Hlavní navigace

Tyinternety se mění. Startupový server má nového majitele i šéfredaktora

11. 8. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Restartovaný server už bude muset soupeřit s konkurencí. Chce získat především zkušené autory a spolupracovníky z praxe, především z digitálního marketingu.

Skoro na den přesně, po pěti letech fungování, mění server Tyinternety.cz majitele. Martin Kudera a jeho agentura Bargency, se rozhodla vzít další budoucnost startupového serveru do vlastních rukou. 

Kromě domény a příslušenství přejde na nového majitele i pořádání pravidelných akcí, především StartupCampu, který dlouhodobě podporuje Seznam a střídavě některý z pražských akcelerátorů. Kudera je zároveň zapojen i do startupu Projectisimo.

Cenu ani jedna ze stran nezveřejnila, ale podle informací Lupa.cz se pohybovala v nízkých sedmiciferných řádech. Kudera získává server včetně jeho archivu, ale firma iFutu, která Tyinternety provozovala, zůstává v rukách Jakuba Svobody. A po uzavření transakce by z ní měl být vyplacen i investor Pavel Doležal.

Server teď čeká budování nového týmu. Z původní sestavy zůstává Jindřich Lauschmann a vrací se dřívější reportérka Iva Brejlová. Nové redakci bude šéfovat Pavel Cyprich, který má za sebou zkušenosti z Radia Wave a České televize. „Jsme domluveni třeba s Luďkem Vokáčem, který dnes píše především pro server Mobil.cz. Pokračujeme v dalších jednáních i třeba s autory tuzemských ekonomických médií,“ dodává Cyprich. 

V kupní smlouvě o prodeji jsou zakomponovány i klauzule o tom, že dosavadní provozovatelé budou nadále web podporovat svými texty. Tím pádem na adrese Tyinternety bude třeba Jakub Svoboda každý týden publikovat své tradiční týdenní přehledy memů a virálů. Podobná aktivita se čeká od Vojty Bednáře. Ten se chce zaměřit hlavně na rozhovory. 

Bargency Martina Kudery podpoří ještě investorka Veronika Vašťáková, která v nové firmě drží 35 procent. Byznysmodel obrozeného serveru by měl být klasický mediální – vydělávat by měl především z reklamy. Tyinternety.cz by tak měly poprvé získat i obchodníka, který by měl prodávat inzerci. Jako pojistka by měly sloužit eventy. 

Odborníci z praxe 

Směřování webu by se výrazně měnit nemělo. „Chtěli bychom se kromě startupů a dění na internetu víc zaměřit na digitální marketingovou a agenturní scénu. Plánujeme zapojit lidi z praxe do naší Příručky marketéra,“ tvrdí nový šéfredaktor Cyprich. Jako první ze známějších jmen se do práce zapojí SEO specialista Pavel Ungr

Z novinek se plánuje ještě zavedení ocenění Projekt měsíce a pak i Projektu roku. „Každý měsíc chceme ocenit zajímavou aktivitu nebo nápad, který se na tuzemské scéně objeví,“ vysvětluje Kudera. O směřování serveru by měla nově rozhodovat i redakční rada, ve které zatím, z odtajněných jmen, zasedá již zmíněný Pavel Ungr a k němu Pavel Matoušek z AAA Poptávka 

Nový majitel přebírá Tyinternety během tohoto týdne a na začátku září plánuje relaunch. „Cílem bude trochu vetší zaměření serveru na odbornější obsah a především kontext,“ tvrdí Kudera. Hlavně na startupové scéně už mu přibyla konkurence v podobě serveru Czechcrunch, za kterým stojí designer mobilních aplikací Robin Raszka jako investor a Michal Ptáček jako autor. 

Zakladatelé zkouší štěstí

Tyinternety.cz byly u rozjezdu tuzemské startupové scény. Tandem Bednář - Svoboda kromě zpravodajství a videorozhovorů ze sklepa v domě U Božího oka v Malé Štupartské pořádal i každoměsíční sešlost Startup Camp a jednou ročně i vlastní konferenci Startup Summit. Kromě toho ještě stáli s produkční agenturou Popojedem i za Viral a Meme festy.  

Tipy C

“Tyinternety nám daly obrovskou spoustu kontaktů a přivedly nás k tomu rozjet i vlastní věci – začali jsme dělat agenturní byznys v nejrůznějších podobách a nakonec došlo i na online podnikání. Tím si ale samy pod sebou začaly podřezávat větev,” vysvětluje Vojta Bednář v rozlučkovém článku důvody, proč se jejich pozornost rozptýlila a samotný web se dostal na okraj.  

Bednář si vedle svého autoblogu Autodlak založil agenturu zaměřenou na tvorbu obsahu pro sociální sítě automobilek a zároveň připravuje nový projekt směřovaný do e-commerce se zaměřením na auta. Svoboda se bude dál věnovat svým internetovým aktivitám. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).