužijeme. Český web přitom nabízí milovníkům pohybu a fanouškům nejrůznějších sportovních odvětví poměrně bohaté vyžití.

Sportovní zpravodajství

Pro čerstvé novinky ze světa gólů, bodů a sekund je dobré navštívit známé zpravodajské servery. Takřka každý obsahuje autonomní sportovní přílohu. Stejně jako v čistém zpravodajství, dominuje portál iDnes také sportu. Kromě nejoblíbenějšího fotbalu a hokeje dostává prostor motorismus, atletika, basketbal, volejbal, tenis, golf a další sporty. Spolu s vydatnou porcí textů nechybí tabulky a pečlivé statistiky. Populární jsou online přenosy z probíhajících zápasů, o videích si zatím můžeme nechat jen zdát. Diskusní fóra pod články nedostatkem příspěvků rozhodně netrpí. Bohužel, jak už to na českém Internetu bývá, často odráží kulturu některých „fanoušků“.

Spoluprací deníků Právo a portálu Seznam je živ server Novinky.cz, pod jehož křídly běží sportovní příloha na adrese Sport.cz. Skladbou je podobná výše uvedené konkurenci, je ale méně přehledná. Obsah rovněž není tak bohatý, nyní mu vládne hlavně aktuální Mistrovství světa v hokeji. Z českých portálů se ve sportovním zpravodajství angažuje také Centrum, resp. server SportPlus.cz. Spolu se zprávami České tiskové agentury si můžete přečíst komentáře známého televizního redaktora Jaromíra Bosáka. Nevýznamnou sportovní rubriku na Atlasu uvádíme jen pro pořádek.

Na sportovní sekci nezapomněly online verze Hospodářských a Lidových novin. Články zde představují spíše krátké zprávy, hojně využívající služeb zpravodajských agentur. To samé platí pro Mojenoviny, dítě regionálních deníků Bohemia a Moravia. Častým zdrojem je Česká tisková kancelář, jejíž zprávy naleznete na Sportovninovi­ny.cz.

Na podstatně větší očekávání máme nárok u internetové verze deníku Sport. Bulvarizace papírové verze se rovněž promítla na web. Kromě plného znění už tak povrchních článků tištěné verze nabízí online verze v průběhu dne výsledky a (agenturní) krátké zprávy, jež málokdy přináší přidanou informační hodnotu. Nicméně jako alternativa k výletu do trafiky web Sportu uspěl.

Zajímavý server Sportovni.net poskytuje aktuální zprávy, katalog (minoritních) sportovních odvětví, kalendář akcí a nespočet odkazů. Z dalších webů vybíráme E-sport s podtitulem „Kam za sportem?“. Název serveru Sportovci.cz je dostatečně výmluvný. Odkazy na aktuální sportovní výsledky (scoreboardy) naleznete na Vitisport.cz.

Puk, kotouč, touš

Lední hokej je mnohými považován za národní sport. Stránky Českého svazu ledního hokeje nám mnoho neřeknou, proto musíme na server Hokej.cz společnosti BPA sport marketing, který je prohlašován za oficiální informační zdroj. Původních článků a statistik je dostatek, stejně jako v už zmiňované sekci hokej.idnes.cz. Jak vypadá hokej v podání něžného pohlaví, se dozvíte na zenskyhokej.cz.

Osobité zpravodajství nabízí weblogy. Už delší dobu přitahuje pozornost aktuálními výsledky z hokeje a sportu vůbec jířák.bloguje.cz, nedávno se přidal claudius.blogu­je.cz.

Zámořská Národní hokejová liga letos po deseti letech zažila další výluku, která přerostla až v úplné zrušení sezóny. Weby přesto běží dál, byť s aktualizací je to pochopitelně oproti minulým ročníkům nevalné. K nejlepším patří především server NHL.cz.

Bez povšimnutí by také neměla zůstat aukce originálních dresů.

