Hlavní navigace

WhatsApp ve zpravodajství, podivné nabídky modelingu a čistka na Google+

26. 7. 2015
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Doping a e-sporty, Mercedes-Benz Slovakia to trochu nezvládl na Facebooku, sociální fóbie, #curvy na Instagramu. Co přinesl právě končící #tyden?
Za nehodu Pendolína mohou Muslimové. Ano, i tohle žije mezi námi, má nejspíš volební právo a svéprávnost.

Za nehodu Pendolína mohou Muslimové. Ano, i tohle žije mezi námi, má nejspíš volební právo a svéprávnost.

Uplynulý týden byl na události tak bohatý, že jsme souhrn dění v jeho první půlce vydali už ve čtvrtek – najdete jej zde: Smrtelně nebezpečná připojená auta, hledání mimozemšťanů a Google Glass 2.0.

Drogy dorazily do e-sportu a přicházejí i testy. Důvodem je zneužívání léku jménem Adderall. Viz World's largest e-sports group to start drug testing in wake of Adderall scandal, kde se dočtete, že k výchově, prevenci a testování na drogy se chystá ESL, jedna z největších skupin v e-sportu. Adderall je lék (ADHD, narkolepsie), ale také zlepšuje reakce a pozornost.

Je budoucnost médií v tom, že se promění ve zpravodajské agentury? Na tohle se ptá Is the media becoming a wire service? a některé postřehy jsou dost zajímavé. Třeba to o nutnosti dokázat šířit zprávy a články všemi dostupnými kanály, protože doba, kdy se dalo spoléhat na to, že „čtenáři přijdou“, je nenávratně pryč.

Internet zachraňuje reklamní trh, jinak by šel do záporných čísel. Podle Global Ad Spend Trends Forecast by Medium, 2015–2016 poroste inzerce v roce 2015 o 2,3 %. Internet se na tom bude podílet 16,1 procenty, ale noviny půjdou o 9,2 % dolů a časopisy klesnou o 10,4 %. Dolů půjde i televize, ale pouze o 1,9 % a rádio o 1,2 %. Ani v roce 2016 nic optimistického nečekejte, růst má být větší, ale noviny a časopisy se růstu nedočkají.

Pixels už má druhý trailer. Pokud nevíte, proč o tom je řeč právě v IT/C/Internetovém médiu, tak protože tenhle film je vlastně převedením Pacmana do reálného světa: 

TELEgraficky

Sysomos kupuje Expion ■ Twitch přechází od Flashe na HTML 5 ■ Google Panda 4.2 je tu ■ Financial Times mají nového majitelekupujícím je Nikkei Inc ■ Pearson chce prodat i Economist ■ Chrome 44 opravil 43 bezpečnostních chyb ■ Ou jé, Hunger Games finále ■ Google zruší API k našeptávači ■ Yahoo koupilo Media Group One ■ Microsoft koupil Adallom

WEBDESIGN, INTERNET

Agentura AP umístí na YouTube skoro 17 tisíc hodin archivních zpravodajských snímků. Viz AP to Put Nearly 17,000 Hours of Archival News Footage on YouTube a zpráva je to skvělá, navíc jde o 550 000 zpravodajských videí od roku 1895 do skoro dnešní doby (1986). Najdete je na AP Archive and British Movietone.

New York Times zkoušeli WhatsApp pro zpravodajství z návštěvy papeže v Latinské Americe a v Sharing News on WhatsApp, an International Desk Experiment se můžete dozvědět, co při tom zjistili. Zajímavé to je v tom, že WhatsApp je v zásadě chatovací aplikace, masově používaná hlavně mládeží. A mládež příliš zpravodajství nemusí, tedy to v tradiční podobě. Nebo také tím, že to všechno byla klasická ruční práce, protože na podobné používání WhatsApp nijak nemyslí.

Jak se projeví, když budete psát dvakrát více (nebo méně) článků? Moz.com experimentovali a i když je to experiment krátký a některé věci neřešil, postřehy jsou zajímavé. Méně článků nevedlo k výraznému propadu zhlédnutí stránek, ale také nevedlo ke zvýšení kvality článků, byť na ně v Moz.com měli víc času.  Detailněji ale v Raising the Bar: A Publishing Volume Experiment on the Moz Blog.

