Hlavní navigace

Kancelářské aplikace v cloudu: Microsoft zaspal, ale dohání ztrátu

11. 7. 2012
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Nástup Google Docs a jeho souputníků ukázal nový způsob, jakým uživatelé mohou pracovat s dokumenty. Začala „doba cloudová“. Softwarový gigant Microsoft si rozjetý vlak nejprve nechal ujet, brzy ale pochopil, že do něj musí naskočit. Vítejte u druhého dílu výpravy do historie webových kancelářských aplikací.

Firma Microsoft poměrně dlouho sledovala vývoj webových kancelářských aplikací zpovzdálí. Těžko říci, jestli softwarový gigant někdy v letech 2005 až 2007 uvážlivě sledoval situaci, nebo neviděl ve webových kancelářských aplikacích vážnější konkurenci pro svůj desktopový kancelářský software Microsoft Office, kterým ovládal a dodnes ovládá daný segment trhu.

Jeho přímá odpověď na Google Docs přišla až s MS Office 2010 v podobě Office Web Apps. Nejdříve Microsoft zkoušel skloubit výhody webových kancelářských aplikací se svým desktopovým kancelářským softwarem. V roce 2007 přišel se službou Office Live Workspace, která umožňovala díky plug-inu pro Office 2000 a vyšší ukládat dokumenty, tabulky a prezentace online za účelem jejich zálohy, zpřístupnění na více místech nebo sdílení mezi více uživateli.

Služba Office Live Workspace na webu umožňovala dokumenty jen prohlížet. K editaci je bylo nutné otevřít ve Wordu. Dobový screenshot z roku 2008)

Ukládání dat do cloudu, jak bychom řekli dnes, však tehdy ještě nenabízelo komfort, na který jsme dnes zvyklí. Dokumenty, tabulky a prezentace nešlo ve webovém prostředí editovat, ale pouze prohlížet. Microsoft si to později také uvědomil a v červenci 2009 přišla zpráva, že připravuje bezplatnou online verzi MS Office konečně jako přímou odpověď na Google Docs.

Technickým garantem seriálu je společnost Microsoft

V roce 2010 už Microsoft s MS Office 2010 uváděl na trh i Office Web Apps (a česká verze na sebe také nenechala dlouho čekat). Microsoft přenesl do webové podoby zjednodušené verze aplikací Word, Excel, PowerPoint a OneNote, které dnes mají prakticky všechny potřebné základní funkce svých robustnějších desktopových příbuzných. Panovaly obavy, že podobně jako Adobe využilo svůj Flash, tak Microsoft zkusí použít svůj Silverlight. Microsoft naštěstí příklad Adobe nenásledoval.

Office Web Apps se drží svého názvu a jde skutečně o webové aplikace. Microsoft dokonce do webového prostředí přenesl koncept Ribbon s pásy karet. Na to si někteří uživatelé stěžovali a dodnes stěžují. Jak známo, Ribbon uživatelskou veřejnost rozděluje. Pro jedny je krokem k pohodlnějšímu ovládání aplikací, pro druhé násilnou revolucí bořící zaběhnuté a osvědčené koncepty uživatelského rozhraní.

Word ze sady Office Web Apps má víceméně všechny základní funkce, které může řadový uživatel v textovém editoru potřebovat. Přistupovat k nim může díky pásu karet.

Microsoft si každopádně za konceptem Ribbon dodnes stojí a jeho plošší a kontrastnější podoba v Office Web Apps byla inspirací při návrhu jeho podoby do desktopového prostředí nových Windows 8 a kancelářské sady Office 2013 (Office 15). A pokud jde o Office Web Apps, nedá se říci, že by pozdní reakce na Google Docs vyloženě Microsoftu ublížila. Spíše naopak. Microsoft už přesně věděl, s čím má přijít a na co se připravit.

Podle některých statistik má dnes dokonce Office Web Apps více uživatelů než Google Docs. Jak už to tak u různých analýz nepracujících s čísly přímo od zdroje bývá, jiné statistiky zase tvrdí pravý opak. Nicméně Office Web Apps technologicky nijak nezaostává. Nabízí také kombinaci se službou SkyDrive – propojování webových kancelářských aplikací a cloudových úložišť je totiž trend, který lze pozorovat napříč trhem.

Konkurenční Google svůj Google Drive vybudoval prakticky kolem Google Docs. Třeba i datové skladiště Box.com (dříve Box.net) díky partnerskému API využívá aplikace z nabídky Zoho Corporation. Služeb Google Docs díky otevřenému API využívají zase některé jiné služby  Je to vcelku logické, protože uživatelé chtějí data nejen online skladovat, ale zároveň s nimi i online pracovat.

Cloudová úložiště využívají často služeb webových kancelářských aplikací díky otevřenému API. Například Box.com spolupracuje s aplikacemi od Zoho Corporation.

