Hlavní navigace

Ujme se Eurogoogle?

17. 3. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zdá se, že mé volání po preferenci evropských služeb Evropskou komisí bylo vyslyšeno. Dostali snad úředníci v Bruselu rozum? Nikoliv, neradujte se.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Před nedávnem jsem na tomto místě vyplísnil Evropskou komisi za to, že nejprve pokutuje Microsoft, a pak si sama pořizuje jeho produkty místo toho, aby šla vstříc evropským. Když jsem ten názor psal, netušil jsem že Lupu ve vzdáleném Bruselu někdo čte a už vůbec ne, že si eurokomisaři vezmou má slova tak rychle k srdci. Světe div se, vzali.

Jak jinak si totiž lze vysvětlit, že Evropská komise posvětila francouzský plán investovat necelých 100 000 000 € do projektu vyhledávače, který by se jako alternativa postavil Googlu. Produkt s názvem Quaero (doména www.quaero.com je bohužel zcela obsazena Američany) se má stát Evropským a plně konkurenceschopným řešením vyhledávače na starém kontinentu a alternativou k rozpínavosti zámořského obra. Hurá.

Faktem je, že si Google v zemích onoho starého kontinentu ukusuje zvětšující se část koláče, který dříve patřil čistě národním firmám. O tom, že vyhledávače na tradičních tuzemských portálech – snad zatím vyjma Seznamu.cz – přicházejí o uživatele – a tedy i o peníze – se už šušká tak nahlas, že to začíná připomínat uragán. Evropou obchází strašidlo Googlu, a Francie s požehnáním Papeže – v tomto případě reprezentovaného bruselskou komisí – se mu rozhodla čelit. Státem dotovaný Quaero snad brzy vyrazí na bílém koni do boje. Ehm.

BRAND24

Myslel jsem si, že teze „nepokutujte Microsoft, používejte Linux“ je tak zřejmá a srozumitelná, že jednodušší ji už udělat nelze. Avšak právnický jazyk euroúředníka se zřejmě inspiruje v lomu slunečního světla o atmosféru, a tak z ní udělal nepoužívejte Google, zaplaťte (z veřejných peněz) Quaero. Francie prostě vybuduje svůj (napůl s Německem) vlastní vyhledávač a dám krk za to, že pak ho bude nutit Microsoftu jako předinstalovaný do IE výměnou za odpisy pokuty. Místo aby sama, a zejména ve státních a veřejných institucích začala používat některý stávající. EK si také spokojeně chrupká, když vidí, jak stát vypracuje vlastní konkurenci proti zlu z Ameriky místo aby ona, všichni euroúředníci, europoslanci a jejich europomocníci používali stávající evropské vyhledávače.

Myslím, že politika by měla být záležitostí profesionálů. Ale po projektech typu Galileo (zbytečný), ATV (drahý, opožděný a bez návaznosti na CTV), pokuta Microsoftu či Quaero začínám mít dojem, že naši zastupitelé v nadnárodním celku, a zejména tamější byrokracie profesionály nejsou. Udělejme s tím něco! Nebo chcete mít svůj povinně výchozí Eurogoogle?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).