Budete-li návštěvníka webu obtěžovat interstitialem s výzvou ke stažení mobilní aplikace, tak 69 % návštěvníků odejde. Pouze 9 % si aplikaci stáhne. Jestli tomu ještě stále nerozumíte, tak interstitial, tedy otravné vnucování „stáhněte si naši mobilní aplikaci“ je zabíječem návštěvnosti webu a měli byste ho okamžitě odstranit. V Google+: A case study on App Download Interstitials doporučují, jak to dělat správně.

The Verge's web sucks přesně ukazuje, proč lidé používají blokátory reklamy a šmírování. Jedno nahrání stránky na The Verge znamená 9 až 12 MB dat. Značnou část toho představuje 22 různorodých služeb, které lze označit jako šmírovací nástroje. Celkem The Verge stáhne skripty z 47 dalších služeb.

SOFTWARE

Používáte MongoDB? Podle Why you should never, ever, ever use MongoDB byste to spíš dělat neměli.

Plotly.js vypadá nejenom pěkně, ale pokud necháte uvedený „zdroj“, můžete tuto knihovnu (pro vytváření grafů) používat zdarma. Viz plot.ly/javascript-graphing-library/.

Pěkné kousky a zajímavé povídání v The Art of Video Game Photography, a pokud sami hrajete nějaké ty počítačové hry, které se více a více přibližují „reálnému“ světu, tak to pro vás bude ještě zajímavější čtení.

MARKETING A KOMUNIKACE

360stupňové reklamy na YouTube? Z těch vám doslova půjde hlava kolem. Není to dokonce ani vtip, opravdu jde o nový inzertní formát, který si v zásadě můžete pořádně užít jenom na mobilu (Chrome a YouTube, Android a iOS). Viz 360 Degree Video Ads on YouTube Let Advertisers Deliver Richer Experience.

Má niekto lepší nápad na zajtra? Tak zněla otázka na facebookové stránce Mercedes-Benz Slovakia. Komentář Michala Jasika v podobě „A co tak keby si tento medak zaplaval?“ vyvolala reakci Mercede-Benz v podobě „Keď vám komentár olajkuje tisíc ľudí, môžete si vybrať, či do toho bazéna nacúvame alebo to dáme driftom.“. A jak je vám už asi jasné ze screenshotu, komentář snadno získal přes 1000 líbí, lajků.

Bude mít Mercedes-Benz koule na to, aby splnil slib? Bude auto v bazénu? Zajímá-li vás rozuzlení, tak to představuje obrázek vpravo. 

Ne, to není váš názor, prostě se mýlíte je vlastně velmi dobrá pointa. A hned na samém počátku je velmi povedená citace o tom, že vydávat nesmysly, lži a hlouposti za „názor“ a tím ospravedlňovat jejich existenci je strašidelná záležitost. Článek zmiňuje i onen mýtus, že „názor nemůže chybovat“ a následně se pokouší vysvětlit, co je to „názor“ (neboli opinion). Protože názory zdaleka nejsou všechno, co za ně lidé chtějí schovávat. Zejména pokud se za „názor“ vydávají mylné představy (misconceptions).

V HP zakazují trička, protože se prý zákazníkům navštěvujícím firmu nebudou líbit. Docela zajímavé, protože tohle nařízení přichází od managementu, který zjevně nemá nic lepšího na práci, než řešit oblečení programátorů. Viz HP slaps dress code on R&D geeks: Bin that T-shirt, put on this tie.

Sociální úzkost, sociální fóbie? Poznej vlastního nepřítele, ale možná také to, co dělá problémy někomu ve vašem okolí. V I Don't Hate You, I Have Social Anxiety to popisují poměrně dlouze a dobře. Pokud nechcete angličtinu, tak méně detailní Sociální fobie nebo delší Sociální fobie udělá ze života peklo, může dostat i vás. Ale pozor, nezaměňovat s introvertností. Tam si dejte The power of introverts od Susan Cain.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Universal Pictures France se dožaduje, aby Google zablokoval ve vyhledávání 127.0.0.1. Což je adresa vašeho vlastního počítače; každý počítač ji má jako adresu lokálního rozhraní. Dost jasně to svědčí o rozumu těch, kdo zpracovávají DMCA žádosti. Na celém tomhle boji za odstranění z výsledků vyhledávání je ale asi nejpodstatnější to, že je to irelevantní. Filmy se stejně stahují.

