Hlavní navigace

Trump vypne teroristům internet, Google má Duo a clickbaiting pomáhá

21. 8. 2016
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: kiko_jimenez / Depositphotos.com
Rasistický Snapchat, NPR končí s komentáři, deset let děravých Cisco PIX a poučný konec Blab. Co přinesl právě končící #tyden.

Jak se hledají ztracené civilizace v Peru? Pomocí satelitů, technologií a softwaru. Viz Hunting for Peru's lost civilizations — with satellites a Sarah Parcak.

Nezisková organizace zaměřená proti Googlu je financovaná Oraclem. Staré firmy nemohou přinášet nic jiného než staré trapné praktiky. Viz Anti-Google research group in Washington is funded by Oracle a cosi jménem Google Transparency Project, kde se zjevně na transparentnost nehraje. Kdo jsou další původci financí, ale stále známo není.

Už jste smazali Snapchat? V I’m deleting Snapchat, and you should too to Katie Zhu v zásadě doporučuje. Opírá se o aféru s rasistickým „yellowface“ filtrem. Zmiňuje i předchozí filtrové aféry a tvrdí, že řada dalších filtrů bělí kůži lidí a zesvětluje barvu očí. Co myslíte, zabere #DeleteSnapchat, nebo nezabere?

TELEgraficky

Irové a angličtina… božské ■ RIP Hangouts On Air C is for CthulhuPalmknihy.cz v nové podobě ■ Mutt E-Mail Client ■ Návod k No Man's Sky ■ Kenobi: A Star Wars Story Teaser

WEBDESIGN, INTERNET

Pap Parse, výkonný CSV parser přímo v prohlížeči. Viz papaparse.com

Pokud vám v Chrome chybí Backspace pro návrat zpět, tak už i na to je rozšíření. Google totiž právě tuhle funkčnost z prohlížeče nedávno odstranil. A odstranil ji proto, že lidé mačkali Backspace a pak se divili, že přišli o věci, které měli vyplněné. Pokud chcete funkci zpět, stačí stáhnout například Go Back With Backspace. Ale nebylo by jednodušší, kdyby Google umožnil si to nastavit?

NPR k 23. srpnu končí s komentáři na webu. Vydrželi s nimi od roku 2008 a není vcelku divu, že je opouštějí. Dnes se většina „diskuzí“ okolo zpravodajských článků odehrává na sociálních sítích. A přesně to NPR také uvádí: většina čtenářů s komentáři odešla na Facebook či Twitter a efektivní vynaložení nákladů na „komunitu“ neznamená, že potečou do komentářů na webu. Řečí čísel je to například přes 5 milionů účtů komunikujících s NPR na Twitteru a pouze zlomek tohoto čísla používající pro tento účel web. Viz NPR Website To Get Rid Of Comments přímo od NPR. A je to zajímavé čtení.

Google Play Music je možná podstatně větší, než by se vám zdálo. Alespoň to ukazují v Google could be bigger in streaming music than you think. Je tam ale zajímavé i třeba to, jak silnou pozici má v USA Pandora. 

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump chce nejen stavět zdi proti Mexičanům, ale také vypnout teroristům internet. Zajímavá představa prezentovaná v podobě: „We cannot allow the internet to be used as a recruiting tool, and for other purposes, by our enemy – we must shut down their access to this form of communication, and we must do so immediately.“ Viz Donald Trump Says He'll Turn Off The Internet For Terrorists.

SOFTWARE

Končí nativní klienti Skype pro Windows Phone, OS X, Linux a starší Android (4.02) a iOS (7). Zajímavá strategie. Viz Native Skype for Windows Phone walked behind shed, shot heard.

Simplenote je nově Open Source – tedy přesněji řečeno aplikace (iOS, MAC, Android) je nově Open Source (Windows už bylo dříve), pouze serverový kód není. Viz github.com/automattic a Simplenote, the planet’s most useful piece of software, is now open source on iOS, macOS and Android.

Aplikace pro Chrome skončí v roce 2018, zůstanou jen v Chrome OS. Pokud netušíte, co „Chrome Apps“ jsou, tak jde o webové „aplikace“ běžící v prohlížeči a bývaly doby, kdy se jim předpovídala velká budoucnost. Jenže už v říjnu 2015 odstranil Google notifikační centrum a letošní červenec přinesl konec i spouštěči aplikací. Dnes „webové aplikace“ fungují i v dalších prohlížečích a mají k dispozici API a řadu dalších věcí, ale bez kompatibility s Chrome Apps. Samotné „Chrome Apps“ skoro nikdo nepoužívá. Jen ten zmatek z ponechání v Chrome OS moc nepřispívá k tomu, aby to celé bylo pochopitelné. Viz Google will kill Chrome apps for Windows, Mac, and Linux in early 2018.

