Hlavní navigace

WiFi bezpečně rychlejší

31. 8. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Všichni se těší na 100 Mbit/s síť podle IEEE 802.11n, která je zatím na trhu jen v "nestandardní" podobě. Zanedlouho ale už bude možné si pořídit certifikovaná zařízení 802.11n, což znamená jistou záruku spolupráce se zařízeními plně podle normy, která bude ovšem schválena nejdříve v roce 2008.

Na trhu je v současné době řada produktů, které si přisvojují označení 802.11n, ale protože tato norma ještě zdaleka není schválena, toto označení jim nepřísluší. Jedná se tedy o firemní řešení rychlé WiFi, nebo minimálně verzi tzv. pre-standard (pre-N). Protože trh zájem o stomegabitové WiFi má a norma v IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) nebude schválena zřejmě ani příští rok, musela WiFi Alliance, průmyslové sdružení výrobců bezdrátových zařízení, udělat ústupek a uvažovat o certifikaci zařízení již podle návrhu normy. Jinak by totiž mohlo dojít ke stagnaci trhu s rychlými WiFi kvůli obavám a nespokojenostem zákazníků, kteří sice chtějí výrazně rychlejší komunikaci, ale ne za každou cenu. Připomeňme, že 802.11n má nabídnout propustnost 100 Mbit/s na aplikační úrovni, a to především díky využití MIMO (Multiple Input, Multiple Output). Více o použité technologii v minulých článcích (viz související články níže).

WiFi Alliance (WFA) se zabývá certifikací pro produkty podle 802.11 již od roku 2000 a produkty, které úspěšně projdou sadou zkoušek na soulad s technickou specifikací a na vzájemnou spolupráci, pak mohou nést označení WiFi Certified®, typicky s bližším označením funkčních prvků (lze i vyhledávat certifikované produkty).

Dvoustupňová certifikace

WFA na konci srpna na základě nového harmonogramu dokončování 802.11n rozhodla o dvoustupňovém schématu certifikace zařízení pro rychlé bezdrátové sítě WLAN. V první fázi certifikačního procesu (ještě nemá jméno) se jako základ vezme draft normy plánovaný na březen 2007, takže první certifikované produkty (s jasným označením pre-standard) se dostanou na trh v polovině příštího roku. V druhé fázi se bude certifikovat již podle plně schválené normy plánované na březen 2008, a veškerá zařízení bude tehdy třeba recertifikovat.

Pro uživatele bude certifikace znamenat záruku vzájemné spolupráce pre-standard 802.11n zařízení daného výrobce s jinými podobně označenými zařízeními, tedy možnost kombinovat produkty od různých výrobců. A vzhledem k tomu, že certifikace bude založena na pokročilém návrhu normy, lze předpokládat, že tato řešení se nebudou nijak odchylovat od později schválené technické specifikace. Rozhodně bude v zájmu výrobců nechat si prostor pro snadný upgrade produktů pro certifikaci v druhém stupni podle konečné normy.

Veliký přehled WiFi hotspotů v České republice najdete ve WiFi databázi na Lupě. Aktuální čísla hovoří o 2401 hotspotu od 324 posktytova­telů.

WFA se tedy zachovala jako organizace řídicí se přáními svých členů. Není to poprvé, co nakonec ustoupila svému pravidlu certifikovat WiFi produkty teprve na základě schválené normy. Již jednou musela takto pod tlakem trhu postupovat, a to v případě 802.11i (viz článek WLAN konečně bezpečné): specifikace doplňující zabezpečení (silnou autentizaci podle 802.1×, šifrování podle AES a ověření integrity dat) do všech typů sítí podle 802.11a/b/g. V roce 2002 Aliance vytvořila „dočasné“ (odlehčené) řešení s označením WPA (WiFi Protected Access), na něž po schválení normy v roce 2004 navázala certifikace WPA2 (již zahrnující všechny povinné prvky specifikované v 802.11i). Zařízení s oběma typy certifikace jsou dnes běžně na trhu, ale pro nová zařízení je od března letošního roku již povinná certifikace podle WPA2.

Trh se činí

Dnes na trhu najdeme bezdrátové karty a směrovače pre-N od Linksys (řada Wireless-N), Netgear (RangeMax) nebo D-Link (RangeBooster N). Nedávno se mezi dodavatele začlenil také Dell, který již prodává laptopy s pre-N bezdrátovými kartami. Mezi dodavatele čipů pro rychlé WiFi, kteří jen vítají rozhodnutí WFA, patří Airgo Networks, Intel a Atheros Communications. Pro ně totiž takové rozhodnutí znamená přesun zodpovědnosti za bilaterální (tajné) testování vzájemné spolupráce na neutrálnější půdu.

Zpoždění v přípravě 802.11n

Když se po dlouhých tahanicích, vedoucích málem k rozpadu pracovní skupiny 802.11n, počátkem letošního roku podařilo vytvořit kompromisní technické řešení rychlé WiFi, všem se hluboce ulevilo. Ne nadlouho, protože v červnu první verze navrhovaného řešení neprošla hlasováním, z něhož může vyjít vítězně jen taková specifikace, pro niž hlasuje 75 procent členů podvýboru. Jedním ze zásadních problémů (kromě mnoha tisíc dalších připomínek) je nezajištěná spolupráce se stávajícími sítěmi podle 802.11a/b/g. Jinými slovy je možné, že taková 802.11n by mohla místo zrychlení komunikace spíše „nabídnout“ rušení stávající bezdrátové infrastruktury…

BRAND24

Mezi konkrétními identifikovanými technickými problémy je také chybějící definice přístupového protokolu pro volitelný rozšiřující kanál pro zdvojnásobení šířky pásma. Dále se nebere v potaz stávající oddělení kanálů v pásmu 2,4 GHz, které pro 802.11b/g používá 25 MHz, zatímco návrh 802.11n počítá s 20 MHz. Volitelný rozšiřující kanál (v režimu vázání kanálů) nabírá 40 MHz, což se může překrývat se stávajícími WLAN a způsobovat rušení bez možností sdílení pásma. Navíc v některých zemích nejsou kanály o šířce 40 MHz vůbec povoleny.

V současnosti má podvýbor IEEE 802.11n na stole dvanáct tisíc připomínek a změn, které bude třeba zakomponovat do druhého návrhu technického řešení. Kvůli tomu se také o řadu měsíců prodloužil plán přípravy normy, protože draft v. 2.0 může být za těchto podmínek hotov až koncem podzimu a hlasovat se o něm bude až v příštím roce.

Už máte svou superrychlou WiFi (pre-N)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA je nezávislá síťová specialistka. Okusila český, španělský i kanadský vzdělávací systém. Vedla kurzy v 7 zemích a ve 4 jazycích, školila on-line pro UCLA.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).