Hlavní navigace

Vodafone končí s „panickými“ tarify, nahrazuje je tarify RED

24. 5. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Místo neomezených tarifů, vytvořených v panice po dubnových krocích Telefoniky, přichází nyní Vodafone s českou verzí svých koncernových tarifů RED.

Mateřský koncern Vodafone to v poslední době nemá lehké. Jeho nedávno zveřejněné hospodářské výsledky zrovna nesrší optimismem, zejména kvůli účetním ztrátám jeho jižních dcer ze Španělska a Itálie. I podle analytiků ale není příčinou jen celkově špatná hospodářská situace, ale také „eroze výnosů“ z hlasu a SMS díky aplikacím fungujícím na principu OTT (Over the Top). Tedy aplikacím, které lze provozovat nad jakýmkoli připojením k Internetu a nezávisle na něm. Jinými slovy: bez toho, aby z toho měl mobilní operátor cokoli navíc k tomu, že poskytuje samotná mobilní data. Snad netřeba rozvádět, o co jde: třeba o možnost telefonování pomocí služeb jako je Skype, Viber a mnoho dalších, či zasílání zpráv přes aplikace jako je WhattsApp, iMessage apod.

Mobilní operátoři na tento trend potřebují nějak reagovat – a konkrétně mateřský Vodafone hledá odpověď v nových tarifech, označovaných jednoduše jako „Red“ (tedy: červené). Jejich podstatou je snaha poskytnout uživatelům neomezené volání a neomezené SMS tak, aby neměli (tak velkou) potřebu používat jiné aplikace a služby z kategorie OTT.

V loňském roce začal Vodafone nabízet své tarify Red nejprve ve Velké Británii, a pak je začal rozšiřovat i do dalších zemí. Před několika dny oznámil jejich rozšíření do celkem 14 zemí v Evropě, s tím, že rezidenčním i firemním zákazníkům by měly poskytovat:

  • neomezené hovory a textové zprávy do jakékoli sítě v domovské zemi zákazníka
  • velmi štědré (very generous) příděly dat, a
  • prvotřídní cloudové služby a  zabezpečovací služby pro zálohování a ochranu osobních dat, dostupné ve všech mobilních sítích Vodafone

Neznamená to ale, že by tarify Red byly všude stejné: že by nabízely stejné služby za stejné ceny, a stejný rozsah doplňkových služeb. Stejná by měla být alespoň jejich celková koncepce, včetně orientace na neomezené hovory, SMSky a „štědré příděly dat“. Jinak se ale jednotlivé „národní“ varianty tarifů Red mohou i významně lišit, včetně svých cen. Asi podle „specifik“ toho kterého trhu a pokročilosti skutečné konkurence na něm.

Jak vypadají české tarify RED?

Podobu tuzemských tarifů Red představil český Vodafone právě včera, a zde na Lupě jste se o nich mohli dočíst v této zprávičce. Konala se k tomu tisková konference, na které zaznělo, že tuzemský Vodafone připravoval tyto tarify již dlouho dopředu – ale asi tak dlouho a tak pomalu, až ho Telefónica předběhla. A on pak musel v panice narychlo sestavit dva „panické“ tarify, kterými se snažil nabídku Telefóniky dorovnat.

Nyní, přesněji k 27.5.2013, Vodafone s nabídkou obou svých „panických tarifů“ končí, a nahrazuje je nabídkou nových tarifů Red. Je jich více, celkem čtyři až pět – podle toho, zda nejnižší z nich (s názvem Start) budeme ještě považovat za součást řady tarifů Red, nebo nikoli. Sám Vodafone to včera nedělal, a tak hovořil hned o třech částech své nové nabídky:

  • tarifu Start
  • tarifech Red pro rezidenční zákazníky
  • tarifech Red pro firemní zákazníky

Připomeňme si jejich podobu na následujících dvou obrázcích, pocházejících ze včerejší prezentace Vodafonu.