Pozor na podivné aktivity na sociálních sítích lákající na kariéru ve fotomodelingu. Vypadá to zpočátku hvězdně, ale pak dojde na zásadní požadavek schůzky bez doprovodu ve večerních hodinách a končí to vlnou nadávek a urážek. A tahle „firma“ prý má „3× www, 25 let praxe a řídí v ČR a SR modeling z 90 %“. A zlatý hřeb? Na konci je suché oznámení o tom, že se pomstí umístěním fotografií a telefonního čísla na „veskere net servery tragedu mindraku a retardu“. A ty fotky prý stáhli z Facebooku „hecker profici“. Celý příběh v MMoje kariéra ve fotomodelingu.

Tahle cestička, jak získat root-a na OS X 10.10, vypadá hodně dobře. Kód je tak dlouhý, že se vejde do jednoho tweetu. Viz Get root on an OS X 10.10 Mac.

Zadní vrátka v iOS? To nezní vůbec dobře, zejména pokud uvážíme, že Apple tohle zjištění nepopřel a zdůvodňuje to tím, že jde o „firemní nástroje na správu“. V Back doors in Apple's mobile platform for law enforcement, bosses, spies (possibly) se toho bohužel zase až tak moc nedozvíte, ale celé to nevypadá, jako že by si NSA u Apple objednalo backdoor, ale že spíš existují nástroje v iOSu, které jsou zneužitelné. A že možná právě DROPOUTJEEP od NSA by mohl tyto mechanismy využít.

Georgia (stát v USA) žaluje Carla Malamuda za to, že porušil autorská práva tím, že zveřejnil zákon, který v tomto státě platí. Malamud provozuje public.resource.org a jeden by asi předpokládal, že texty zákona prostě musí být veřejné. Ale vlastně, počkejte, jak je to v Česku třeba s normami? No nic, jinak viz State Of Georgia Sues Carl Malamud For Copyright Infringement For Publishing The State's Own Laws.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Podle šéfa Twitteru je prý možnost editace tweetů „skvělý nápad“. Podle Jack Dorsey to Kim Kardashian: Edited tweets are a ‚great idea‘ to vypadá, že šéf Twitteru je buď uplně mimo, nebo prostě jenom chce udělat dobře celebritě. Twitter je snad poslední a jediná z těch podstatných sociálních sítí, kde stále není možné opravit text příspěvku. A nutno dodat, že je to extrémně otravné.

Google pročistí zapomenuté a nepoužívané stránky na Google+, takže pozor. K 28. červenci se chystá Google na velkou čistku ve stránkách na Google+ – dotkne se neověřených a nikým nespravovaných stránek, trochu to ale vypadá, že čistka bude znamenat hlavně to, že se takovéto stránky přestanou objevovat v lokálním vyhledávání (Google+ Local). Což by v zásadě vůbec nebyl špatný nápad.

Hledání #curvy na Instagramu bylo nemožné, hashtag byl zakázán pro nevhodnost. A podobně je tomu s řadou dalších hashtagů, které by vás mohly přivést k nevhodnému obsahu. Instagram na to dokonce má nějaký automatizovaný systém. Jakkoliv je #curvy aktuálně odblokované, je dost možné, že zase upadne v nemilost. Prostě na Instagramu nikdy nevíte. Viz #Curvy forced Instagram to rethink how it polices hashtags.

MOBILNÍ APLIKACE

Kodi pro Android je nově přímo v Google Play. Pokud nevíte, tak Kodi je původním jménem XBMC, a hlavně je to jedno z nejlepších mediálních center, umí řadu platforem, a pokud si pořídíte nějaký ten malý box s Androidem k televizi, tak ji dokáže proměnit ve skvělý nástroj na přehrávání filmů (i dalších věcí). V Kodi aneb jak na filmy a tv seriály i v počítači i na televizi je to trochu víc rozvedené, včetně toho, jakou roli v tom může hrát NAS od Synology.

