Hlavní navigace

Vyšlo ICQ 8.1 v češtině s podporou levného telefonování

21. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Osm měsíců od vydání osmé generace tradičního komunikačního programu ICQ televizní skupina Nova oficiálně představila její českou lokalizaci. Původně slibovala její vydání již v únoru.

Dnes byla oficiálně uvolněna česká verze ICQ 8.1. Známá komunikační služba, která se dříve těšila mezi českou internetovou populací velké oblibě, se v posledních měsících pod ruským vlastníkem pokouší o comeback. Oficiální klient od loňského října podobně jako Skype podporuje levné internetové volání na klasická telefonní čísla pevných linek i mobilních telefonů prakticky po celém světě.

Dosud vázlo oficiální vydání české verze osmé generace ICQ, jejíž přípravu má jako lokální partner na starost televizní skupina Nova, respektive společnost CET 21, která Novu a její mladší sestřičky provozuje. Českou lokalizaci v ICQ 8 bylo možné zprovoznit několika různými triky, ale oficiálně nebyla k dispozici.

Česká verze stránek ICQ dlouho nabízela jako horkou novinkou předchozí sedmou generaci ICQ namísto nového ICQ 8. Po vydání ICQ 8.1 se na české verzi stránek zřejmě provizorně objevila nabídka této nové verze alespoň v mezinárodní variantě nabízející například anglickou či německou lokalizaci. Čeština je na výběr v instalačním programu teprve nyní.

ICQ 8.1 oficiálně v češtině

Původní ICQ 8 vyšlo již loni v říjnu. Skupina Nova počátkem roku avizovala, že česká lokalizace bude vydána během února, s tím, že nejde o žádné zdržení. Spuštění služby ICQ není globální, každá země si svoji verzi lokalizuje a následně i spouští odděleně,“ řekla nám letos v lednu Marie Fianová, dnes již bývalá tisková mluvčí skupiny Nova.

BRAND24

V únoru ovšem lokalizované ICQ 8 nevyšlo. Teprve dnes vyšlo lokalizované ICQ 8.1 pro Windows XP a vyšší. Lokalizována je též aplikace pro Android a iOS konečně podporující alespoň volání v rámci služby přes Internet, když už ne internetové videohovory či levné telefonování, které nabízí mobilní Skype.

V češtině však stále není dotyková aplikace pro Windows 8 a Windows RT.  Co se týče klasické desktopové aplikace, vedle podpory levného volání jako další klíčovou novinku v osmé generaci nově podporuje videohovory ve vysokém rozlišení. Zachována zůstává kompatibilita s komunikačními službami Google Talk a Facebook Chat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).