Hlavní navigace

Webovinky 33:celý svět dokořán

6. 1. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Dnes začneme opravdu univerzálním, celosvětovým jízdním řádem. Před odjezdem můžete ještě nakoupit zaručené zboží ve virtuální tržnici. Ubytování vám zajistíme výhodně pomocí last minute a po cestě si můžete zopakovat slovní zásobu cizího jazyka, v tom vám pomůže další novinka. A abyste na nic nezapomněli, nabízíme vám virtuální korkovou nástěnku.

RouteRank

Vyhledávání jízdních řádů je jednou z nejpopulárnějších internetových služeb. Kvůli technické náročnosti však byl doposud omezen na jednotlivé způsoby dopravy (leteckou, autobusovou, vlakovou atd.) a území států. Společnost stojící za webem RouteRank se rozhodla investovat do tohoto segmentu a slibuje nalézt cestu mezi dvěma místy na planetě a dát vám na výběr hned z několika možností. Potěšující je skutečnost, že po krátkém otestování je použitelná i pro Českou republiku, přestože zatím není podporována Českými drahami. Železniční síť ale pro větší města vykrývají rakouské a německé železniční společnosti. Stránky jsou vlastně mashupem hned několika služeb. Dokáží vám tak najít cestu na letiště, vyhledat letecká spojení a najít zbytek trasy do cílové destinace. Můžete tak najít např. vlakové spojení na bratislavské letiště, letenku do Londýna a jízdenku do konkrétní čtvrti. Každý úsek je napojen na online rezervační systémy daných přepravců.

routerank

Spustili jste novou internetovou službu? Dejte vědět!

Chceme našim čtenářům přinášet informace o nových internetových službách. Pokud jste právě nějakou spustili, dejte nám vědět, pokud jde o nějakou originální či zajímavou službu. Napište nám na redakce@lupa.cz adresu služby. Weblogy a instalace diskusních fór nejsou to pravé, ale vámi vytvořená služba nás bude zajímat. Takže nás neváhejte upozornit na její adresu!

OpenSky

Internet nabízí svobodu, přesto v oblasti nakupování stálé kopíruje zaběhlé principy z klasického obchodování. OpenSky se pokouší o změnu. Nestanovil si na počátku určitou oblast zájmu, naopak připomíná spíše otevřenou tržnici. Podstatné je, že do své nabídky zařadil jenom zboží, které mu doporučila skupina expertů. Jeho sortiment je tak o něco chudší, na druhou stranu máte jistotu, že vystavené zboží znají a kupují profesionálové v dané oblasti. Firma se tak může soustředit na hledání nejvýhodnějších dodavatelů, což také vede ke snížení nákladů. Svým uspořádáním obchod připomíná magazín About.com. Na stránce experta najdete jeho biografii a profesní úspěchy a seznam výrobků. Vylepšení by si ovšem zasloužilo klasické procházení nabídek podle kategorie, kde by měly být profily expertů naopak potlačeny do pozadí.

opensky

Inoqo

Koncept zájezdů na poslední chvíli je značně oblíbený. Pokud ovšem sháníte těsně před odletem také ubytování, často se dostanete do problémů, které před existencí „last minute“ dokázaly celý proces znepříjemnit. Server Inoqo nabízí hotelům možnost vyprodat volné kapacity se slevami. Aby se vyfiltrovaly jen konkurenční nabídky a dlouhodobé slevy, je možné přidávat pouze místa s termínem příjezdu maximálně 48 hodin dopředu. Samotné stránky nabízí detailní popisy hotelů, jak je obvyklé u jiných systémů pro online rezervaci pobytů. Rozdíl je však v samotných inzerátech, které jsou určeny pro komunitní síť Twitter a jsou zhuštěny na 160 znaků. Právě Twitter je totiž hlavním kanálem, přes který můžete nabídky sledovat. Inoqo si zaregistroval účty pro všechna hlavní světová města a také větší oblasti jako státy či kontinentální oblasti.

BRAND24

inoqo

Lingt

Při učení cizího jazyka je slovní zásoba základním stavebním kamenem. Ve Webovinkách jsme vám představili již několik služeb pro výuku. Lingt patří z hlediska technického zpracování k těm nejpovedenějším, i když na druhou stranu ztrácí v nabídce kurzů (k dispozici je prozatím jen čínština a rozhraní v angličtině). Také zaměření pouze na slovní zásobu vás samo o sobě jazyk nenaučí. Kurzy jsou rozděleny po jednotlivých dnech a zhruba 30 slovech. Pěkně jsou zpracovány interakční části učení – psaní do formulářového pole a rekognice výslovnosti. Každou sadu slov je možné opakovaně testovat na čas. Čínština je specifický jazyk, který třeba u psaní používá přepisy do latinky. Lingt je celý dělaný hravou formou, a jak je známo, tento způsob výuky je nejefektivnější. Snad se brzy dočkáme i dalších světových jazyků, i když je téměř jasné, že půjde o placenou službu.

lingt

Spaaze

Spaaze je virtuální korková (téměř doslova) nástěnka, na kterou si připínáte různé poznámky, úkoly, odkazy na webové stránky či videa. Nahrazuje tak drobné aplikace pro desktop, které jako poznámkové bloky obvykle využíváme. Její výhodou je možnost začlenění tlačítka přímo do prohlížeče, takže nemusíte složitě přepisovat všechny informace a stačí jedno kliknutí. Nástěnka není omezena pouze na viditelnou plochu a za pomoci navigačních kláves lze přeskakovat do různých částí. Funguje tak zároveň jako více pracovních ploch. Do jedné části přidáváte poznámky k práci, jinde zase pro zábavu a volný čas. Informace lze uspořádávat i do tematických skupin – pokud v průběhu surfování třeba vyhledáváte jenom recepty či poznámky pro nějakou práci či článek. Spaaze je velmi jednoduchý na ovládání, což je jeho předností oproti ostatní konkurenci a může dobře posloužit jako startovací stránka na Internetu.

spaaze

Který projekt vás nejvíce zaujal?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).