Apple Music is a nightmare and I’m done with it popisuje tristní zkušenosti s nepoužitelnou službou Apple Music. Hodit se může i to, že na některé zásadní věci (například chybějící sklady, ačkoliv je máte) nabízí řešení, které je ovšem řešením poměrně šíleným (v tomto případě spočívá v odebrání/smazání všeho a pak novém přidávání obsahu). Ale ani to nakonec nemusí pomoci. Problémů je ale opravdu hodně a poslední hřebík do rakve pro autora byl ten, že mu Apple Music smazalo přes 4 700 skladeb, ke kterým už dávno nemá přístup.

Apple nutně potřebuje oddělit oficiální aplikace od samotného operačního systému. Trochu to souvisí i s katastrofu jménem Apple Music a prošel si tím nakonec i Google. Ten také původně měl „systémové“ aplikace součástí operačního systému, nyní jsou už déle v Google Play a opravovat je lze kdykoliv. Viz Apple desperately needs to split official apps from iOS updates.

Nová mobilní aplikace pro YouTube umí přehrát videa na výšku a jsou tam i nějaké další drobnosti. Videa na výšku točí hlavně lidé na mobilech, kteří nechápou, že musí přístroj otočit o devadesát stupňů. A bohužel také vznikají v aplikacích jako Meerkat či Periscope, jejichž tvůrci si moc nelámou hlavu s tím, že by měli umožnit i videa na šířku. Viz YouTube for mobile gets more editing tools, and vertical videos can be enjoyed in all their full-screen glory.

STARTUPY A EKONOMIKA

Visa chce koupit zpět Visa Europe. Viz Visa confirms Visa Europe acquisition talks, kde se dočtete, že Visa a Visa Europe jsou sice stejná značka, ale od roku 2007 jsou to samostatné entity. Tu evropskou vlastní banky.

Šef České spořitelny Pavel Kysilka říká, že Digitální revoluce bude hluboká a přijde rychle. Říká také něco o tom, že by „mobilní génius v bance měl být druhým nejlépe placeným člověkem“. Ten rozhovor je dobrý (a není divu, Pavel Kysilka patří mezi ty, kdo pochopili, co se děje). Hodně se tam mluví i o P2P půjčování peněz.

86 % prodejců na Etsy.com jsou ženy. V At Etsy, 86% of Sellers Are Female je víc zajímavých informací, ale možná si je budete chtít přečíst přímo v analýze od Etsy – tu v PDF podobě najdete v Bulilding an Etsy Economy: The new Face of Creative Enterpreneurship.

Amazon větší než Walmart? Zajímavá věc, ale nepříliš povedené srovnání, protože víme, jak to je s těmi tržními hodnotami, založenými na růstu cen akcií (230 miliard tržní hodnota Wallmartu, přes 250 miliard dolarů vyšel Amazon). Podstatné na tom ale je, že Amazon má dobře našlápnuto a tradiční retailové řetězce, což je právě Walmart, to mají v posledních letech stále složitější. Co ještě je zajímavého? Třeba to, že online prodeje v USA představují pouze 7 % celkového objemu prodejů v obchodech. Také to, že v knihách, elektronice, hračkách a věcech pro děti online převládá.

Netflix má přes 41 milionů platících zákazníků v USA a přes 21 milionů mimo USA. Viz Netflix Paid Streaming Subscriber Count, Q1 2012-Q2 2015.

INFOGRAFIKA

Jak důležité jsou online recenze? To zjistíte v The Importance Of Online Customer Reviews [Infographic].

E-KNIHY

Prodej e-knih v Nizozemí stoupl o 25 %. Viz eBook Sales Increase 25% in the Netherlands, kde se dozvíte, že tomu dost napomáhají i služby s předplatným pro e-knihy (38 % z prodejů e-knih). Stále ale platí, že tištěné knihy představují 94 % z celkového prodeje knih.

BRAND24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Pokud chcete seriál sledovat, má vlastní štítek v podobě #TYDEN

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).