Podmínky těchto tarifů najdete na webu Vodafone, a dozvíte se z nich například to, že stejně jako u obou „panických“ tarifů jde o přednastavené kombinace služeb, které nesmíte „roztrhnout“ (například deaktivací neb změnou některé komponenty), protože pak začnete platit jednotlivé komponenty samostatně, podle jejich ceníkových cen:

Pokud zákazník změní některou ze složek Tarifu (např. deaktivuje či změní jednu či více komponent přednastavené kombinace, případně si zruší službu Vodafone World roaming či si aktivuje službu Vodafone Roaming na den u tarifu Red Premium), dojde k automatické deaktivaci Tarifu a nastavené služby budou účtovány dle aktuálního Ceníku

Jak je z předchozích obrázků patrné, hlavním rozdílem mezi tarify Red pro rezidenční a firemní zákazníky je zahrnutí služby VPN do tarifů pro firmy. Pohledem do Podmínek lze zjistit, že se jedná o službu VPN firma neomezeně. Její smysl mi ale poněkud uniká vzhledem k tomu, že všechny Red tarify již obsahují neomezené volání v sítí Vodafone.

Jak dopadá srovnání?

Srovnání původních „panických“ tarifů a nových tarifů Red je asi nejzajímavější u obou „vlajkových“ („Neomezené volání do všech sítí“ a „Red“). Shodují se v tom, že nabízí neomezená volání a neomezené SMS do všech tuzemských sítí, a nově také data v objemu 1,5 GB. Přesněji: Vodafone včera potvrdil, že zvýšil objem dat na tuto hodnotu i u původního tarifu „Neomezené volání do všech sítí“). Proto následující tabulka ukazuje jen to, co je u obou tarifů rozdílné, a to jsou měsíční paušální ceny:

název tarifu

měsíčně s úvazkem na 24 měsíců

měsíčně bez úvazku

Neomezené volání do všech sítí

691 Kč

901 Kč

Red

699 Kč

874 Kč

Jak je z tabulky patrné, cena s úvazkem stoupla, a to o 8 Kč. Pro někoho to může být zanedbatelné zaokrouhlení, pro jiného to může mít větší význam. Podstatnější je ale snížení příplatku za absenci úvazku: u původního „panického“ tarifu to bylo 901–691=210 Kč, zatímco u nového tarifu Red jde o 874–699=175 Kč. Což dělá 35 Kč rozdílu.

A to je třeba ještě dodat, že tento příplatek není jednotný pro všechny nové tarify Red, ale liší se. Ukazuje to následující obrázek. Na něm vidíte primárně ceny zahrnující i koncové zařízení, ale důležitá je poznámka dole: za stejné ceny lze pořídit variantu tarifu bez závazku na 24 měsíců.

Jak z obrázku vyplývá, příplatek za absenci úvazku není ani úměrný výši paušálu za tarif s úvazkem: nejvyšší příplatek, a to v absolutní hodnotě (ani ne relativní), je právě za „prostřední“ tarif Red.

V každém případě to podle mého názoru je zajímavý příspěvek do diskuse nad novým „Lex Husák“, neboli novelou zavádějící přísnější podmínky pro operátory, kterou navrhla skupina poslanců v čele s poslancem Janem Husákem, a který jsem popisoval zde na Lupě toto pondělí. Ukazuje totiž, jakou hodnotu má pro samotné operátory dlouhodobý úvazek jejich zákazníků.

A také (podle mého názoru) klade zajímavou otázku: čím je tato hodnota určena? Když u Vodafone nekoresponduje s růstem ceny, tak z čeho pak vychází? Nevychází třeba také z toho, jaký zájem operátor očekává o ten který tarif?

Jaké je srovnání se zahraničím?

Zkusme se ještě podívat na to, jak vychází obdobné „vlajkové“ varianty tarifů Red v zahraničí.

