Hlavní navigace

Uživatel Twitteru píše už i z vesmíru

16. 5. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mike Massimino, americký astronaut, je prvním člověkem, který posílá tweety (rozuměj používá Twitter) z vesmíru. Fenomén mikroblogování se šíří neuvěřitelnou rychlostí, a to i do těch nejneuvěřitelnějších a nejvzdálenějších končin.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Když jsem před rokem zjistil, že Twitter používá i ochránce afrického přírodního parku v divoké Africe, byl jsem u vytržení. Zprávy o sledování pytláků byly velmi zajímavé a netradiční. Twitter se postupně začal rozšiřovat a africký ochránce národního parku už nebyl takovou kuriozitou.

Nyní je mezi uživateli Twitteru nový hit, sledování astronauta ve vesmíru. Mike Massimino (na Twitteru ho sledujte zde, více informací o vesmírné misi tady) poslal z raketoplánu první tweet z takto neobvyklého místa. Sledovat jeho zápisky hodlají statisíce fanoušků, kteří si nenechají ujít tento historický krok na poli mikroblogování. Mike sám prohlašuje svůj neobvyklý výlet za největší dobrodružství svého života (to myslím všichni chápeme) a hodlá se s veřejností dělit o své krátké postřehy.

Jde o jedinečnou šanci být tak trochu u toho a vcítit se do kůže člověka, který je někde hodně nahoře. Můžeme se těšit na zápisky o tom, jak probíhal výlet do vzduchoprázdna, jestli nastaly nějaké potíže při opravě Hubbleova teleskopu. Nyní asi najdeme na Twitteru jenom těžko zajímavější zdroj informací. Tweetují osobnosti, sportovci, média, ale jenom jeden astronaut…

BRAND24

Více než čtvrt milionu uživatelů Twitteru si Mikea našly, další přibývají. Z vesmíru byly odeslány e-maily a první tweety. Před desítkami let si lidé mysleli, že touto dobou už budeme mít chalupy na Měsíci a na Mars budeme jezdit na dovolenou. Není tomu tak (možná naštěstí), a tak nás každá podobná zpráva zaujme. Dobývání vesmíru v přímém přenosu na sociální síti? Spojení technologií a sociálních sítí, tedy fenoménů, které začínají masivně ovládat svět.

Twitter (potažmo sociální sítě jako takové) se může chlubit neuvěřitelně svižným nástupem oblíbenosti. Pamatujeme si, že e-mail byl dost dlouhou dobu po svém rozšíření pro mnoho lidí španělskou vesnicí. Sociální sítě, i když jsou nepoměrně složitější na pochopení, se ujaly až překvapivě rychle, začali je používat i starší lidé a ti, kteří neměli k Internetu dříve odvahu. Podobné akce, jako je zasílání poznámek z vesmíru, popularitu sociálních sítí jenom zvyšují. Za několik málo let se sociální sítě stanou běžnou součástí života internetového uživatele. Vzniknou stovky, možná tisíce sociálních sítí, které budou specializované a málokdo jim odolá. Dočkáme se sociálních sítí pro houbaře, rybáře a filatelisty a možná i pro astronauty. Sociální sítě překonají v používání e-mail, chaty a jakékoliv další komunikační pomůcky. To je možná ne až tak blízká budoucnost. Je to ale budoucnost, na jejímž začátku nyní s Mikem stojíme…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).