Microsoft rozumně nastavil vzájemné vztahy mezi Office Web Apps a desktopovou sadou Office. Office Web Apps lze používat nezávisle na Office, ale uživatelé Office mohou Office Web Apps využít jako službu s přidanou hodnotou, přičemž dostávají takřka to nejlepší z obou světů: toho desktopového i toho webového. Ano, nějaké mušky se najdou, ale v principu je strategie nastavena rozumně.

Office Web Apps jsou dnes pro Microsoft strategickým produktem podobně jako Google Docs pro Google. Microsoft počítá s tím, že Office Web Apps budou hrát klíčovou úlohu v přebudovávaném portfoliu jeho internetových služeb po konci značky Windows Live. Do nově budovaného portfólia spadá i služba Docs.com, s níž jdou už tradiční partneři Microsoft a Facebook ruku v ruce proti Googlu. Microsoft má pro Office Web Apps nachystánu i další úlohu.

Microsoft a Facebook jdou v oblasti sdílení dokumentů a dalších souborů se službou Docs.com společně proti Googlu.

V Office 2013 (Office 15) už nepočítá s edicí Basic, kterou v minulých verzích jeho kancelářské sady mohli OEM partneři instalovat na své počítače. Basic edice měla být jakousi vstupní branou do světa Microsoft Office. Počítalo se s tím, že si uživatel takto vyzkouší kancelářské aplikace od Microsoftu a případně koupí jejich rozvinutější verzi v některé z klasických edic Office.

Tuto úlohu má od edice Basic částečně převzít právě služba Office Web Apps. Uživatelská odezva prý na předinstalovanou sadu MS Office v edici Basic nebyla pozitivní a namísto získávání nových zákazníků dělala zlou krev. To alespoň o důvodu ukončení tohoto modelu propagace Office říkají neoficiální zdroje.

Microsoft však necílí jen na koncové uživatele, drobné živnostníky nebo menší firmy. Tyto skupiny si mohou naprosto vystačit s kombinací MS Office a Office Web Apps (+ SkyDrive). V Redmondu museli vcelku logicky vymyslet alternativu pro Google Apps ušitou na mírám spíše větším zákazníkům. Zvláště, když se Googlu začalo dařit přetahovat ke své webové cloudové sadě zákazníky dosud spokojené s řešením, které jim poskytoval Microsoft.

A tak světlo světa spatřilo řešení Office 365. Řešení je přesně to správné slovo, protože nejde ani o službu, ani o program, ale o kombinaci obojího. Office 365 jde sice proti Google Apps, ale nepoužívá tytéž zbraně. Microsoft staví na tom, s čím má na rozdíl od Googlu mnohaleté zkušenosti: na tvorbě desktopových kancelářských aplikací. Dnes tak v rámci Office 365 firmám, školám, úřadům a dalším organizacím nabízí MS Office 2010 ve vysoké edici Professional Plus a zároveň Exchange, SharePoint a Lync běžící v cloudu.

Do cesty Google Apps hodlá Microsoft postavit Office 365, výrazně robustnější cloudové řešení kombinované s desktopovým softwarem v podobě sady MS Office

Zákazníci tak oproti dřívějšku nemusí investovat do vlastních serverů a řešit jejich správu. To za ně obstará Microsoft. Dává jim tak totéž, co slibuje Google (outsourcing a cloudové řešení) a ještě jim umožní dál používat víceméně to, na co byli dosud ve větších firmách, úřadech a organizacích zvyklí. Přesto si i Google Apps najde svou klientelu. Zejména malé firmy bez IT specialistů si nechtějí komplikovat život a ladněji působící Google Apps je zřejmě zaujme více, přičemž při volbě tohoto cloudového řešení dál mohou používat i MS Office díky plug-inu Google Cloud Connect.

Vše jen online na webu? Zatím ještě ne…

V počátcích webových aplikací mnozí experti nadšeně tvrdili, že jimi bude během následujících let klasický desktopový kancelářský software zcela nahrazen a běžné úkony prováděné v textovém editoru či tabulkovém kalkulátoru se budou dělat výhradně online na webu. Vize je to pěkná a jednou dost možná dojde k jejímu naplnění, ale obecně zatím desktopovým a offline řešením neodzvonilo.

Chápe to Microsoft, chápe to i Google. Microsoft i přes velké ambice s Office Web Apps dál pokračuje ve vývoji desktopové kancelářské sady Office, kterou chce v podobě nativních aplikací rozšířit i do mobilních zařízení od mobilních zařízení Applu přes chytré telefony se systémem Windows Phone po zařízení s OS Android. Samozřejmě se ale počítá s propojením s Office Web Apps, alespoň podle dostupných neoficiálních informací.

