Hlavní navigace

Vánoční loupení

24. 12. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Letošní Vánoce nepochybně budou ve všech směrech znamenitější a lepší než ty loňské. Články ve všech denících nás o tom ubezpečují. Jak by ne. Tržby obchodníků byly i po započítání inflace vyšší než vloni a předloni. Strom na náměstí byl vyšší, měl modernější světélka a poprvé ho prohlédla nejmodernější počítačová tomografie, aby se nám snad nepřepůlil a nepřizabil rekordní počet britských turistů. Ta tomografie, za kterou příští rok zaplatíte rekordně více a počkáte si na ni rekordně déle, protože i příští rok bude rekordně lepší než ten minulý.

Při nákupu vánočních dárků proběhl rekordní počet transakcí platebními kartami a jistě to nebylo jen proto, že MasterCard andílci balili v obchodních centrech nákupy placené jejich kartou zdarma. Ani Visa si nestěžovala, a ta nebalila. Lidé si vzali rekordní množství úvěrů, rekordně prosperovalo stavebnictví a s ním i stavební spoření a hypotéky, protože od příštího roku se rekordně zvednou sazby DPH na bydlení.

Rekordní rok se dotkl i Internetu. Surfujeme rekordní rychlostí, protože jak poskytovatelé ADSL, tak UPC zvýšili rychlosti, a tak jejich zákazníci jistě stáhli rekordní množství dat. Za nelegální sdílení filmů po těchto rychlých linkách také padlo rekordní množství flastrů, zatýkaček a zabavení, největší trest hrozí i pirátovi nejdelšího dílu Simpsonů.

Byl to rok rekordů a paradoxů. Mléko, které jsme ještě před pár lety málem lili do kanálů, než se ukázalo, že je výhodnější nechat ho zkrmit děti v úschovnách, je najednou nedostatkovou komoditou. Kýchl svými křídly čínský motýlek a globální ekonomika zafungovala, ceny mléka, másla a dalších mléčných výrobků jsou rekordní.

České mléko se vozí do Němec stejnou stezkou směrem na Řezno a Pasov, jakou proudila zemská berně za časů Václava, když ještě nebyl svatý. Tehdy jsme také do Němec posílali stáda volů, což je zvyk, který se bohužel po dnešní časy neudržel, a tak volů zůstává v naších krajích rekordní počet. A přišli si na rekordní množství peněz.

Investorem roku vyhlásil ekonomický týdeník Euro bývalého premiéra Stanislava Grosse. Svoji investici během pár týdnů zhodnotil o pět set procent a takzvaně „vykešoval politickou kariéru“. Zůstala nám po něm především rekordní politická pachuť, kterou novodobí pánové z Růže mistrně překrývají apelem na voly (či Volva) Topolánkovic či Čunkovo paběrkování. Jen tu němčinu nám Standa obohatil ve stupňování, kdy s odstraněním ostrého s budou napříště žáčci za neexistující hranicí odříkávat kradl viel, zu viel, Gross…

Prožili jsme rekordní stávku v úschovnách dětí, kterým se říká stále ještě školy. To jsou ta místa, kam pošlete děti a ony se budou učit z rekordně zastaralých učebnic chápat svět. Však je to beztak jedno. Ani jejich rodiče ho nechápou. Není jedno vědět, kdo byl největší svině dějin, jestli Jan Hus, Jan Žižka, Adolf Hitler, nebo Josif Stalin? Důležité je přeci jediné, vědět, kam patříte: zda jste pán, nebo kmán. I letos bylo v rekordním množství případů dáno kmánům najevo, že quod licet jovi, non licet bovi, ať už to byly spanilé jízdy českých politiků rekordní rychlostí, zatímco rekordní množství prosťáčků přišlo o řidičský průkaz, nebo bohatýrské odpouštění daní a nedoplatků těm, kteří se uměli odvděčit.

V zemi, kde u moci zůstávají politici s rekordně nízkou podporou i důvěrou voličů, to nepřekvapuje.

Za chvíli si pošleme další rekordní počet SMS zpráv a budeme si přát Šťastné a veselé, rozbalíme ten rekordní počet dárků a sníme rekordní počet ryb, přičemž bude jistě rekordní nárůst exotických ryb oproti normálním českým kaprům. Sejdeme se u černých vánočních stromků, které jsou teď „in“, rozbalíme dárky v hedvábném balícím papíru, poslechneme si štědrovečerní zprávy a pak v rekordním počtu dorazíme do kostela na štědrovečerní mši. Což v zemi, kde je rekordní počet ateistů, bude následně zmíněno v novinách spolu s rekordní sumou, kterou stát vyplatí církvi za naše duše. Nakolik že si ceníme naše duše v té rekordní částce? Na čtyři stovky ročně… Je to rekordně mnoho, nebo rekordně málo? Inu, to odpovídá roční dani z jedné krabičky cigaret spotřebované jednou měsíčně.

Bývá zvykem přinášet k Štědrému dni přání míru a pokoje.

Proč vlastně?

Kvůli rekordně dlouhé tradici?

Kdo by hned a bez váhání dobře zodpověděl, proč Vánoce slavíme?

A tak příště, až se opět rekordně brzy objeví vánoční výzdoba (mazaně nazvaná nabídkou vánoční výzdoby obchodníkům), zkuste si alespoň na něco vzpomenout. Na to, že o ničem z toho, co kolem sebe vidíte, Vánoce původně nebyly. Že nešlo o to sežrat všechno a navařit nejvíc. Utratit jmění za dárky a bedlivě sledovat, jaké jsou „in“ a které „out“. Že nezáleželo na barvě stromku a okázalosti, s níž naše okna zdobí blikavé ozdůbky, rozdivočelí sobi a poděsové v santovském mundůru z Lidlu á 69 Kč.

Vykašlete se na lkaní o duchovním rozměru Vánoc. Už žádný není. Vytratil se s tím vším, co jsme umřít nechali. Se slušností a zodpovědností vůči druhým a s nadějí na to, že se s těmito vlastnostmi setkáme i u ostatních. Vzpomeňte si alespoň na to jedno. Na to, že každé vaše účastenství na tom rekordním obžerství je další doba, kterou musíte strávit v práci. Že místo nakupování, vaření a vydělávání na to všechno jste mohli sedět doma se svými dětmi, s partnery, s rodiči. Že nejde o to, kolik dárků nakoupíte, ale jak tu dobu prožijete vy a vaši blízcí.

Je jen na nás, jak tu dobu strávíme a jak hluboko do marastu komerčních Vánoc se necháme vtáhnout. Je na nás, čemu uvěříme a jak si to přebereme.

A je na nás, aby ty příští Vánoce byly rekordně klidné svátky míru a pokoje.

Tipy C

Šťastné a veselé Vánoce.


K přání Patricka Zandla se opět připojuje celá redakce a ostatní z týmu Internet Infa. Přejeme vám klidné, mírné a šťastné vánoční svátky a úspěchy nabitý nový rok. A samozřejmě zajímavé čtení na Lupě pro každý den :-)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).