Hlavní navigace

Útoky v Bostonu ukázaly meze klasických i sociálních médií, se všemi jejich chybami

21. 4. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Tento #TYDEN samozřejmě poznamenal Boston, ale dělo se toho více. Jan Kaplický na Instagramu, hacknuté účty, vymírající netbooky či autor Timeline opouštějícího Facebook.

European tax inspectors take to Google Street View to investigate cheats ukazuje, k čemu všemu může být dobré Street View. Třeba k tomu, aby v Litvě tamní financové zjišťovali daňové úniky.

Instagram připomněl den narozenin Jana Kaplického. Najdete na instagram.com/p/YQDSI5hQX-/

Several CBS News Twitter Accounts Hacked je vlastně stále totéž a pořád dokola. Twitter má bezpečnost účtu založenou na jediné věci, heslu. Přihlašovací jméno je známé (totožné s názvem účtu) a žádné další bezpečnostní mechanismy nejsou k dispozici. Není divu, že každou chvíli můžeme slyšet o tom, jak došlo k hacknutí prominentních účtů.

BOSTON

Snaha o poznání světa, včetně snahy o analýzu hypotetického bombového útočníka se smrkla na… analýzu jeho (teoreticky jeho) účtu (či účtů) na sociálních sítích. Obávám se, že něco je s tímto světem špatně. Viz Who Is Dzhokhar Tsarnaev, the Man at the Center of the Boston Manhunt? 

Souvisejícímu tématu, tedy hlavně tomu jak sociální média mění klasická média, řeší It's Time for Truth on Social Media. Na případu útoku v Bostonu to bylo opět viditelné, stačilo se dívat na česká média, která vůbec neřešila, jestli zveřejňované informace jsou pravdivé či nepravdivé a cokoliv se jim dostalo do rukou, pouštěla ven.

Is This the At-Large Boston Bombing Suspect's Social Profile? na Mashable si všímá účtu Džochara Carnajeva na ruském Vkontakte. Čečenský prezident má mimochodem Twitter (a navíc ještě Instagram) a komunikuje na něm, viz Chechen Leader Uses Instagram to Deny Boston Connection. Džochara Carnajeva na Twitteru najdete pod @J_tsar

A když už jsem útoku v Bostonu věnoval samostatnou sekci, tak je také nutné se zmínit o záplavě falešný účtů a stránek, stejně tak jako „fanouškovských“ stránek. Jak Mashable v Facebook Cracks Down on Dzhokhar Tsarnaev Fan Pages uvádí, Facebook měl plné ruce práce s likvidací masově zakládaných falešných i fanouškovských stránek.

A nezapomeňme, na záměnu Čečenska a České republiky, dosahující hodně velkých rozměrů. Nejprve přestřelky na Twitteru (více). Následoval dokonce dopis českého velvyslance v USA (více). A aby toho nebylo málo, na CNN se bývalý agent CIA vyjádřil, že jeden z bratrů se „jmenoval po prvním prezidentovi České republiky, islámské republiky“.

THE MODERN TOOL IN TERROR INVESTIGATIONS: YOUR PHONE se věnuje výbuchům v Bostonu a změnám světa okolo nás – přítomnosti mobilů a tabletů a jejich vybavení kamerami a fotoaparáty.

A k Bostonu ještě Twitter Breaks News of the Boston Marathon Explosions a Twitter shows how the news is made, and it’s not pretty — but it’s better that we see it. V druhém jmenovaném je řeč o „žurnalistice v reálném čase, se všemi jejími chybami“.

The New York Post se po zveřejnění fotografie dvou – jak se později ukázalo – zcela nevinných teenagerů dostal pod vlnu kritiky

HARDWARE

Podle iSuppli to mají netbooky spočítané. Mají tak maximálně rok. Viz The Netbook Is on Its Last Legs

WEBDESIGN, INTERNET

Leaflet: Interactive Maps with JavaScript and OpenStreetMap vypadá docela zajímavě. Kdyby se váš web nudil a chtěl něco pěkného, kde jsou potřeba mapy.

Nicholas Felton, autor facebookové TIMELINE opouští Facebook. Viz The Designer Who Created Facebook Timeline Is Moving On. Pokud si k tomu přidáte fakt, že právě jeho původní Timeline končí a Facebook se vrací zpět k původnímu layoutu…

Užitečné vědět: kde na stránce lidé očekávají navigační/funkční prvky. Via Web Style Guide Online

Detailní informace v Preliminary Examination of Global Expectations of Users’ Mental Models for E-Commerce Web Layouts

Facebook rozšířil Open Graph i do mobilního světa, viz Facebook Expands Developer Tools With Open Graph for Mobile

Po Pandě přichází Zebra. Viz Online Merchants Beware: The Google Zebra Update Is Coming

SOFTWARE

Code hints Windows 8.1 could allow ‘boot to desktop’ by mohlo znamenat, že v nových (8.1) Windows 8 budete moci nastartovat přímo do „woken“. Nikoliv do proklínaného Metro rozhraní (a vlastně pardon, Metro se tomu už taky nesmí říkat).

The Evil Within (Bethesda) a první trailer.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Ex-Googler releases big update to Disconnect, a data-blocking tool a může se hodit každému, kdo se chce „ukrýt“ před všudypřítomným Facebookem.

