Hlavní navigace

Týdenní revize: ozvěny revoluce

4. 2. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Uplynulý týden ještě rezonoval dozvuky změn v nabídkách poskytovatelů připojení, zejména ADSL. Kromě toho však můžeme upozornit i na další zajímavosti: Oskar se změnil na Vodafone a požádal ČTÚ o zásah kvůli přenositelnosti, Google se dál potýkal s cenzurou v Číně, zhodnotili jsme čísla portálů, zahraniční investor vstoupil do projektů H1.cz a Jyxo a odhalili jsme "falešné" weby hotelů.

RSS, technologie pro sdružování a odkazování webového obsahu, se uživatelům osvědčuje již několikátý rok. Ať už jste na cestách, používáte samostatnou čtečku nebo webový agregátor, je zvládání informačního chaosu současného webu díky RSS o poznání příjemnější. Teď už jen stačí vybrat ty správné zdroje ke sledování…
Vojtěch Bednář: Současné čtečky a agregátory RSS

Poslanci už poněkolikáté odložili novelu o digitálním vysílání. Na rozdíl od analýzy relevantního trhu od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) pro broadband, která má zpoždění, byly zveřejněny návrhy dvou dalších: terminace v pevných a mobilních sítích. O dominantním postavení zde nebylo mnoho pochyb. T-Mobile je jedničkou i co do příchozích minut a Oskar, nově Vodafone, žádá ČTÚ o zásah kvůli nejasným cenovým podmínkám v přenositelnosti mobilních čísel.
Jiří Peterka: Stalo se: nekonečná (digi)novela
Richiho blog na Lupě: Není http://vodafone.cz jako www.vodafone.cz

Můžeme věřit Wikipedii? Zdánlivě podivná otázka má své hluboké opodstatnění v nedávných potížích známé kolaborativní online encyklopedie s pochybnými zásahy do svého obsahu. Ať tak či tak, v každém případě platí známé pravidlo racionálního čtenáře: každá informace má svoji hodnotu, ale její reálný užitek zjistíme až ověřením z více zdrojů.
Vojtěch Bednář: Můžeme věřit Wikipedii? 

Relativní svoboda v publikování na Internetu s sebou kromě pozitiv, jako je diverzita informací, nese i nevýhody. Jednou z nich je i problém, jak chránit děti před nevhodným obsahem na webu – pornografií, násilím apod. Již poměrně dlouho jsou na trhu nástroje pro filtrování, tzv. dětské či rodičovské filtry. Je však dobré na ně spoléhat a mají vůbec smysl?
Martin Pírko: Dětské filtry: zbytečnost, nebo pomocník?

Pokud vás zajímají diskuse o problematickém ustoupení Googlu požadavkům čínské vlády na cenzuru, jistě oceníte elegantní nástroj pro zobrazení důsledků v přehledné podobě. Jednoduchá webová utilita porovnávající výsledky Googlu a Yahoo se totiž dočkala rozšíření o porovnání výsledků Google.com a Google.cn.
Jilmův blog na Lupě: Srovnání cenzurovaného Googlu s normální snadno a rychle

Debaty o možnosti prodeje léků na Internetu si stále nachází řadu zájemců mezi zúčastněnými i přihlížejícími – nejspíš i díky aktuálním rozepřím kolem lékáren kamenných. Jaké právní normy v této oblasti panují a která zajímavá a důležitá rozhodnutí ve stejných případech padla v Evropské unii, zkoumá právník Petr Otevřel.
Petr Otevřel: Co brání prodeji léků na Internetu?

Zdá se, že je konečně potvrzeno to, o čem se delší dobu šeptalo. Google hodlá konkurovat Microsoftu na poli operačních systémů pomocí vlastní distribuce Linuxu. Ta má prozatím krycí název „Goobuntu“, protože vychází z populárního Ubuntu Linuxu. Jako u téměř každé nově ohlášené služby Googlu však i tentokrát zatím kolem Goobuntu panuje trocha nejasností…
Blog Františka Fuky na Lupě: Google + Ubuntu = Goobuntu Linux

Ze zpráv o výsledcích českých portálů by leckdo mohl dojít k pochybnostem o jejich věrohodnosti. Přitom problém může spočívat spíš v nepochopení předkládaných a mnohdy i záměrně poněkud manipulovaných čísel. Jak tedy rozumět tiskovým zprávám a jaký vývoj lze u českých portálů očekávat do budoucna?
Petr Šnajdr: Co čeká české portály?

Bezdrátové připojení nemusí vždy nutně znamenat přenos dat pomocí radiových vln. Optika je v povědomí většiny uživatelů spojena s komunikací na větší vzdálenosti, ale proč ji vlastně nepoužít i doma? Některé projekty slibují konkrétní výsledky.
Rita Pužmanová: Rychlá a bezpečná alternativa WiFi 

Švýcarsky investor Centralway Holding se rozhodl rozšířit své portfolio českých projektů o další dva přírůstky, společnosti H1.cz a Jyxo. Co si od toho zainteresované strany slibují a jak nový podílník ovlivní směřování obou firem?
Jan Kálal: Zahraniční investor vstoupil do projektů H1.cz a Jyxo

Velkoobchodní nabídka Českého Telecomu se konečně začíná promítat do koncových ceníků ADSL poskytovatelů, a tento týden se k nim připojily i kabelové televize. Mnozí domácí uživatelé si mnou ruce, pro některé pozorovatele jde prý dokonce o podobnou revoluci v dostupnosti připojení jako při spuštění samotného ADSL. Jsou však tyto naděje oprávněné?
Martin Vyleťal: Nové ADSL: opatrná revoluce
Aleš Miklík: Blíží se konec českého „WiFi zázraku?“

BRAND24

Na českém Internetu se před časem objevil nový typ podnikání: provizní prodej ubytování, ovšem prostřednictvím „falešných“ webů hotelů, tvářících se jako oficiální. Z hlediska zákona jde o chování často za hranicí přípustnosti (přinejmenším kvůli přebraným fotografiím), ale co na to etika? Ne každá odpověď je tak jasná, jak byste možná čekali…
Jan Ambrož: „Falešné“ weby hotelů: pomáhají, nebo škodí?

Weby s vyhledáváním dopravních spojení jsou dlouhodobou a nedílnou součástí Internetu i moderního života jeho uživatelů. Co však dělat, když máte v ruce jen mobil a nechce se vám utrácet za drahý WAP? Pak jsou tu hned dvě šikovná řešení.
Blog „Silentblog“ na Lupě: Tip na IDOS do mobilu

Je podle vás provizní prodej pomocí "falešných webů" etický?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).