Hlavní navigace

TEDx Praha nahlédl tam, kam běžně nemáme čas se podívat

24. 6. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nekonečná série konferencí na nejrůznější témata, jejíž historie sahá do roku 1984, si opět udělala zastávku v Praze. Letos přišel čas zamyslet se a podívat pod pokličku.

Divadlo Hybernia se v sobotu stalo dějstvím již pátého ročníku konference TEDxPrague. Zatímco předchozí pražská setkání vybízela ke změně, letos se rozhodli pořadatelé nechat účastníky nahlédnout pod povrch. Mluvilo se o všem, co v našem uspěchaném světě není na první pohled zřejmé.

Pokud jste nebyli v sále, máte možnost veškerá vystoupení zhlédnout díky videozáznamu, který, zatím v nesestříhané podobě, dokumentuje průběh celého dne. Pochopitelně ale nedokáže zprostředkovat atmosféru a možnost setkat se osobně s řečníky nebo se seznámit se spoustou zajímavých lidí z publika.

Nebývá příliš běžné, že by si českých neziskových projektů všimli ve Spojených státech. Lence Říhové a Ivě Jelínkové ze speciální školy v Poděbradech se to podařilo. Před třemi lety začaly využívat iPady pro vzdělávání dětí, které nemohou komunikovat mluvenou řečí. 

Projekt iSen funguje jako otevřená komunita rodičů, učitelů a terapeutů, kteří si mezi sebou vyměňují zkušenosti s využíváním tabletů při výuce žáků se speciálními potřebami. Díky Lence a Ivě si dotykové technologie postupně nacházejí cestu do tuzemských speciálních škol. Jejich zápal zaujal i společnost Apple a zástupkyně poděbradské školy se tak  mohou společně s kolegy z New Yorku a japonské Okinawy podělit o své zkušenosti s celým světem.

Lenka Říhová a Iva Jelínková
Autor: TEDxPrague

Lenka Říhová a Iva Jelínková

Trochu znepokojivě vyzněla přednáška mikrobiologa půdy Milana Gryndlera. Připomněl, že nejlevnější způsob výroby potravin stále probíhá za využití půdy. Alfou a omegou dnešního zemědělství je dodatková energie z fosilních zdrojů. „Dodatkovou energii ale nesmíme přehánět a nevíme, zdali už ji náhodou nepřeháníme,“ uvedl Gryndler. Mohlo by to vést k přetížení celého systému a ke stavu, kdy z půdy budeme získávat méně potravin než potřebujeme.

Řešením není ani alternativní hospodaření s půdou, protože to předpokládá nutnost větší výměry půdy na jednoho člověka a ve své podstatě by to vedlo ke snížení počtu obyvatel na Zemi. Jisté je, že, co se týče hospodaření s půdou, nás čekají do budoucna změny. Podle Gryndlera musíme doufat, že nebudou příliš rychlé, abychom se na ně stačili adaptovat.

Vzpomenete si, kdy naposledy jste deset minut nedělali vůbec nic? Opravdu vůbec nic, včetně přemýšlení? Přitom deset minut takového nicnedělání denně dělá divy. Schválně to zkuste.

V osmi letech ho uchvátila kniha Potápěči bez moře od nakladatelství Albatros a dnes designer Matyáš Šanda s jejími protagonisty diskutuje svůj projekt podvodní experimentální stanice a vědecké laboratoře pro výcvik kosmonautů. Matyáš je důkazem, že když máte silnou vůli, mohou se splnit i bláznivé dětské sny.

Matyáš Šanda
Autor: TEDxPrague

Matyáš Šanda

Ne vždy je nahlédnutí pod povrch příjemné. Stylistka a vizážistka Jana Khalifa otevřeně hovořila o svých zkušenostech s domácím násilím. Byť se jí ještě nepodařilo od problémů úplně odstřihnout, pomáhá podobně postiženým ženám prostřednictvím loni spuštěného projektu Isida Amenti.

Jana Khalifa
Autor: TEDxPrague

Jana Khalifa

Co odlišuje nejúspěšnější sportovce od těch méně úspěšných? Co je největší „aktivací“ člověka k určité činnosti? Podle Mariana Jelínka, českého hokejového kouče, který deset let spolupracoval s Jaromírem Jágrem, se dnes přeceňuje role motivace.

Marian Jelínek

Marian Jelínek

„Největší výkony vznikají bez motivace,“ prohlásil Jelínek. Postřehy, se kterými se v přednášce podělil, se dají bez problémů zobecnit a aplikovat nejen na svět sportu. Určitě stojí za zhlédnutí.

Po celou dobu, co byla Vendula Chalánková na pódiu, propukávalo obecenstvo opakově v záchvaty smíchu. Vyšívané SMS zprávy, cynické komiksy, sedačka z tašek od Vietnamců, nebo zvířátka v plynových maskách, či naušnice z Ibalginu, to je jen zlomek z originální tvorby v současnosti jedné z nejvýznamnějších českých výtvarnic. Vendula se mimo jiné řídí pravidlem zdůrazňovat autenticitu v životě i umělecké tvorbě.

Vendula Chalánková
Autor: TEDxPrague

Vendula Chalánková

Touto zkušeností si prošel každý, kdo nosí brýle nebo kontaktní čočky. Zakrýt jedno oko a číst řádek po řádku písmena na podsvícené tabuli. Podle Briana Barskyho, světového odborníka v oblasti počítačové grafiky, optometrie a vidění, je ale tahle metoda, která se používá nepřetržitě už od 18. století, přežitá. Dnešní technologie umožňují, aby lékař získal mnohem lepší představu o tom, jaký obraz jeho pacient ve skutečnosti vidí.

Brian Barsky
Autor: TEDxPrague

Brian Barsky

Předsudky, problém se kterým se potýká i česká společnost. Každý z nás by si měl vzít příklad z Judi Challiner, která se ve svém životě setkala se strachem, nevědomostí, ale i předsudky a rozhodla se proti nim bojovat prostřednictvím pomoci sociálně vyloučeným skupinám.

I letošní pražský TEDx dostál své pověsti. Pověsti konference, která vás nutí k zamyšlení, inspiruje, rozšiřuje obzory, ale hlavně propojuje mezi sebou zajímavé lidi a názory.

BRAND24

Aktualizace: 25.6.2014, 9:40

Videa se záznamem konference byla bohužel znepřístupněna. Zatím nejsou k dispozici ani videa vystoupení jednotlivých řečníků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).