Hlavní navigace

Vývojáři milují Swift, BlackBerry na odpis a kyberválečník Sobotka

18. 3. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Vláda.cz
Google do svého cloudu získal Apple. Microsoft otevírá Xbox Live. Oraclu klesá vše kromě cloudu. Výběr zpráv ze světa velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Stack Overflow nabízí rozsáhlý průzkum mezi 56 tisíci vývojáři z celého světa, včetně Česka. Jsou to zajímavá čísla a grafy. Hodně stále exceluje JavaScript, oblibu si ale získal třeba Swift od Applu či React od Facebooku.

Google po nástupu nové cloudové šéfky a zakladatelky VMwaru Diane Greene začíná pro cloud získávat zajímavé zákazníky. Nejdříve se přidalo Spotify a nyní také Apple. Má to být obchod za stovky milionů dolarů. Apple část svého provozu alokuje také v rámci Amazon Web Services, podle Morgan Stanley za něj ročně utratí až miliardu dolarů. Uvidíme, jestli se Greene podaří zlákat i tradiční enterprise klientelu.

Business Insider si všímá jednoho z důvodů, proč Amazon za miliardu dolarů koupil herní streamovací službu Twitch, proč buduje vlastní herní engine a komunitu okolo. Ano, je to možnost nahnat další vývojáře do cloudu AWS.

Premiér Bohuslav Sobotka v Národním centru kybernetické bezpečnosti v Brně.
Autor: Vláda.cz

Premiér Bohuslav Sobotka v Národním centru kybernetické bezpečnosti v Brně.

Hry jsou důležité také pro Microsoft. Ten teď dělá zajímavé kolotoče kolem spojování Xboxu One a Windows 10, do herního byznysu by ale mohla přijít zajímavá možnost. Redmond totiž otevřel Xbox Live a hráči z Xboxu by mohli hrát stejné hry proti hráčům z PlayStationu. Teď uvidíme, jak se s tím v reálu popere Sony.

Krátce poté, co WhatsApp oznámil brzký konec podpory pro BlackBerry 10, se podobná věc děje i u Facebooku. Ten BlackBerry nezpřístupnil nové „privátní API“ a k 31. březnu tak na BlackBerry přestane fungovat aplikace Facebooku včetně posílání zpráv. To už je opravdu poslední hřebíček do rakve. Uvidíme, zda BlackBerry přijde s novými modely s Androidem, nebo s hardwarem zcela skončí.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělí navštívil Národní centrum kybernetické bezpečnosti v Brně a také Kybernetický polygon (KYPO) na Masarykově univerzitě, kde startovalo druhé cvičení Cyber Czech. To první v loňském roce otestovalo státní složky při fiktivním útoku na elektrárnu, Národní bezpečnostní úřad nyní stejný model rozšiřuje i pro další sektory. Česko má už vlastní kyberbezpečnostní zákon a připravuje se i na hlášení incidentů do Bruselu.

Adobe se daří překlápět zákazníky na cloud. V posledním kvartálu narostly tržby z Creative Cloudu o 44 procent na 733 milionů dolarů, Marketing Cloud poskočil o 21 procent na 377 milionů. Pomohlo to i k celkovým čtvrtletním rostoucím tržbám v hodnotě 1,38 miliardy dolarů.

BRAND24

Oraclu v posledním kvartálu meziročně klesly tržby o tři procenta na devět miliard dolarů. Cloud nicméně nadále roste, konkrétně SaaS a PaaS si připsaly růst 57 procent a tržby 583 milionů dolarů. IaaS, který Oracle považuje za komoditu a nutný podklad, spadl o dvě procenta na 152 milionů. Tradiční licence nadále ztrácejí, tentokrát čtyři procenta. Stále ale s 6,3 miliardy dolarů tvoří obří část celkových čísel. Hardware utržil 1,1 miliardy dolarů, to je pokles 13 procent. Služby spadly o sedm procent.

Vypadá to trochu depresivně, zvlášť když v cloudu je obří konkurence a Microsoft chce s novým SQL Serverem jít mnohem více právě proti Oraclu. Firma rozjela odkup akcií za 10 miliard dolarů. V Oraclu se také chystají další výrazné změny, jak zaznělo na hovoru s analytiky. Podle všeho půjde o prodej cloudových služeb bez prostředníka v podobě obchoďáků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).