Hlavní navigace

Týdenní revize: co dokáží vyhledávače

18. 2. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Uplynulý týden byl znovu svědkem diskusí okolo (pro někoho možná nečekané) moci vyhledávačů - třeba Google se "vytáhl", když dostal chuť na soukromé dokumenty. Kromě toho jsme zjišťovali dostupnost a parametry nových ADSL tarifů, diskutovali o možných nevýhodách nového Internet Exploreru 7, instalovali nové bezpečnostní záplaty nebo pátrali po skutečném počtu broadbandových přípojek v ČR.

Český telekomunikační úřad se rozhodl zrušit své dřívější rozhodnutí o regulaci ADSL, prý proto, že není využíváno. Názory na to, zda jde o katastrofu, nebo formalitu, se liší. Hlavní však možná je, že to snad nic nezmění na probíhajícím optimistickém uvolňování cen a rychlostí ADSL. Poslanci konečně přijali novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, kterou pro rozličné výklady a přetahování o vliv dlouho odkládali. V rámci jiného zákona pak odsouhlasili vydávání výpisů (například z katastru nemovitostí) na úřadech a na poště. Po Internetu to ovšem stále ještě nejde…
Jiří Peterka: Stalo se: týden zásadních rozhodnutí

To na Slovensku vzali podporu informační společnosti více od podlahy. Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR (MDPT) spustí od dubna 240milionový tříletý pilotní projekt Internet pre vzdelanie, v jehož rámci bude poskytovat novým uživatelům státní příspěvek 6016 slovenských korun. Jednorázově tak mohou nováčci na slovenském Internetu získat 400 Sk a každý měsíc pak 234 slovenských korun. Na neomezený megabit to asi nebude, ale každý přece nějak začínal, že. Srovnávat to s Českem ale raději nebudeme, buďme rádi alespoň za ty broadbandové dotace
Jankův blog na Lupě: Mladí bez připojení na Internet dostanou státní příspěvek

Po mohutné ceremonii nových ADSL tarifů od většiny poskytovatelů mohl nezúčastněný pozorovatel nabýt dojmu, že český Internet běží od února čtyřikrát rychleji. Bohužel neběží, zatím přešlapuje v šatně, ale snad do té doby nevyroste z treter. Převod stávajících zákazníků si totiž vezme hned nějaký ten měsíc, někteří poskytovatelé dokonce ani ještě sami nemají jasno v tom, co a za kolik budou vlastně nabízet. Všem ADSL připojeným tak opět nezbývá než sledovat (a slovně ohodnocovat), zda patří k tomu správnému poskytovateli či ne. A jak jste na tom vy?
Martin Vyleťal: Kdy se dočkáme rychlejšího ADSL?

Google se víc a víc dostává do problémů, které ho po všech těch letech slávy vůbec nemohou těšit (ale kdopak by to ještě loni čekal?). Nová funkce Search Across Computers jeho desktopového vyhledávače zařídí, že svoje Office dokumenty, PDF a textové soubory a také historii z webového prohlížeče najdete z kteréhokoliv počítače. Bohužel nikdo nezaručí, že nebudete jediní (kdo je najde), neboť už teď je Google pod tlakem americké vlády na zpřístupnění jeho záznamů o vyhledávání. Občanské organizace jsou na nohou a všichni nad Googlem kroutí hlavou. Nepřerůstá nám kdysi nejlepší webový přítel přes hlavu?
To Skype s Intelem si zavařili o něco menší ostudu. Telekonferenci o 10 účastnících si budete moci zorganizovat jen na procesorech od Intelu. Mají aspoň odzkoušeno, že to utáhnou?
Jankův blog na Lupě: V jeden Google věřiti budeš aneb Search Across Computers
Aleš Miklík: Tady hledá Google
Blog Františka Fuky na Lupě: Nebudete telefonovat, pokud nemáte Intel

Internet Explorer v nové verzi má ještě slušný čas na pilování svého výkonu, avšak už dlouho předtím se musí potýkat s výtkami na své chyby. Nebo alespoň ty, které našli uživatelé jeho druhé betaverze. Podivné navigační rozhraní, svérázné upozorňování na nedůvěryhodný certifikát, nedotažené CSS. Mušek se jistě ještě najde celé hejno, ale upřímně – kdo z vás nevěří, že Microsoft TO znovu nedokáže?
Ondřej Bitto: Diskutované poklesky Internet Exploreru 7 Beta 2