Tvůrci MySQL zkouší nový licenční model. Business Source License (BSL) je v praxi nasazený u MariaDB. BSL je něco mezi freemium modelem s doplněným Open Source faktorem. Umožňuje nastavit omezení v počtu užívání (počet serverů, procesorů, atd) v produkčním prostředí. Samotný software zůstává stále Open Source a po určitém počtu let BSL končí a licence se změní na doposud obvyklé způsoby licencování Open Source (GPL a podobně). Viz též MySQL founder tries a new software licensing model.

Microsoft PowerShell je nově Open Source a můžete ho mít na OS X i Linuxu. Viz Microsoft Open Sources PowerShell, Brings It To OS X And Linux, ale asi hlavně viz PowerShell on Linux and Open Source! a github.com/powershell/powershell.

Algoritmus pozná z vašich fotek na Instagramu, jestli máte depresi. Tvrdí to vědci a zakládají to na korelaci mezi barvami a stavem mysli. Lidé trpící depresí prý používají filtry, které jsou temnější a více šedivé. Takže prostě pokud máte v oblibě například inkwell filtr, tak jste asi depresivní. Nebo taky, což ale originál neřeší, prostě máte v oblibě černobílou fotografii. Valencia prý je na přesně opačné části spektra. Viz How an Algorithm Learned to Identify Depressed Individuals by Studying Their Instagram Photos a kompletní studie v PDF.

HARDWARE 

Nvidia GTX 1080 se hodí k louskání hesel stejně dobře jako k hraní her. Viz Nvidia’s GTX 1080 can crack passwords as easily as it can game a hlavně NVIDIA Pascal: a Great Password Cracking Tool, kde vám prozradí, že HTX 1080 zvládne 7100 pokusů za sekundu (o rozlousknutí hesla k MS Office 2013 dokumentu).

MARKETING A KOMUNIKACE

Google vás v reklamě na Google Photos zaplaví hláškou Storage Full. Konkrétně přímo dialogem z iPhone, protože se trefuje do Apple a jejich 16 GB modelů. Otázka je, čemu chtějí s Google Photos pomoci, protože to, že všechno z telefonu nahrajete do Google Photos, neřeší základní problém. Ale budiž.

Clickbaiting pomáhá i akademickým materiálům, více se sdílí. Viz Academics Are Suckers for Clickbait, Too a hlavně studie Academic clickbait: articles with positively-framed titles, interesting phrasing, and no wordplay get more attention online. Nakonec těžko něco takového může překvapit, pokud předložíte suchý akademický titulek plný odborných výrazů, tak asi nelze čekat, že by se sdílejícímu davu líbil. Otázkou je, jestli by prostě nestačil dobrý titulek. Tu clickbaitingovou složku je lepší vynechat. 

Čerstvě vydaná hra No Man's Sky není na 30 hodin hraní, píší v No Man’s Sky isn’t 30 hours long, silly. Je to i trochu fascinující příběh nějakého blázna, který za hru dal 1 300 dolarů a pak za 30 hodin doletěl do středu galaxie. Ale je to také další zajímavý příklad toho, jak se právě okolo téhle hry podařilo (a stále daří) vyvolávat rozruch.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Americká NSA desetiletí dešifrovala data procházející skrz Cisco PIX firewally. V How the NSA snooped on encrypted Internet traffic for a decade zjistíte, že bylo možné na dálku získat dešifrovací klíče. A také to, že tato zařízení mají od roku 2009 ukončenou podporu, která v omezené podobě běžela ještě čtyři roky. Což znamená, že od roku 2002 do roku 2013 celá PIX řada byla komplet děravá a nikomu to nevadilo. Vedle odposlouchávání šifrovaného VPN provozu bylo možné se dostat i do vnitřní sítě. Tisíce sítí po celém světě přitom tato stará zařízení používají. Podrobnosti viz též v Equation Group's BENIGNCERTAIN tool – a remote exploit to extract Cisco VPN private keys.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Justin Bieber smazal vlastní účet na Instagramu (měl skoro 78 milionů fanoušků). Válčí totiž s fanoušky Seleny Gomez, což je jeho ex-přítelkyně. Fanouškům se poněkud nelíbí, že Justin na Instagram dává fotky s novou přítelkyní. Nejprve ho změnil na soukromý a poté ho smazal (popravdě bych spíše řekl, že ho jenom deaktivoval). A je to. Viz Justin Bieber quits Instagram after feud with Selena Gomez.

Dvanáctiletá dívka pózující s vlastnoručně zabitou žirafou a zebrou se miláčkem sociálních sítí rozhodně nestala. Projít si onu stránku je poučné i z komunikačního hlediska, dost zoufale se to tam snaží žehlit, ale je předem jasné, že pro tohle nic fungovat nebude. Otázka je, jestli ono dvanáctileté naivní dítě vůbec chápe, že zabíjení zvířat není zrovna společensky pochopitelná „awesome experience“. Viz ‘Despicable’: 12-year-old girl targeted after posing with zebra, giraffe she hunted and killed.

