Hlavní navigace

V Hluboké nad Vltavou má vyrůst nejbezpečnější datacentrum v Česku

22. 9. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: asharkyu / Shutterstock.com
Wedos v Hluboké nad Vltavou postaví datové centrum, kde se servery budou chladit olejem. Firma chce získat certifikaci TIER IV.

Ve městě Hluboká nad Vltavou vyroste nové datové centrum, které by se mohlo stát nejzabezpečenějším komerčním objektem tohoto druhu v České republice. Letos v říjnu ho začne stavět webhostingová společnost Wedos a v provozu by mělo být někdy v létě příštího roku. Firma chce od Uptime Institutu získat certifikaci TIER IV, kterou reálně v Česku prozatím nikdo nemá.

„Datacentrum bude celé odlité ze železobetonu, tedy žádná skládačka. Servery budou navíc v podzemí. Vstup bude přes několik úrovní bezpečnostních trezorových dveří,“ popisuje projekt pro Lupu šéf Wedosu Josef Grill. Pro servery a technologie tak bude vyčleněno 500 metrů čtverečních podzemních prostor. Dalších 500 čtverečních metrů pak poslouží jako kanceláře.

Wedos počítá také s další technologickou vymožeností, která nebývá zcela běžná. Namísto tradičních serverových rozvaděčů (racků) použije „bazény“ s olejem. V nich budou umístěny servery a olej je bude chladit. Odpadní teplo se následně použije k vyhřívání nedalekého plaveckého bazénu. Olejových „lázní“ bude celkem 32, do každé se má vejít až stovka serverů.

Už druhé datacentrum na Hluboké

Stavba jako taková podle aktuálních propočtů vyjde na 15 milionů korun, na dalších 20 milionů pak přijdou nezbytné technologie. „Servery a další prvky, které už porostou přímo úměrně s růstem počtu klientů a nabízených služeb, budou celkově za stovky milionů. Daří se nám a v nejbližších třech letech počítáme s investicí do serverů řádově za 90 až 100 milionů korun. Jedná se o reálná čísla a určitě nechci oslňovat nějakými sumami, kde bychom tvrdili, že samotná stavba bude stát stovky milionů a podobně,“ navazuje Grill.

Chlazení olejem 

Wedos pro chlazení olejem použije vlastní vyvíjenou technologii, kterou představí veřejnosti příští týden na dni otevřených dveří. Počítá s tím, že díky oleji na provozu ušetří až desítky procent. Ze všech serverů se odmontují ventilátory, procesory lze přetaktovat, minimalizovat otřesy a nánosy prachu. Energetická efektivita PUE by podle představ Wedosu mohla dosáhnout hodnoty 1,03.

Míra zabezpečení a netradiční olejové chlazení napovídají, že nové datové centrum Wedosu nebude sloužit pro housing, tedy umisťování fyzických serverů zákazníků. Půjde o centrum využívané čistě pro potřeby Wedosu a provoz jeho vlastních služeb, například sdíleného webhostingu, VPS či datového úložiště. Společnost má také v plánu začít nabízet nové cloudové služby.

Wedos už v Hluboké nad Vltavou jedno datové centrum provozuje. Má rozlohu 840 metrů čtverečních, disponuje zhruba 90 racky a nachází se asi kilometr od popisovaného nového projektu. První datacentrum má projít modernizací, dostane například druhý generátor. Společnost tak chce ve výsledku vytvořit systém, který umožní vysokou dostupnost služeb a oddělené lokality pro chod, zálohování a podobně.

Silný růst

„Obě datacentra budou navenek působit jako jedno, ale přitom bude vše postavené tak, aby každé fungovalo nezávisle, a to i v případě výpadku kteréhokoliv z datacenter,“ vysvětluje Grill. Objekty budou mezi sebou propojeny dvěma nezávislými trasami se stovkami optických vláken. Do každého datacentra pak povedou dvě 10Gb nezávislé optické trasy od dvou poskytovatelů. Celkově tak má Hluboká disponovat 40Gb konektivitou.

BRAND24

Nový datový komplex má podle představ firmy přinést úspory, které mají dosáhnout takové výše, že stavbu do několika let zaplatí. Lepší zázemí má zároveň akcelerovat byznys. Wedos má několik nabídek na spolupráci v oblasti výstavby datacentra, údajně si ale vystačí s vlastními silami a zkušenostmi z dřívějších projektů.

Wedos v současné době nejvíce vydělává na webhostingu a virtuálních serverech a za rok 2014 zaznamenal růst obratu o více než 47 procent. „Letos bude růst o něco málo menší, protože nemáme IP adresy verze 4, a tak uměle brzdíme prodej virtuálních serverů. Zároveň jsme část sil věnovali přípravě datacentra a hodně úsilí i ochraně proti DDoS útokům,“ doplňuje Grill s tím, že s novou datovou budovou je zaděláno na další růst.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).