Hack Sony z roku 2011 (podrobnosti) přinesl hackerovi ue skupiny LulzSec rok vězení, viz LulzSec Member Sentenced to Year in Prison for Sony Hack. Cody Kretsinger navíc ještě musí odpracovat 1000 hodin veřejných prací. Jakkoliv to zní zle, je to lepší než co původně hrozilo, tedy 15 let vězení.

„Férové užití“ je základem amerického práva. A samozřejmě je mnoho subjektů, kterým se nelíbí. Třeba MPAA. Viz MPAA Tells US Government To Screw Over The Blind, Reject Fair Use

Pokud používáte Siri, tak byste měli vědět, že informace o vás si pamatuje dva roky. Viz Siri data stored for up to two years, Apple says

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Byla by Annie Frank fanouškem Justina Biebera? On si to myslí, ale sociální sítě jsou trochu jiného názoru. Viz Justin Bieber Hopes Girl Killed by Nazis Would Have Liked His Music

The Most Important LinkedIn Page You’ve Never Seen je zajímavé čtení o nástroji, který Linkedin spustil pro head-huntery.

Flattr narazil na Twitter, lidé nemohou pomocí Flattru „platit“ za tweety. Viz Twitter forces Flattr to stop letting users tip ‘favorited’ tweets

Facebook odstranil z Panelu pro správu notifikace a dal tam zbytečné statistiky příspěvků. Další a další klacky pod nohy firmám, které chtějí komunikovat se svými fanoušky. V kombinaci s novým zobrazováním příspěvků (končí třídění podle času, Facebook třídí podle Open Graph vlastností) je skoro nemožné dostat se k novým příspěvkům a reagovat na ně. Nově musíte vstoupit do Upozornění, a tam se přes jednotlivá upozornění dostávat na jednotlivé příspěvky. Kde vám bude v cestě stát právě zmíněné třídění, takže nové komentáře fanoušků už nedokážete najít.

Google Blogger umožňuje nasadit komentáře z Google+. Čistě teoreticky to můžete přirovnat k fb:comments, tedy komentářovému systému Facebooku pro weby. Viz Have You Seen The New Google+ Commenting System?

REKLAMA A MARKETING

Facebook vypustil do světa další reklamu na Facebook Home. 

Psy a jeho nové „gangam style“ video se vydalo na virální pouť tak rychle, až se to těžko chápe. 58 milionů zhlédnutí za první víkend. A 189 milionů o týden později (neděle ráno). 

Agent of Good aneb Matrix se vrací do reklamy amerického GE. 

Acer a Star Trek. 

LG Electronics a jejich pokusy na mužích. 

How Mobile Affects the Path to Purchase for Adidas pro ty, co hledají nějaké zajímavé studie. Jak mobilní technologie ovlivňují cestu k zakoupení Adidas produktů.

Consumers Say They Prefer Targeted to Random Online Ads řeší to, jestli spotřebitelé raději cílenou inzerci nebo náhodné inzeráty. A samozřejmě, raději tu cílenou. Ale těch čísel je tam víc. Například 75,4 % by raději obsah sponzorovaný inzercí, než aby za něj platili (platit by bylo ochotno pouze 9,3 %).

MOBILNÍ APLIKACE

AppGratis ještě stále není zpět v App Store. A protestují proti tomu pomocí petice. Viz AppGratis Protests App Store Ban With User Petition As Paid Promotion Criticisms Mount

Zajímavé povídání s šéfem Waze (mapová aplikace) na téma map od Apple. Viz Waze CEO: We Assumed Apple Maps ‚Wouldn’t Be That Good‘

Yahoo má novou mobilní aplikaci pro počasí. A vypadá hodně zajímavě. Viz NEW FROM YAHOO: WEATHER MEETS FLICKR, EMAIL THAT READS LIKE A BOOK

STARTUPY A EKONOMIKA

V úterý byl Bitcoin na na zhruba 61 USD. V neděli už zase někde jinde. A na  http://bitcoin.clarkmoody­.com najdete hezké grafovátko. 

Escaping PCs od Asymco je klasicky užitečná a poučná analýza. Týká se toho, jak je na tom PC. A jestli je opravdu na vymření.

Bitcoin přírodní pohromou? Těžba virtuální měny má spotřebu jako 31 tisíc domácností v USA se věnuje poněkud zábavné „aférce“ ze zahraničí.

What’s Riskier Than Bitcoins? Bitcoin Companies je dobrá připomínka. Rizikovější než Bitcoin jsou společnosti okolo něj.

Mohly by u Lenovo nakonec pokračovat i servery od IBM? Viz Lenovo said to consider buying IBM's server business

E-KNIHY

Ray Bradbury, Finally Coming to an E-Reader Near You je nejenom dobrá zpráva, ale také zajímavý příběh. Ray Bradbury vždy bojoval proti digitalizaci svých knih. Svolil nakonec k jedinému titulu, Fahrenheit 451. A až po jeho smrti (zemřel loni v červnu) se do e-knižní podoby dostanou tituly další.

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většina zahraničních. Vzniká průběžně celý týden. 

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).