Například ve Velké Británii je našemu tarifu Red s úvazkem a bez telefonu asi nejblíže tarif Red ve verzi SIM-only, s úvazkem na 24 měsíců, který je odstupňován podle objemu dat:

Objem mobilních dat

Cena měsíčně

1 GB

20,50 £ (cca 625,50 Kč)

2 GB

25 £ (cca 762 Kč)

4 GB

30 £ (cca 915,30 Kč)

To tuzemské verze takto „datově“ odstupňovány nejsou. Podle odpovědi na mou otázku na včerejší tiskovce ale prý bude možné přikupovat další data po jejich vyčerpání, prý s krokem 1 GB. Ale za kolik ještě netuším, protože příslušná komponenta (Mobilní připojení 1,5 GB) ještě není samostatně v ceníku. V nabídce je pak až vyšší tarif řady Red (Red se vším všudy), který zahrnuje 4 GB dat (ale také 1000 minut do zahraničí) a přijde na 999 Kč. Stále ale s úvazkem na 24 měsíců, zatímco v UK je úvazek jen na 12 měsíců.

Třeba na Maltě nabízí tamní Vodafone tarif Red (3000 minut a 3000 SMS, 1,5 GB) za 60€. V Německu přijde tamní tarif Red M (s 1 GB) na cca 45€, byť s řadou dalších služeb, které zde v ČR nejsou dostupné, jako je např. 25 GB ve Vodafone Cloud. A například v Rumunsku přijde tarif Red ve verzi s 500 MB dat na 25 € měsíčně, a ve verzi se 2 GB na 35 € měsíčně. Vesměs jde tedy o ceny vyšší než v ČR.

Doplňkových služeb je u nás méně

Tarify Red se ale nepyšní jen neomezeným voláním a SMSkami, ale také řadou doplňkových služeb. Třeba i v takové Albánii je jejich nabídka poměrně bohatá, a kromě úložiště ve Vodafone Cloudu zahrnuje zabezpečení (Vodafone Protect), zálohování kontaktů (Vodafone Contact), možnost sdílení přídělu dat s další kartou (Vodafone Data Sharing). V Německu zákazník získává s tarifem Red také službu Vodafone Child Protect či messenger Joyn (který má být odpovědí mobilních operátorů na konkurenci OTT služeb).

A co u nás? Včera na tiskovce (i v tiskové zprávě) zazněla zmínka o 50% slevě na datovou SIM kartu, ovšem bez dalšího upřesnění toho, co přesně to znamená. Naopak názorně předvedena byla služba pro zabezpečení mobilu, která je v „základní“ podobě k dispozici zdarma pro rezidenční zákazníky s mobilem s OS Android, a v pokročilejší verzi je k dispozici (prý pro všechny mobilní platformy) firemním zákazníkům. Ovšem jen ti, kteří mají dva nejvyšší tarify, dostávají tuto službu zadarmo, ostatní si ji mohou přikoupit za 49 Kč měsíčně. Jde přitom o službu, která dokáže na dálku spustit na mobilu hlasité vyzvánění (pokud vám někde zapadl a je ztišený). Nebo jej dokáže na dálku zablokovat či úplně vymazat jeho datový obsah (pro případ ztráty).

Jinak žádný Vodafone Cloud či podobné služby.

BRAND24

Zmíněna ale byla ještě jedna zajímavá novinka: nová verze služby Vodafone Roaming na den. Až dosud umožňovala volat v zahraničí (díky paušálnímu příplatku) za domácí ceny, v objemu do 100 minut denně. Nově by uživatelům tarifů Red měla umožňovat prakticky neomezené volání (až 1580 minut) v rámci roamingu, a navíc možnost přenosu až 100 MB za den. Přesněji: do půlnoci aktuálního dne.

Zajímavé je, že alespoň podle tiskové zprávy mateřského Vodafone by takováto služba měla stát něco kolem 3€ na den, tedy cca 75 Kč. Ovšem u nás je a bude tato služba nabízena za cca 4 €, přesněji za 99 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).