Hlavní navigace

Wayra už není slovenská, většinu mají Češi, přibyli i Poláci a Bulhaři

4. 4. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pražská Wayra včera představila svých deset statečných a startupové jaro může začít naplno. Všechny tři akcelerátory už mají své týmy a rozjíždí se práce na projektech.

Zatímco loni obsadila prostory na Václavském náměstí v podstatě slovenská reprezentace, letos se ve Wayře sešla pestřejší sestava. “Myslím, že se nám povedlo vybrat už vyzrálé týmy. Věkově se pohybují kolem třiceti let a většinou už mají něco za sebou,” vysvětluje Lenka Kučerová z akcelerátoru. 

Ze 129 přihlášených startupů se do nejužšího finále dostala jen dvacítka. Dvanáctičlenná porota složená ze zástupců technologické, podnikatelské a investorské scény ji během dvou dnů pročistila ještě na polovinu. V porotě zasedl i zástupce globální Telefóniky – Gustav Grundin, ale i té tuzemské, ještě nepřejmenované – Michal Frankl. “Česká pobočka už sice patří PPF, ale i tak tu stále zůstává plno synergií,” dodává Kučerová. 

Mezi porotci se objevil i Marek Jablonský, šéf nového venture fondu skupiny KKCG – Springtide Ventures. “Chceme se stát významným hráčem v regionu, a proto sledujeme samozřejmě i startupy v akcelerátorech. Už během tohoto měsíce oznámíme první investici do české firmy ve výši tří milionů euro,” komentuje Jablonský ambice fondu. 

Středoevropský Babylon uprostřed Prahy

Wayra jako nejmladší z tuzemských akcelerátorů zatím nemá jasně vyhraněné téma. A tak, zatímco StartupYard se ve spolupráci se Seznamem snaží ulovit startupy zaměřené na data nebo vyhledávání a brněnský StarCube si vyhlíží hlavně hardwarové specialisty, v open-space na Václavském náměstí se jede volný styl. 

Slavnostní nástup letošní posádky pražské Wayry.

Prvním vyhlášeným úspěšným startupem byli během včerejšího slavnostního večera čeští SmartSense, kteří se zaměřují na správu nemovitostí pro obce nebo firmy. Další tuzemský zástupce ve wayrovském Babylonu je ostřílený tým stojící za chytrou taxikářskou aplikací upTaxiTabFoundry se svým jednoduchým editorem facebookových tabů nebo projekt Adama Kurzoka Daty.

Slováci letos mírně vyklidili pozice a místo osmi míst obsadí jen tři. Jsou mezi nimi lokalizační služba pro vývojáře Lingout a aplikace Staffino, která umožňuje zákazníkům jednoduše posílat zpětnou vazbu na obsluhu v kamenných prodejnách nebo restauracích. “Máme už hotový produkt a několik klientů, ale od Wayry si slibujeme hlavně rychlý růst do zahraničí,” tvrdí šéf projektu Tomáš Rosputinský. Třetím do slovenské party jsou LiveDispatcher s aplikací na sledování zaměstnanců.

Kromě Čechoslováků uspěli i polští Audiotrip s aplikací pro sdílení audioprůvodců navázaných na aktuální polohu a platforma pro propojování lékařů a pacientů online Telmedicin. Z jihovýchodu se do Wayry nastěhují bulharští Ingen.io.

Z Prahy ale odjíždí i zklamané týmy. “Během prvního dne jsme měli dobrý feedback, ale dnes nám porota řekla, že náš byznys není dostatečně trvanlivý,” vysvětlují Tomáš PalkovičJuraj Svinčák ze slovenského projektu Tutoranza, který má být globální platformou pro shánění placeného doučování. 

StartupYard se tváří tajemně

Smíchovský StartupYard pod vedením šéfa Cédrika Malouxe sice už svůj program rozjel v úterý, ale seznam konkrétních týmů zatím zdi domovského Techsquare neopustil. “Jména nejsou důležitá, jen dnes si je dva z týmů změnily,” tvrdí Nikola Rafaj z akcelerátoru.

Týmy přijely na Smíchov z celého světa – Spojených států, Kazachstánu, Rumunska, Kosova nebo Srbska. Věkově se pohybují od devatenácti do pětatřiceti let. I proto si podle Rafaje letos dost užili při soubojích s úřady při zařizování alespoň devadesátidenních víz.

„Naše týmy pracují na třech mobilních aplikacích, dataminingové aplikaci, vzdělávací platformě, vyhledávacím enginu a cloudové platformě pro malé obchodníky,“ dodává Rafaj. 

Brňáci mají náskok

V brněnském Starcube je hotovo už několik týdnů. A to i přesto, že letos zvýšili laťku pro vstup. “Od týmů vyžadujeme, aby si otestovaly svůj projekt na trhu ještě před tím, než se do StarCube přihlásí,” vysvětluje mluvčí JIC Helena Továrková.

StarCube se sice chce zaměřovat hlavně na hardwarové startupy, víc než polovina z vybraných jsou ale spíš služby nebo software. V brněnském inkubátoru tak zasedl tým stojící za aplikací Citis, která nabízí slevy na základě polohy uživatele, bitcoinový platební systém BPay nebo slovenský agregátor věrnostních systémů Forbis QR

Další český tým – Giriton Systems - jsou už těžší vahou: vyvíjí systém pro řízení výroby v malých a středních firmách. Z firemního světa přichází i společnost SendDoc, jejíž projekt umožňuje sdílení faktur mezi účetními a příjemci v cloudu. 

BRAND24

Štěstí se usmálo i na dva sledovací systémy. Projekt Štěpána Bechyňského z Microsoftu DIY Flood Warning System sleduje situaci na tocích řek a varuje před povodněmi. Druhý je možná praktičtější – Perisa totiž využívá seismické detektory pro zabezpečení pozemků. 

Nejexotičtější parta ale do Brna přijela z Indie. Observe Design propojují globální ambice s podporou rozvoje třetího světa. Jejich projekt pomáhá bojovat s šířením infekce v nemocnicích. „Jsme ve fázi vývoje a potřebujeme pořádně nakopnout, abychom svou práci mohli rychle a efektivně zpeněžit. Rozumíme velmi dobře trhům třetího světa, ale chceme pracovat z globální perspektivy,“ tvrdí jeden ze zakladatelů Aanan Khurma

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).