Hlavní navigace

Týdenní revize: revoluce v ADSL

28. 1. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Hlavní události uplynulého týdne byly spjaty se změnami v koncových cenách a podmínkách u ADSL od Českého Telecomu. Kromě toho se znovu oživila kauza Internetu zdarma, který se mírně pozměnil: tentokrát má být jen "o něco levnější než komerční". Microsoft otevřel své zdrojové kódy konkurenci a (bez souvislosti s tím) se na Internetu objevily screenshoty z chysteného Internet Exploreru 7.

Úvod týdne uvítala zpráva od Českého telekomunikačního úřadu, že očekávané analýzy relevantních trhů, které měl ČTÚ dokončit do konce ledna, nebudou hotovy včas. Tento fakt byl většinou zainteresovaných očekáván, o něco větší překvapení však sklidily signály, že podle ČTÚ nemá na velkoochodním trhu s broadbandem nikdo (rozuměj: Český Telecom) dominantní postavení. Je snad velkoobchodní nabídka WiFi a jiných broadbandových technologií srovnatelná s maloobchodní?
Jiří Peterka: Stalo se: analýzy budou mít zpoždění 

Google ohlásil, že propojuje svou síť pro instant messaging Google Talk s ostatními existujícími sítěmi postavenými na protokolu Jabber. Vytvořila se tak velká konkurence pro ostatní podobné služby, co však můžeme dále očekávat? Bude jednou protokol instant messagingu stejně univerzální, jako je dnes protokol e-mailový?
David Antoš: Google Talk se otevírá

RSS je již léty osvědčená technologie. Slouží pro syndikaci obsahu, neboli předávání a sdružování odkazů na aktuální obsah. RSS je dnes povinná výbava každého blogu a čtečka RSS zase každého zkušeného internauta. Jaká je současná podoba RSS a k čemu směřuje?
Vojtěch Bednář: RSS v moderním světě
Richiho blog na Lupě: RSS Agregátory

19. ledna uběhlo dvacet let od zrození prvního počítačového viru. Jmenoval se Brain a své následovníky po dvou desetiletích by nejspíš nepoznal. Anebo právě ano? Stále lze zaslechnout otázky, proč nejsou současné viry tak útočné jako jejich předchůdci z dob „neinternetového“ věku. Budoucnost zůstává v tomto směru každopádně otevřená.
Ondřej Bitto: Počítačové viry: 20 let tam a zpátky

Google Maps, mapy na Googlu, se dočkaly vylepšení. Kromě zařazení Japonska se na mnoha místech značně zvýšilo rozlišení satelitních snímků, takže je už například dobře rozeznatelná celá Praha (mapy České republiky však v Google Maps i v Google Local stále chybí). Ani službám Googlu se však nevyhýbají chyby, takže na mapách je stále patrné jejich „fotografické“ založení. Kdo najde nejkurióznější část zemského povrchu podle Googlu?
Blog Františka Fuky na Lupě: Google Maps update
Jilmův blog na Lupě: Hroutící se budovy v Google Local

Kontroverzní záměr na bezplatné poskytování Internetu po celé Praze doznal (zřejmě po vlnách kritiky) změny: poskytované služby by již měly být placené, avšak stále levnější než od „některých“ komerčních poskytovatelů. Tento projekt pražského magistrátu stále čeká na oficiální verdikt broadbandového fóra při ministerstvu informatiky, avšak mnoho šancí od pozorovatelů nesklízí. Zvrátí jeho šance přímluva magistrátních úředníků u premiéra Jiřího Paroubka?
Jiří Peterka: Celopražský Internet zdarma: co je nového? 

Na Internet se dostal poslední build testovací verze Internet Exploreru 7 od Microsoftu. Přestože se jedná o aplikaci, jejíž vzhled a chování se od výsledku může značně lišit, podívali jsme se na její novinky zblízka.
Jak to tak u produktů Microsoftu chodí, část uživatelů se záhy rozdělí do dvou nesmiřitelných skupin: jedni je vyzdvihují, druzí zatracují. Tentokrát je jablkem sváru třeba uživatelské rozhraní. Zítra – kdo ví…
Ondřej Bitto: Internet Explorer 7: dostupný a testovaný
Jilmův blog na Lupě: Radku Huláne, uživatelské prostředí MSIE 7 nestojí za nic

BRAND24

Český Telecom zveřejnil bez velkého rámusu nové maloobchodní ceny a parametry svého ADSL. Změny jsou to však poměrně významné: rychlost služeb s agregací 1:50 a s datovými limity se zvýšila, nově se objevily i varianty bez objemových limitů. Varianty s agregací 1:20 naopak z jeho maloobchodní nabídky vypadly, zvýšil se také neměřený dosah ADSL. Nové objemové limity však sklízí kritiku za přílišnou přísnost.
Na nové tarify Českého Telecomu již zareagovali někteří alternativní operátoři i kabelové televize.
Jiří Peterka: Jaké je nové ADSL (od Českého Telecomu)?

A nakonec znovu Microsoft: v polovině týdne oznámil, že vyhoví ultimátu Evropské unie, která po něm požaduje otevření vůči konkurenci (po loňském verdiktu o zneužívání dominantního postavení). Microsoft překvapil, když oznámil zveřejnění kompletní dokumentace o 12.000 stránek. Nic však není zadarmo: podmínkou je „blíže neurčená částka“.
Blog Miroslava Suchého na Lupě: Blíží se otevření MS Windows? (pokračování)

Zlepší podle vás nové tarify ČTc i nabídku ostatních operátorů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).