Dostáváme se k probíhajícímu Mistrovství světa ve Vídni. Do císařského města kultury je to sice coby pukem dostřelil, ale dobrý web může tuto dráhu ještě zkrátit. Projektu České televize a ČTK www.mshokej.cz se to povedlo. Oproti jiným webům a přílohám k šampionátu vyniká právě přidanou informační hodnotou: deníky komentátorů ČT, postřehy expertů, otázky a odpovědi Roberta Záruby, online hry, rozhovory, soutěže, tipovací hra a videosekvence jsou jen zlomkem toho, co vás při čekání mezi zápasy národního týmu potká.

Příznivci online streamových přenosů budou zklamáni. Zápasy na šampionátu mohou na Internetu prostřednictvím MediaZone sledovat jen občané na území, kde není vysílán regulérní televizní signál. Česká republika je tedy pochopitelně vyřazena. „Vstupenka“ na utkání by jinak stála 4.99 dolarů, čtvrtfinále a semifinále 7.99, finále a zápas o třetí místo 9.99 dolarů. Všech 56 zápasů byste mohli mimo ČR vidět online za cenu 39.99 dolarů.

Historii mistrovství světa, juniorského šampionátu či zimních olympiád naleznete na hokej.snt.cz.

Kulatý nesmysl

Při návštěvě fotbalových zelených trávníků nemůžeme prvně zaklepat nikde jinde než na dveře Českomoravského fotbalového svazu. Jeho stránky obsahují vše, co by fotbalový portál obsahovat měl, naleznete zde výsledky a tabulky soutěží od první ligy po okresní přebor, aktuální zprávy, adresáře a informace o vstupenkách.

Domácí fotbalové zpravodajství poskytuje (kromě výše zmíněných zpravodajských serverů) nekomerční web Poločas.com, evropské Eurofotbal.com, z Britských ostrovů referuje Premierleague.cz, z Pyrenejského poloostrova Primeradivisi­on.blueweb.cz a slovutná liga mistrů je tématem webu Liga-mistru.aktual­ne.cz.

Fotbalový národ sobě, aneb www.fotbalek.cz, přešel před časem pod křídla iDnes, bohužel aktualizace nyní dosti vázne. Ta naopak nechybí serveru výsledky.com, který přináší resumé zápasů z fotbalových a hokejových lig všech stupňů. Nejen fanoušci, ale i zástupci trenérské profese nezůstávají díky trénink.com zkrátka.

Kulatý nesmysl nelítá jen po fotbalových kolbištích. V menší, převážně žluté formě se s ním potkáme na antuce, betonu, koberci a znovu na trávníku. Stránky Českého tenisového svazu neoplývají grafikou, to podstatné ale přináší. Jinak se za tenisem musíme vydat na staré známé zpravodajské servery, iDnes, Sport.cz, DeníkSport.cz a Sportovnínovi­ny.cz. Aby se kolegové od stolů necítili uraženi, přidávám odkaz na Českou asociaci stolního tenisu.

Pod vysokými koši nezapomeneme na stránky České basketbalové asociace a českou sekci výsledků na Eurobasket.com. Basketbalová rubrika na iDnes přináší zpravodajství každý den. Podle statistik měřícího serveru Navrcholu.cz patří k nejnavštěvo­vanějším basketbalovým webům servery Ústí nad Labem a Trutnova.

Plejádu míčových sportů na webu uzavíráme volejbalem. Zde vybíráme stránky Českého volejbalového svazu, server Czech-volleyball.com, Volejbal.cz a opět přílohu na iDnes.

Další sporty

Zapomenout na některé minoritní sporty by bylo nespravedlivé. Vždyť právě Internet dává (sportovním) menšinám jedinečnou šanci prezentace a integrace hráčů. K nim sice královna sportu atletika nebo lyžování nepatří, celoroční pozornosti se jim ale nedostává. O ní si rovněž může nechat jen zdát krasobruslení, curling a snowboarding. Před sněhem můžete utéct na házenou, florbal či squash.

Zima je za námi, slunečné počasí před námi – osedlejte koně, kola silná auta, nejlépe pak vysněnou formuli 1. Adrenalinu není nikdy dost, o to se postarají extrémní sporty, případně americký fotbalragby. Pokud dáváte přednost přeci jen bezpečnějším sportům, možná si zahrajete badminton, bowling, kulečník nebo kuželky.