New York Times ruší NYT Now, zpravodajskou aplikaci zaměřenou na millenials. Viz The New York Times is shutting down its millennial app a určitě to nepřekvapí. Zprávy dnes získáváme hlavně ze sociálních sítí a zásadní roli zde hraje Facebook. Provozovat aplikaci New York Times jako takovou a k tomu ještě další aplikaci (či aplikace) se navíc už od počátku jeví jako poněkud nadbytečné. NYT editor k tomu něco píše v A Note From the Editors of NYT Now.

MOBILNÍ APLIKACE

Google uvedl Duo a média nepochopila, že aplikace nemíří proti FaceTime (viz např. Google Takes Aim at Apple's FaceTime). Google bojuje o vůbec nějakou pozici v chatovacích aplikacích. Je jedno, jestli jde o text, hlas či video. Hangouts nechal vcelku vyšumět do ztracena a uvedením Duo (což je video chat) tuhle aplikaci ještě více likviduje. Služba FaceTime od Applu se nikdy nestala dostatečně používanou – z podobného důvodu jako Hangouty, hlavně kvůli obtížnosti ovládání. Google se to snaží vyřešit tím, že Duo je postavené na telefonních číslech, což je opět další omyl, protože ve skutečnosti musí podobné aplikace umět jak telefonní čísla, tak uživatelské účty. A připomeňme: Google má teď Hangouts, Messenger a nově Duo a ještě na cestě Allo. 

K tomu tématu najdete zajímavé čtení v The problem with Google's new Duo video chat app. Zmiňuje totiž to, že pokud budete chtít někomu přes Duo volat, tak musí mít taky Duo. A logicky a správně vás pošle do háje, protože on už přeci má Hangouts, Messenger, Facebook Messenger, WhatsApp, Snapchat, Skype (a takhle můžeme ještě chvíli pokračovat).

Google Duo každopádně překonala Pokémon Go – v počtu stažení, přesněji řečeno. Tři dny po uvedení se Duo dostala na druhou příčku v Google Play a Pokémon Go tak klesl na příčku třetí. Jedničkou je, bohužel, stále Facebook Messenger. Viz Google Duo edges out Pokemon Go on Android a je nutné dodat, že pro „český“ Google Play to neplatí a Duo tam hned tak v žebříčcích nenajdete.

Americký T-mobile uvedl „neomezený“ LTE plán, který je dost omezený. Drobným písmem zjistíte, že video vám pustí omezeně, pokud budete přenášet „moc“ dat, tak vás také omezí, a tethering vám srazí rychlost dramaticky na 2G. HD video můžete mít za dalších 25 USD měsíčně a lepší tethering vás vyjde na dalších 15 USD. Onen „neomezený“ tarif stojí 70 USD. Viz T-Mobile's New Unlimited Plan Comes With Some Significant Caveats.

Facebook má novou aplikaci. Lifestage má prý zaujmout mládež a umí jedinou věc, krátká videa. Vytvořil ji prý navíc skutečný mladík (Michael Sayman, 19 let, autor 4Snaps), žádný vývojář, který si myslí, že pochopil mladé. Je tedy dost dobře možné, že ji nepochopíte. Viz Facebook’s Released Another New App to Appeal to Teen Users.

STARTUPY A EKONOMIKA

Skončil Blab, web i aplikace pro live video chat. Bez varování, byť – jak uvádí Blab shuts down its live video platform - byly zde příznaky, že se konec blíží. Blab byl spuštěn v roce 2015 a získal zhruba 4 miliony uživatelů, ale těch, co službu používali pravidelně, bylo pouze 10 procent. Zakladatel služby Shaan Puri za důvod konce označuje (viz Blab is dead…long live Blab.) jednu velmi podstatnou věc: většina live streamů není dostatečně zajímavá, abyste přestali dělat to, co děláte, a začali je sledovat. Konec Meerkatu nakonec ukazuje na totéž a stagnující Periscope i Facebook Live to jenom dokládá. A ano, jediná reálně a stále fungují služba live streamingu videa je Twitch.

Google koupil za 100M Orbitera, platformu pro cloudová tržiště. Viz Google buys Orbitera, a platform for cloud marketplaces, for $100M+.

Snapchat koupil Vurb za 110 milionů dolarů. Vurb se věnuje vyhledávání a objevování, což je stále zásadní nedostatek Snapchatu. Nákup zřejmě ukazuje na snahu Snapchatu proměnit se v něco jako je další Facebook Messenger.

Moz propouští a bude se věnovat jen SEO. Konec tak čeká i Moz Content nebo Followerwonk a propouštění se dotkne 28 % zaměstnanců. Viz Moz is Doubling Down on Search.

Samsung Milk Music končí k 22. září. Místo vlastního hudebního streamingu najdete na mobilech od Samsungu některé z existujících služeb. Ve skutečnosti tuhle službu stejně poháněla služba jiná, Slacker. Viz Samsung's Milk Music service will end on September 22nd.

Pokémon Go by měl mít na konci roku vydělánu jednu miliardu dolarů. Viz Pokemon Go Poised To Earn $1 Billion In Revenue By End Of 2016 - ale pozor, je to stále založené poněkud na vodě postavených odhadech od App Annie.

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).