Nápady na využití RSS (metody sdružování a odkazování obsahu) se rozhodně neomezují na jeho nejčastější podobu, tj. soubor s aktualizacemi obsahu. Jeho budoucnost je určována mnoha faktory, mezi něž patří i míra využití RSS kanálů reklamou. Zahltí nás jednou spam i v RSS čtečkách? A rozšíří se jednou na všechny (smysluplně významné) weby a uživatele?
Vojtěch Bednář: RSS v moderním světě: syndikace má budoucnost 

Český Telecom (ČTc) zveřejnil nová čísla o počtu „svých“ ADSL přípojek a rozproudil tím debatu o velikosti samotného broadbandového trhu v České republice. ADSL totiž podle Českého Telecomu tvoří jen 38 procent všech vysokorychlostních přípojek. Pokud se k jeho tvrzení, že již nemá na trhu s broadbandem dominantní podíl, přikloní i Český telekomunikační úřad, dočkáme se možná velkých překvapení. ČTc by pak totiž mohl i přestat velkoobchodně přeprodávat své ADSL alternativním poskytovatelům. Ovšem je tu skutečně tolik jiných vysokorychlostních možností připojení – včetně WiFi?
Jiří Peterka: Kolik je doopravdy v ČR broadbandu?

Optimalizace pro vyhledávače (SEO) se z průkopnických časů dostalo do podoby samozřejmé výbavy úspěšného webu. Bez přízně vyhledávače dnes zkrátka na Internetu dlouhodobou pozornost nezískáte. Přesto (nebo spíš proto) se SEO setkává s břitkou kritikou či přímo nepochopením. Bývá totiž zaměňováno za SEO spam, „černé“ praktiky optimalizace. Budoucnost však vstřícnosti webů vůči vyhledávačům jednoznačně přeje. Jednou totiž SEO vůbec nemusíme vnímat – a přesto s námi bude všude.
Marek Soldát: Konec SEO? Ne, to je jen začátek

To české portály mají starosti jiné. Než SEO je pro ně důležité spíš hledat možnosti dalšího rozvoje na malém českém trhu. Na rozdíl od trhu s broadbandem tu o dominanci jednoho z nich není pochyb – a navíc ani těch ostatních tu není zdaleka tolik jako poskytovatelů připojení. Jaké mají portály vůbec možnosti dostat se k více uživatelům? V jakých oblastech si konkurují, a jakých dosahují podílů?
Petr Šnajdr: České portály: mission impossible

Bezpečnost nepřestala ovládat pozornost analytiků ani minulý týden. Microsoft vydal očekávané důležité záplaty, McAfee a Trend Micro zase zprávy o stavu (ne)bezpečí na světovém Internetu. Asi nikoho nepřekvapí, že drtivá většina útoků přichází z USA, druhá je však už nyní Čína. Jejich motivem pak už dávno není snaha o zviditelnění – kyberkriminalitu pohání stejně jako její „reálnou“ sestru hlavně peníze. A jaké jsou nejčastější způsoby šíření škodlivého kódu?
Ondřej Bitto: Bezpečnost v uplynulém týdnu: chyby v Sun Java a OS Windows
Ondřej Bitto: Na poli bezpečnosti stále rušno

BRAND24

Počítače Apple provází spousta mýtů a pověr, ať už falešných či zasloužených. Faktem je, že Steve Jobs se svojí (střídavě i ne svojí) firmou dokázal v počítačovém průmyslu vybudovat zvláštní enklávu výrobků a uživatelů, výrazně se odlišujících od ostatních. Jako vždy to znamená i souboj jeho příznivců a odpůrců a nekonečně názorů na úspěch Applu i jeho prohry. Čím si však Apple srdce lidí získává?
Aleš Miklík: Apple: kult technověku

A mimochodem: používáte ve své firmě elektronické faktury, nebo ne? A pokud ano (nebo ne), jak se na dnešní podobu této formy elektronické kanceláře díváte?
Beneta blog na Lupě: Průzkum: zasíláte faktury elektronicky?

Jak rychlé máte dnes ADSL?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).