Google jde stejnou cestou. Pořídil si multiplatformní sadu QuickOffice pro mobilní zařízení, která ještě před akvizicí příkladně spolupracovala s Google Docs. Do vývoje desktopového kancelářského balíčku se dnes Google na 99 procent pouštět nebude, ale jeho čelní představitelé potvrzují, že je velmi důležité zajistit, aby klíčové webové aplikace firmy pracovaly i offline. Vedle e-mailové služby Gmail sem spadá i Google Docs.

Na Google I/O 2012 byla na konci června představena nová offline funkcionalita Google Docs s podporou editace dokumentů i bez momentálního připojení k Internetu. Zatím funguje pouze v prohlížeči Google Chrome a omezuje se jen na textové dokumenty, ale pro Google má offline běh Google Docs v souboji s Microsoft Office velkou prioritu. Není tudíž divu, že Google slibuje brzkou možnost offline editace tabulek či prezentací a celkové rozšiřování offline funkcionality.

Google Docs umí editovat dokument i offline, ovšem skutečně jenom dokumenty a pouze v prohlížeči Google Chrome.

Za zmínku stojí i postoj, který Google zaujal k Microsoft Office. Ten je vysoce pragmatický. Nechce za každou cenu uživatele desktopového kancelářského balíku MS Office přesvědčovat, že je pro ně lepší volbou webový kancelářský balík Google Docs. Podobně jako Zoho Corporation hledá své uživatele i mezi uživateli MS Office, aniž by je nutil měnit software, s nímž jsou spokojeni. Chce jim však nabídnout něco navíc.

Google se již tradičně vyzbrojil formou akvizice. V roce 2010 si koupil společnost DocVerse provozující stejnou službu, která umožňovala uživatelům MS Office online sdílení dokumentů, tabulek a prezentací a možnost online spolupráce na nich. Stačilo si do kancelářské sady nainstalovat patřičný plug-in. Příští rok již byl představen Google Cloud Connect, tedy plug-in pro Microsoft Office, který umožňuje elegantní propojení s Google Docs, potažmo Google Apps.

Webové aplikace v roce 2012

A jsme u konce našeho výletu do historie. Webové aplikace začaly poutat pozornost širší uživatelské internetové veřejnosti počátkem druhé poloviny první dekády tohoto století. Na začátku bylo mnoho obskurních i nadějných projektů. Do druhé skupiny patřila služba Writely, kterou koupil Google, a kolem jejích základů vybudoval dnešní Google Docs. 

Google Docs je dnes takřka synonymem pro balíček webových kancelářských aplikací. Jedinou vážnější konkurencí je služba Office Web Apps od Microsoftu, která ale prokazuje vysoký potenciál. Zejména firmy, ale částečně i koncové uživatele zejména díky spolupráci s dalšími službami, ještě oslovuje svou širokou nabídkou webových aplikací společnosti Zoho Coporation. Sází na kompatibilitu svých produktů jak s Google Apps, tak s MS Office.

Google a Microsoft sice přikládají velkou váhu cloudovým technologiím a webovým řešením, ale netlačí k uživatele do žádného násilné přechodu. Microsoft dál vyvíjí desktopovou sadu MS Office, ovšem už počítající s využitím cloudových služeb. Google zase uživatelům MS Office nabízí své cloudové služby díky doplňku Google Cloud Connect.

Google nemá klasický desktopový kancelářský software, ale snaží se nyní podnikat kroky, aby uživatelé používající Google Docs nezůstali jen zoufale zírat na monitor, když zrovna nemají k dispozici žádnou konektivitu. Usilovně pracuje na tom, aby webové aplikace začleněné do Google Docs pracovaly i bez připojení k Internetu, přičemž chce neustále stírat rozdíly mezi prací offline a online s důrazem na zachování výhod online řešení.

BRAND24

Obě firmy mají v plánu poskytnout pro mobilní zařízení nativní kancelářské aplikace, které ale budou spolupracovat s jejich cloudovými službami. Obě firmy též nabízejí cloudové řešené firmám, úřadům, školám a dalším organizacím. Microsoft má Office 365 kombinující cloudové služby s desktopovou sadou MS Office. Google zase poskytuje cloudovou službu Google Apps. Ta samotná nabízí výhradně webové aplikace, ale je kompatibilní i s MS Office.

Zdá se tedy, že několik dalších let nás čeká symbióza klasického desktopového softwaru a nativních mobilních aplikací s cloudovými službami a webovými aplikacemi, přičemž bude kladen důraz, aby i čistě webové aplikace byly schopné alespoň omezeně fungovat i offline. Tahouny budou nesporně Google a Microsoft. Přidá se k nim někdo? Teoreticky by kartami mohl zamíchat Apple nebo Facebook. Jiný silný hráč, který by při rozdaných kartách mohl jít teď proti Googlu a Microsoftu, na obzoru není. 

Dáváte přednost webovým kancelářským aplikacím nebo desktopovým kancelářským aplikacím?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).