Hlavní navigace

Týdenní revize: evropské domény a bezpečnost

8. 4. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Včera byla spuštěna třetí fáze registrací domén .eu, o něž si nyní mohou požádat všichni občané Evropské unie. Ministerstvo informatiky spustilo web o bezpečnosti, který čelí silné kritice kvůli nákladům. Který tarif internetového volání je nejvýhodnější? Český Telecom měnil ceny hlasových tarifů i připojení - výsledkem je spíše zklamání. Chcete vědět, jak vylepšit bezpečnost Firefoxu?

Záplavy jsou neštěstím v každém případě. Pro jejich účinné zvládnutí se rázem pro všechny zúčastněné strany stávají klíčovými informace a jejich spolehlivý přísun. To hlavní zajistí tradiční média jako televize či noviny, ale co když je třeba ještě aktuálnějších zpráv o vašem bezprostředním okolí? Zde nastupuje Internet a jeho „nekonečně nafukovací“ obsah, proudící v decentralizované infrastruktuře. Samozřejmě do chvíle, než vám vypoví službu vaše připojení.
Vojtěch Bednář: Internet a polojasno

Stodolarový notebook pro rozvojový svět to nemá jednoduché. Zatímco ještě nespatřil světlo světa chudých zemí, v těch bohatých se musí potýkat se slušnou kritikou. Oponenti se ptají, zda by rozvojovým zemím více nepomohl jiný druh investic, Bill Gates levnému notebooku zase vyčítá operační systém, kterým není Windows, ale Linux. Zajímavější by však mohl být pohled některého z domorodců, kterým je notebook určený. Skutečně jde o nápad k ničemu?
Blog Miroslava Suchého na Lupě: Stodolarový laptop – stojí o něj někdo?

Vláda minulý týden odvolala dosavadního předsedu Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Davida Stádníka. Jaké byly důvody této změny a jaké jsou reakce na ni? ČTÚ na poslední chvíli mění definici relevantního trhu č. 12 (velkoobchodního trhu s broadbandem), kde se schylovalo k obrovskému překvapení. Teď to ale vypadá, že na vině byl chybný překlad textu evropské direktivy.
Jiří Peterka: Stalo se: dekapitace v ČTÚ

Internetová telefonie (Voice over IP, VoIP) se dere do popředí zájmu firem i domácností, pro něž je cena za telekomunikace důležitou položkou rozpočtu. Nabídka českých poskytovatelů VoIP dosahuje úctyhodných rozměrů a ne vždy a ne pro každého je snadné se v ní orientovat. Proto jsme pro vás zmapovali trh a přinesli přehled nejzajímavějších tarifů internetového volání pro domácnosti. Najdete si mezi nimi ten svůj?
Martin Vyleťal: Cenové srovnání VoIP

Jedním z požadavků na IPv6 je automatická konfigurace. Představa, že člověk jednoduše připojí počítač k síti a bude mu fungovat síťování, aniž by kdokoli cokoli konfiguroval, je velmi lákavá (a z pohledu správce sítě částečně děsivá). Dlouhodobým problémem ale je, jak takové chování zajistit pro DNS. V současnosti nabízí řešení tohoto problému hned několik metod.
Pavel Satrapa: Automatická konfigurace DNS

Ať už používáte k prohlížení webu stále rozšířený Internet Explorer (IE), nebo některého z jeho konkurentů, jeho bezpečnost by vám neměla být lhostejná. Zatímco však s IE se musíte spolehnout na výhradní podporu výrobce (Microsoft), pro Firefox existuje celá řada užitečných bezpečnostních rozšíření. Zajistí vám ochranu před phishingem, lepší správu cookies či pohlídají data z formulářů. Která rozšíření považujeme za nejzajímavější?
Ondřej Bitto: Jak vylepšit bezpečnost Firefoxu
Blog Petra Šnajdra na Lupě: Vylepšete si zabezpečení Firefoxu selektivním blokováním JavaScriptu

Velká nahrávací a filmařská studia se doposud k distribuci svých děl po Internetu stavěla přinejmenším rezervovaně – „černou“ podobu šíření nekompromisně stíhají, tu legální spíše odmítají. Novinkou je proto přístup některých hollywoodských studií, která začala poprvé ve větším měřítku nabízet ke stažení některé své vybrané filmy. Samotné provedení však bohužel odpovídá spíše dosavadní strategii „znepříjemnit lidem stahování za každou cenu“…
Blog Františka Fuky na Lupě: Stahování nových filmů legálně?
Jiří Macich: První zatčení v Česku za sdílení hudby, filmů a softwaru

Který český poskytovatel dnes nabízí nejrychlejší ADSL s větší dostupností? Podle měření serveru DSL.cz jsou to Radiokomunikace, které mají v nabídce ADSL s nominální rychlostí 5 Mbit/s. U této služby nejsou na serveru DSL.cz výjimkou zaznamenané hodnoty skutečných rychlostí nad úrovní 6 Mbit/s. Také rychlost některých WiFi sítí je už porovnatelná s ADSL či s kabelovým připojením. Zajímá vás, jak si rychlost vašeho připojení stojí ve srovnání se zákazníky ostatních poskytovatelů?
Tomáš Pětivoký: DSL.cz: Bluetone DSL nad 6 Mbit/s 

Asi nepřekvapí, že Google spustil další zajímavou službu. Tahle nese název Google Related Links a umožňuje webmasterům zobrazovat na stránkách relevantní informace týkající se zaměření stránky. Na stránkách si můžete nechat zobrazovat hned několik typů odkazů.
Martinův blog na Lupě: Google Related Links: další nová služba od Googlu

