Hlavní navigace

Vláda slíbila, že do konce roku otevře pro strojové zpracování klíčové databáze

4. 4. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ve víru divokých zpráv z politiky málem zanikla zpráva o důležitém dokumentu, který dnes dopoledne schválila vláda Petra Nečase. V Akčním plánu České republiky „Partnerství pro otevřené vládnutí“ se zavázala do konce letošního roku otevřít a zpřístupnit pro strojové zpracování deset klíčových databází spravovaných státními orgány.

Ve víru divokých zpráv z politiky málem zanikla zpráva o důležitém dokumentu, který dnes dopoledne schválila vláda Petra Nečase. V Akčním plánu České republiky „Partnerství pro otevřené vládnutí“ se zavázala do konce letošního roku otevřít a zpřístupnit pro strojové zpracování deset klíčových databází spravovaných státními orgány.

Pokud svůj závazek splní – ať už bude v příštích měsících její složení jakékoli – mohli bychom se do Vánoc dočkat otevření API následujích zdrojů dat:

Databáze/dataset

Správce dat

Obchodní rejstřík

Ministerstvo spravedlnosti

Insolvenční rejstřík

Ministerstvo spravedlnosti

Informační systém o veřejných zakázkách

Ministerstvo pro místní rozvoj

Výsledky voleb

Český statistický úřad

Registr aktivních legislativních prací – RALP (resortní nástroje podporující transparentnost výkonu státní správy a zapojení veřejnosti)

Ministerstvo dopravy

Finanční statistika – státní dluh

Ministerstvo financí

Finanční statistika – vládní finanční statistika

Ministerstvo financí

ÚFIS – účetní záznamy a finanční údaje z CSÚIS

Ministerstvo financí

Online přístup k údajům o financování politických stran

Ministerstvo vnitra

Centrální registr dotací

Ministerstvo financí

Podrobnosti o přislíbených změnách se dočteme v dokumentu, který zatím na vládním webu není k nalezení (dostupné jsou jen lednové Úvodní teze):

Několik významných souborů dat bude převedeno do standardů otevřených dat tak, aby kdokoli mohl tato data svobodně zapojit do svého díla a šířit, zejména pak prostřednictvím automatizovaného počítačového zpracování.

Otevřená data, resp. způsob jejich zveřejnění, musí splňovat následující podmínky:

  • technická otevřenost, tj. zveřejnění dat ve standardním strojově čitelném formátu,
  • právní otevřenost, tj. zveřejnění dat pod otevřenou licencí,
  • dostupnost a původnost, tj. jednotlivé datové sady jsou zveřejňovány jako jeden celek a nezměněné (tj. např. ne statistiky, ale data, na základě kterých se dají statistiky spočítat – s výjimkou dat, u nichž to ze zákona není možné),
  • přehlednost, tj. katalogizace datových sad v katalogu dat pro usnadnění vyhledávání.

Výstupy, normy a procesy vzniklé na základě tohoto plánu musí být nastaveny tak, aby výhledově mohla být zveřejněna všechna data veřejné správy [samozřejmě s výjimkou těch, jejichž publikaci zakazuje zákon, např. strategická data o rozvodech elektrické sítě nebo osobní údaje fyzických osob ve smyslu § 4 písm. a) zákona č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů]. 

Vláda se také zavázala do konce března 2013 zprovoznit svůj vlastní, průběžně doplňovaný a pročišťovaný katalog datasetů veřejné správy. Tuto důležitou službu moderního státu občanům nyní suplují podle svých možností dobrovolníci z neziskové a akademické sféry.

Citovaný dokument ovšem neobsahuje žádné sankce pro případ, že stát své sliby nesplní. Jedná se o dobrovolnou deklaraci, kterou se Česká republika připojuje ke 54 zemím zapojeným do projektu Open Government Partnership. Její plnění vyhodnotí kabinet v květnu 2013.

V dalších bodech deklarace vláda slibuje „přijetí zákona o úřednících veřejné správy zajišťující odpolitizování, profesionalizaci a stabilizaci státní správy“ (to už má ovšem ve svém programu, proto pro ní z tohoto závazku žádné nové povinnosti ne­vyplývají) a zefektivnění zákona o svobodném přístupu k informacím (to může ještě dopadnout všelijak).

BRAND24

„Klíčové bude, jak k závazku [otevření dat] přistoupí jednotlivá ministerstva a jaká bude politická snaha překonávat bariéry na jednotlivých úřadech,“ říká Michal Berg. Internetový podnikatel (eSports.cz) a provozovatel Da­tablog.cz, jednoho z webů, kolem nichž se soustředí česká komunita zabývající se otevřenými daty, pomohl ci­tovanou kapitolu společně s kolegy zformulovat a propašovat ji do vládního usnesení. „Samozřejmě je otázka, co se bude dít nyní [když se vláda rozpadá], nicméně i na Slovensku podle mých informací po nástupu nové vlády je ze strany Smeru snaha v těchto projektech pokračovat,“ neztrácí optimismus.

Jakmile vláda zveřejní finální znění dokumentu, podíváme se na něj na Lupě podrobněji.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář. Zajímá se o digitální technologie a pozoruje, co s námi dělají. | LinkedIn | Twitter

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).