Hlavní navigace

Ústavní soud se zastal Seznamu ve sporu s CHAPSem o jízdní řády

1. 7. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pro Seznam.cz už je verdikt spíš zadostiučiněním, ovlivní ale budoucí spory o výklad zákona o svobodném přístupu k informacím.

Rozsudek Nejvyššího správního soudu porušil práva Seznamu, který se s brněnskou firmou CHAPS soudil o přístup k datům o jízdních řádech. Na základě stížnosti Seznamu o tom rozhodl Ústavní soud ČR.

CHAPS údaje shromažďuje na základě smlouvy s ministerstvem dopravy pro Celostátní informační systém o jízdních řádech (CIS JŘ). Seznam se s firmou už několik let pře o přístup k aktualizovaným zdrojovým datům, aby je mohl používat ve svých službách. CHAPS totiž údaje zatím publikuje na webu ve formátech PDF a XLS a jinak je poskytuje exkluzivně portálu IDOS, který provozuje vydavatelství Mafra.

Ve sporu nejprve vítězil Seznam. Krajský soud v Brně v červnu 2013 CHAPSu přikázal data předat. Firma neuposlechla a Seznam na ni pak v září podal stížnost a později ještě správní žalobu. Krajský soud potom znovu nařídil CHAPSu, aby data předal. Námitku CHAPSu, že Seznam včas nepodal stížnost na to, že data nedostal, přitom soud odmítl. 

Šetrnější k základním právům

Do případu pak zasáhl Nejvyšší správní soud (č. j. 3 As 26/2014–62), který verdikt krajského soudu zrušil. Argumentoval tím, že Seznam v roce 2013 propásl lhůtu na podání žádosti, a tím pádem „řádně nevyčerpal procesní prostředky nápravy, které měl k dispozici ve správním řízení“. Laicky řečeno: když propásl stížnost, neměl už na další stěžování nárok.

Ústavní soud teď ale při posuzování ústavní stížnosti Seznamu rozhodl, že výklad krajského soudu byl správnější, protože byl „šetrnější k základním právům stěžovatelky (Seznam.cz – pozn. redakce) na soudní ochranu a na informace“. 

Při interpretaci zákona o svobodném přístupu k informacím je třeba zvolit ústavně konformní výklad. Je-li tedy k dispozici více výkladů, je třeba volit takový, který je příznivější pro realizaci práva na informace. Rovněž není možno judikatorně dotvářet další procedurální překážky přístupu k informacím.

Spor se teď vrátí k Nejvyššímu správnímu soudu a kola soudních jednání se roztočí nanovo. „Rozsudek Ústavního soudu pro nás znamená reinkarnaci naší žádosti o informace, která je i po všech těch letech za nás validní,“ komentoval verdikt Michal Feix, ředitel pro právní a legislativní záležitosti v Seznam.cz.

Konec monopolu. Skoro

Pro Seznam může být rozhodnutí hlavně morálním zadostiučiněním. Když firma nedokázala z CHAPSu data dostat žádostmi a u soudů, začala totiž data sama „těžit“ z volně dostupných souborů, které CHAPS podle smlouvy musí zveřejňovat na webu.

A od září by se měla situace ještě změnit: ministerstvo dopravy aktualizovalo příslušnou vyhlášku a uzavřelo s CHAPSem dodatek ke smlouvě, podle kterého musí veřejně publikovat data i ve strojově čitelném formátu – viz Monopol na data z jízdních řádů končí. CHAPS se dohodl s ministerstvem.

BRAND24

Jenže to se týká jen dat o autobusových jízdních řádech. Údaje o vlacích upravuje jiná vyhláška, která novelizována nebyla. Její současné znění přitom CHAPSu strojově čitelný formát nenařizuje. Jak tedy nakonec bude zveřejňování dat od září vypadat, stále není jasné. CHAPSu se navíc v poslední době stávají zajímavé technické nehody.

Verdikt je každopádně dobrou zprávou pro jakékoli budoucí žadatele, kterým státní úřady nebudou chtít vyhovět a budou se snažit využít formální kličky, aby se své povinnosti vyhnuly.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).