Hlavní navigace

Stav peeringu na Slovensku

16. 5. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Přes český peeringový uzel NIX.CZ nyní teče až 13 Gbit/s, čerstvě byl také spuštěn nový propojovací uzel v Brně. Vývoj se však nezastavil ani jinde, a tak se dnes podívejme, co nového přinesly poslední měsíce Internetu slovenskému.

Slovenský Sitel v loňském roce zprovoznil v Bratislavě ve svém telehousu v Petržalce na Kopčanské ulici nové peeringové centrum sitelix. Zatím monopolní slovenské peeringové centrum SIX.SK, provozované Centrem výpočetní techniky Slovenské technické univerzity, tak dostalo konkurenta – a nijak nezajímavého konkurenta, ostatně posuďte sami: sitelix nabízí své služby uživatelům telehousu zcela zdarma, vystačí-li operátor s jedním 100Mbit/s meta­lickým nebo gigabitovým optickým portem, což je nejen ve středoevropském, ale dokonce i ve světovém měřítku unikát. Oproti SIXu, který používá desktopové switche řady Catalyst 3750, sitelix používá Catalyst 6509, tedy železo totožné s českým NIXem a dalšími velkými peeringovými uzly. Zlé jazyky ovšem tvrdí, že Sitelu dotyčný hardware zbyl po jakémsi neplatícím zákazníkovi, tato informace však není ověřena, ovšem pokud by tomu tak bylo, musím říci, že by mi tato aktivita slovenského Sitelu byla o to sympatičtější.

Zatím má sitelix tři zákazníky z řad ISP, ale osobně očekávám, že jejich množství poroste. Sitelix nemá tak přísné podmínky jako konkurenční SIX, zejména nebrání svým zákazníkům v prodeji tranzitní konektivity přes svoji infrastrukturu, netlačí poskytovatele do používaní směrovačů konkrétních výrobců a neklade si nárok na přístup do zařízení svých zákazníků. Zejména dvě poslední vlastnosti jsou příjemné pro zákazníky dotyčného ISP, nicméně o to větší rizika přinášejí provozovateli uzlu. Nabízí se samozřejmě otázka, zda – bude-li projekt úspěšný – jej Sitel nerozšíří i do dalších zemí, kde působí.

SIX roste

Letos na jaře oslavil desáté výročí provozu NIX.CZ, příští rok v lednu, pardon, v januári, to bude čekat i SIX.SK. A i když je SIX provozem menší než NIX, je i pro uživatele českého Internetu významný – pokud by NIX potkal podobný kolaps jako předloni v květnu, bude to kromě sítí tranzitních operátorů také tento peeringový uzel, který jej do znovuzprovoznění může částečně nahradit – do SIXu je totiž přímo připojena či nepřímo propagována i řada českých ISP. Nyní SIX.SK propojuje 44 sítí, NIX.CZ zhruba o deset více, nicméně provoz v NIXu je oproti SIXu stále přibližně šestinásobný (špičky zatížení SIXu dosahují zhruba 2,25 Gbit/s). I SIX již nyní podporuje IPv6 peering, nicméně zatímco v NIXu provozuje IPv6 peering jedenáct sítí členů nebo zákazníků (přesněji jedenáct ISP deklaruje, že peeruje, ve skutečnosti jich reálně je ochotno tímto protokolem zprovoznit peering pouze devět), v SIXu stále, již déle než rok, existuje jen jeden jediný IPv6 peering mezi dvěma sítěmi. Jsou tu i další rozdíly – zatímco v NIX.CZ má většina sítí více než jednu přípojku, v SIXu využívá více než jeden gigabitový port pouze jedna síť (a 10Gbit/s porty SIX zatím – ostatně i vzhledem k použité technologii – neposkytuje). SIXu se také již začíná naplňovat jeho technologický sál (SIX se od NIXu liší mimo jiné i tím, že působí pouze v jedné lokalitě, která patří univerzitě, a každý operátor, který chce peerovat, tam musí mít umístěnu svoji technologii), což bude muset také v dohledné době vyřešit.

Jednoznačně se dá říci, že i slovenský Internet roste, byť uživatelů i projektů má méně než ten český, a to i v přepočtu na obyvatele (je to dobře vidět u toho provozu v peeringovém centru), srovnat si to můžeme kupříkladu zde:

BRAND24

NIX.CZ:
NIX.CZ

SIX.SK:
SIX.SK

Jistě, mohou se objevit hlasy, že do NIX.CZ je připojeno kolem deseti zahraničních operátorů, kteří si tam také vyměňují provoz – a je to pravda, nicméně je téměř pravidlem, že tito operátoři spolu peerují i v jiných peeringových uzlech (zejména v AMS-IX, DE-CIX, INXS-M, VIX), a je tedy možné bez výraznějšího vlivu na výsledek tento vliv zanedbat. Dokonce si možná poněkud paradoxně troufnu říci, že v SIX.SK je tento vliv výraznější, hlavně díky výměně provozu mezi českými a slovenskými ISP, která probíhá zejména právě v SIXu. A o tom, že nároky na výměnu internetového provozu jsou, zejména díky jazykové blízkosti Čechů (a Moravanů, Slezanů, Chodů apod.) se Slováky, společné historii, silným ekonomickým vazbám apod., mezi ČR a Slovenskem výrazně vyšší, než kupříkladu mezi ČR a SRN nebo ČR a Polskem, asi bude pochybovat málokdo.

Z výše uvedených grafů vyplývá, že provoz českého Internetu je oproti tomu slovenskému zhruba pěti- až šestinásobný (a to jsme zanedbali výše uvedené vlivy a také privátní peeringové propoje mimo NIX, jejichž provoz také nebude úplně zanedbatelný), a proto nelze než závěrem i slovenskému Internetu popřát rychlejší růst, kterému snad i nový peeringový uzel sitelix může alespoň trochu pomoci, byť třeba jen dočasným snížením nákladů na propojení slovenských sítí.

Myslíte si, že slovenský internetový provoz dohoní ten český (v přepočtu na obyvatele)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor působí ve společnosti Quantcom. Povinnosti ukládané státní správou telekomunikačním společnostem považuje za zbytečné, škodlivé a poškozující především zákazníky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).