Hlavní navigace

Ve Velké Británii je opět nelegální mít kopii hudby pro osobní potřebu

1. 12. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Hudební průmysl opět vrátil Velkou Británii zpět desítky let. Kopie hudby pro osobní potřebu, včetně té v cloudu, je protizákonná.

V roce 2014 se ve Velké Británii udála revoluce, díky schválení zákonné výjimky bylo konečně možné legálně si vytvořit kopii zakoupené hudby pro osobní potřeby, včetně převodů do jiného formátu.

Jak ale informuje One Year on, the Private Copying Exception is now Dead, tamní Intellectual Property Office (obdoba Patentového úřadu) potvrdil, že výše zmíněná právní norma už neplatí.

Stalo se to poté, co Nejvyšší soud tuto výjimku v červenci loňského roku prohlásil za neplatnou. Výsledkem tehdejšího rozhodnutí byla snaha najít takové řešení, které by vyhovělo tehdy vznesenému požadavku na „férovou kompenzaci“ na základě Infosec nařízení Evropské unie, které by ale zároveň nevedlo k absurdním poplatkům za hardware i spotřebitelský materiál, který může být používán pro kopírování.

BRAND24

Pro britské uživatele tak přichází zásadní problém. Kopie hudby, kterou si udělali v době platnosti zákonné výjimky, zůstává legální, jakékoliv kopie hudby pořízené nyní jsou ale nelegální. Vztahuje se to jak na převedení koupeného CD/DVD do digitální podoby použitelné v přehrávači, tak na ukládání a používání hudby v cloudu.

Hudebnímu a filmovému průmyslu, který je za výsledný zmatek zodpovědný, to nepřináší nic. Snad jedině pokud by se podařilo celou Británii uvrhnout do orwellovského stavu (ostatně samotný tamní ministerský předseda i zákonodárci po tom zjevně dost touží) a vybudovat rozsáhlé systémy kontrolující každého občana na výskyt nelegálně zkopírované kopie hudby (hudby, kterou paradoxně vlastní). 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).