Nejste svázáni konvencemi? Zalyžujte si na trávě, přihlaste se do závodů koloběžek nebo změřte síly s létajícím talířem frisbee.

Jste-li často nad věcí, letecké sporty budou možná pro vás to pravé. Ovšem vyměnit ptačí perspektivu za „rybí“ není těžké, ví to vodáci a sportovní rybáři. Pokud máte dost kontaktních sportů, procvičte soustředění při šipkách a logiku v šachách. Nerad bych také vynechal oficiální stránku Českého paralympijského výboru.

Sportovci na webu

Pryč jsou antické doby, kdy sportovci-muži nazí závodili o čest na starověkých stadionech. Dnes jsou sportovci chodicími billboardy, živým reklamním artiklem zámožných sponzorů. Zároveň si začínají uvědomovat, že bez zájmu fanouškovské obce by neměli na chleba. Jak se to odráží na webu?

Hned v první sezóně v Anglii lámal ve fotbalové brance rekordy Petr Čech, v Itálii se daří Pavlu Nedvědovi. Mezi slavnými reprezentanty jsou spíše osamoceni, podobně se na web nehrnou hokejisté. To lyžařka Kateřina Neumannová a akrobat Aleš Valenta nezaváhali.

Na oficiální virtuální prezentaci nezapomněli atleti Tomáš Železný, Pavla Hamáčková a dále Jan Řehula, cyklista Jan Hruška, sprinter Radek Řechka, cyklokrosař Martin Zlámalík, vodní slalomář Petr Karásek nebo mladá karatistka Andrea Bašová. Ještě že sportovcům vytváří internetové pomníky sami fanoušci…

Nákup online

Na Internetu můžeme koupit prakticky cokoli, sportovní potřeby nevyjímaje. Široký sortiment nabízí ABC Sport a Sportovníobchod­.cz, sportovní oblečení Litex Litomyšl. Cyklisté ocení Bikestore a Online kola. Tenisté zavítají na eTennis, hráči squashe a badmintonu na Rakety.cz. Golfisté pořídí své náčiní na aGolf.cz či Golfik.cz. Milovníci zbraní nepohrdnou e-shopem KentaurZbrane.cz, svůj lovecký a vojenský instinkt mohou bezpečně využít i při paintballu. Fotbalisté a futsalisté využijí sortiment internetového obchodu Nasport.cz. Oblečení na fitness zase seženete na obchod.cviceni­.org.

Myslíte-li to se sportem a zdravým životním stylem vážně, tradiční guláš se šesti knedlíky se na vašem jídelníčku asi často objevovat nebude. Zato Sportovní-výživa.cz, Aminomax.cz či Fitness-výživa.com může být pro vás to pravé vitamínové.

Sázky a tipy

Není žádným tajemstvím, že sázky veškerého druhu jsou v českých zemích oblíbenou kratochvílí lidí všeho věku. O tom internetovém jsme v březnu napsali dokonce dva články. Nyní si projdeme pár webů, které tenkrát nezazněly.

Sázení na sportovní výsledky je sportem ve sportu. Zajímavé tipy najdete na Tipování.cz, Kolemdvou.cz, Sport-tip.cz, Výhra.net nebo eSázení.cz. Z početné nabídky v katalogu na Seznamu si jistě vášniví hráči vyberou.

BRAND24

Sportem ku zdraví

Bohužel (nebo bohudík), Internet a web ještě není tak dokonalý, abychom na něm mohli vyvíjet fyzický pohyb. Napínavé šachové partie a počítačové online hry na tom nic moc nemění, proto jej musíme brát jako zprostředkovatele a zdroj informací.

Jaro je v plném proudu, a tak nezbývá než přidat do diskuse pod článek váš oblíbený server, který nezazněl, a jít se inspirovat výše uvedenými odkazy.

Sledujete sportovní servery?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor vede MEDOBOS s.r.o., je Copywriter.cz a dělá weby pro Benešov i Říčany.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).