Hlavní navigace

Vysoké softwarové nároky Office 2013 se odrážejí i v aplikaci Office Mobile

16. 8. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Aplikace Office Mobile, což měl být jeden z benefitů pro předplatitele Office 365, je s několikaměsíčním zpožděním dostupná i českým uživatelům Androidu. V čem je háček?

Microsoft vstoupil se svou kancelářskou sadou na zařízení se systémem Android. I čeští předplatitelé služby Office 365 si nyní prostřednictvím Google Play mohou stáhnout Office Mobile. Aplikace však podporuje pouze Android 4.0 a vyšší. To by při zaměření na tablety bylo logické, ovšem dle ohlasů našich čtenářů i našeho vlastního testování Office Mobile podporuje zřejmě zatím jen chytré mobily.

V popisu aplikace se píše pouze o optimalizaci pro chytré mobily, nikoliv o výlučné podpoře těchto zařízení. Když už tedy má být sada Office Mobile optimalizována pro chytré mobily, pak je diskutabilní ignorování široké uživatelské základny, kterou si udržuje Android 2.3. Ten podle přístupů na Google Play za posledních 14 dnů k datu 1. srpna 2013 stále využívá více než třetina zařízení.

Mnozí předplatitelé Office 365 tak Office Mobile budou moci využít až při pořízení nového zařízení. Sada Office Mobile pro Android a iOS přitom měla být jednou z klíčových výhod používání služby Office 365 namísto nákupu standardní licence Office 2013. Navíc měla být k dispozici již letos na jaře. Alespoň, že se nepotvrdily pesimistické zprávy o ročním zpoždění vývoje.

BRAND24

Každopádně mnohé konkurenční mobilní kancelářské aplikace na platformě Android mají podstatně nižší softwarové nároky. Předplatitelé konkurenční služby Google Apps mají k dispozici QuickOffice podporující Android 2.2 a vyšší, přičemž aplikace je poskytována v rámci předplatného Google Apps. Na druhou stranu se nelze zase tolik divit, když Office 2013 podporuje pouze Windows 7 a Windows 8. 

Vypuštění podpory Windows XP se očekávalo, protože pro systém z počátku století poslední bezpečnostní aktualizace vyjdou nejpozději v dubnu 2014, ale nepodpora Windows Vista byla pro mnohé překvapením. Vysoké softwarové nároky má i aplikace Office Mobile pro iPhone či iPad. Vyžaduje iOS 6.1 a vyšší. Nicméně Apple umožňuje aktualizaci systému i majitelům starších modelů svých zařízení. Android 2.3 dnes již těžko bude některý z výrobců oficiálně nahrazovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).