S blížícími se parlamentními volbami roste nervozita stran i jejich ochota vyzkoušet jakýkoliv trik pro záchranu před možnou ztrátou hlasů. Unie svobody se takhle vytáhla se slibem, že zajistí Internet zdarma pro všechny občany a zařídí také elektronické volby. Je však skutečně dostupnost Internetu občanským právem? (O co víc by občané ocenili právo na politické strany se smysluplným programem…) Jak by vlastně trh s připojením dopadl, kdyby na něm stát poskytoval významnou část služeb zdarma?
Aleš Miklík: Předvolební guláš a Internet zadarmo
Jiří Macich: Unie svobody slibuje bezplatné internetové připojení

Přijeli jste z dovolené, z oslavy či jiné pamětihodné akce, kde jste pořídili spoustu krásných fotografií? Pak je jistě vhodné podělit se o ně s přáteli. Díky digitálním fotoaparátům se to značně zjednodušilo. Jak však hotové fotky dostat na web, pokud možno rychle, levně a efektivně? Na českém a zahraničním Internetu pro ten účel existuje celá řada služeb. Nejznámější internetová fotoalba jsme pro vás otestovali.
Martin Pírko: Jak sdílet fotografie na Internetu

Český Telecom oznámil v polovině týdne v souvislosti s ukončením regulace rozsáhlé změny ve svém ceníku hlasových služeb pro domácnosti. Kámen přitom nezůstal na kameni a řada služeb fakticky zdražila. Ti, kteří telefonují hodně, si nicméně mohou polepšit a ušetřit. Naopak ti, kteří telefonují jen málo, mají o důvod více poohlédnout se po nějaké výhodnější alternativě. Změn nezůstalo ušetřeno ani připojení k Internetu.
Jiří Peterka: Český Telecom zdražuje a zlevňuje

Pokud se zajímáte o programování, možná jste stejně jako František Fuka vystřídali několik či celou řadu programovacích jazyků. Jedním z těch méně známých je Eiffel, objektově orientovaný jazyk, jehož nejvýznamnější vlastností je pravděpodobně jeho extrémní přístup k typům a podmínkám. Varianta Eiffelu v komerční a propracované verzi EiffelStudio byla nedávno uvolněna pod open source licencí.
Blog Františka Fuky na Lupě: EiffelStudio je nyní Open Source

Jaká je vaše efektivita práce s klávesnicí? Možná nezvyklá otázka, avšak nejspíš s velkým významem – vždyť kolik tisíc úhozů denně spousta z nás provede, aniž by se zamyslela nad účinností svých psacích návyků? Existuje například velké množství klávesových zkratek, které zcela eliminují nutnost sahat po myši a ztrácet čas jejím taháním.
Blog Ondřeje Kokeše na Lupě: Efektivita práce s klávesnicí

Provozovatelé českých serverů řeší už řadu let problémy týkající se diskusí. Dříve či později je totiž s narůstající popularitou webu začnou ohrožovat nezřízení diskutéři, či přímo vandalové, kteří mohou zcela znehodnotit přínos debaty pro všechny ostatní. Co však tedy s diskusí? Umožnit ji vůbec? Moderovat? Nechat přispívající alespoň registrovat? Známkovat nějak příspěvky? Občas pro výstrahu odříznout některého ze zvlášť nesympatických otravů? Zkusit diskusi filtrovat nějak automaticky a mazat třeba příspěvky obsahující vulgární výrazy? A nebo všemu nechat volný průběh? Na každý server se hodí jiné řešení a to univerzální nejspíš neexistuje…
Pavel Houser: Jak zkrotit nevázané diskutéry?
Blog Františka Fuky na Lupě: Obětí vandalských žertů se může stát kdokoliv!

Uvažujete o registraci evropské domény? Období Sunrise již skončilo a v pátek 7. dubna byla zahájena volná fáze, tedy registrace bez jakýchkoli omezení pro každého občana EU. A přípravy registrátorů naznačovaly, jako by se snad každý občan na sedmý duben těšil s registrací v ruce. Podívali jsme se proto na ceny u jednotlivých českých registrátorů a zjišťovali, zda chystají pro své zákazníky nějaké výhodné akce.
Martin Vyleťal: Na kolik vás přijde evropská doména?
Martinův blog na Lupě: Ceník .EU domén: až 5000 Kč za jednu?!

BRAND24

Ministerstvo informatiky (MI) spustilo nový web, jehož úkolem je osvěta v bezpečném a legálním užívání počítačů. To je jistě dlouho očekávaný a chvályhodný počin, kritice se však nevyhnul. Údajně je celý okopírovaný od své anglické předlohy a náklady ve výši téměř půl milionu výsledku neodpovídají. Petr Staníček zaslal ministerstvu v tomto duchu otevřený dopis, který jsme zatím nepublikovali, neboť máme přislíbenou odpověď od ministerstva. Jisté je, že MI si mezi odborníky vysloužilo další vlnu sborového vrčení. Bylo to nutné?
Jankův blog na Lupě: Ministerstvo informatiky snadný cíl: causa BezpecneOnLine.cz

Kontextová reklama si získává čím dál více příznivců díky svému dobrému poměru cena / výkon. Pro rozhodnutí o nasazení její konkrétní varianty a poskytovatele je však zásadně odlišný pohled provozovatele webu, zadavatele reklamy i návštěvníka serveru. Vyznat se ve všech českých kontextových systémech není právě jednoduchý úkol a postřehy z jejich praktického užívání proto mohou každému zájemci přijít velmi vhod.
Richiho blog na Lupě: Kontextová reklama z pohledu inzerenta

Jakou reklamu na webu máte jako návštěvníci nejraději?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).