Hlavní navigace

Windows 10 mají první problém: kvůli tzv. rezervaci si lidé stěžují na adware

9. 6. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Nabídka rezervace upgradu na Windows 10 je relativně dotěrná a někteří uživatelé ji považují za adware. V čem kritici spatřují problém a jak ho vyřešit?

Diskusní fóra a sociální sítě přinášejí zřejmě vůbec první kritické příspěvky týkající se Windows 10, která už nemají nic společného s veřejnou testovací verzí nového systému. Některým uživatelům vadí nabídka tzv. rezervace upgradu, která se nyní objevuje ve Windows 7 a vyšších. Skrývá se pod ikonkou s logem systému v oznamovací oblasti po pravé straně hlavního panelu vedle hodin.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Po kliknutí na ikonku se zobrazí průvodce, který popisuje některé funkce nového systému a proces nabízeného upgradu.

Někteří uživatelé si stěžují, že ikonku nelze snadno odstranit. V okně, které se otevře po kliknutí na ikonku, jim chybí možnost explicitně odmítnout nabídku tzv. rezervace upgradu, respektive upgrade jako takový. V přizpůsobení oznamovací oblasti se sice daří alespoň skrýt ikonku, ale jen do dalšího naběhnutí systému, což jsme si opakovaně vyzkoušeli pod Windows 7 SP1. Za jejím zobrazováním stojí gwx.exe.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Ikonku je možné skrýt v přizpůsobení oznamovací oblasti, ale nastavení se samovolně změní po příštím naběhnutí systému.

GWX alias Get Windows X (10) je nástroj, který přináší právě možnost upgradu zdarma přes službu Windows Update. Ikonka do systému dorazila s aktualizací KB3035583, kterou lze odinstalovat přes Ovládací panely / Programy / Programy a funkce / Nainstalované aktualizace. Za povolené automatické aktualizace systému ji však služba Windows Update může znovu instalovat při nejbližší příležitosti.

Proč rezervovat upgrade? Prý kvůli jeho distribuci

Ostřejší kritici nešetří slovem adware, přestože Microsoft při nabídce rezervace upgradu prezentuje Windows 10 víceméně jako další z tuctových aktualizací, které vydává pravidelně každý měsíc. To je samozřejmě hloupost, protože se jedná o novou verzi operačního systému s nespočtem rozdílů vůči třeba dnes nejvíce rozšířeným Windows 7. Bagatelizace významu upgradu není na místě.

Kritizující uživatelé se především pozastavují nad tím, proč si vůbec mají upgrade rezervovat, když jsou zároveň ujišťováni, že bezplatný upgrade bude možný i bez předchozí rezervace. Tu proto považují za pouhou záminku propagace nové verze systému. Microsoft se ostatně netají, že by na ni rád co nejrychleji převedl uživatele Windows 7, Windows 8 a Windows 8.1. I proto nabízí upgrade zdarma.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Rezervace není nezbytná pro bezplatný upgrade, ale přesto jsou uživatelé vehementně vybízeni k jejímu provedení.

Microsoftu údajně tzv. rezervace slouží k plánování hladké distribuce instalačních souborů všem uživatelům natěšeným na Windows 10. Poukazuje na rekordní počet zástupců veřejnosti, kteří se zapojili do testování nové verze systému během jejího vývoje. Kritici zase upozorňují na až teleshoppingový žargon, který je utvrzuje v přesvědčení, že jde prvořadě o reklamní kampaň.

BRAND24

Na obrazovku můžete najednou přichytit až čtyři aplikace, takže se stanete mistry multitaskingu,“ hlásá krátké představení Windows 10. Současné zobrazení až čtyř aplikací možná (d)ocení uživatelé současných majoritních tabletových platforem, ale pro uživatele klasických počítačů to může znít poněkud směšně. Tradiční desktop už několik dekád umožňuje spustit a zobrazit současně mnohem více aplikací.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Multitasking se čtyřmi aplikacemi jako důvod pro upgrade? Stěží pro uživatele klasických počítačů zvyklé na desktop.

Každopádně není příliš šťastné zkombinovat šíření nabídky jako aktualizace se zdánlivě zbytečnou rezervací, ryze marketingovými frázemi, bagatelizováním dopadů upgradu, ignorováním uživatelského nastavení a nemožností explicitně odmítnout nebo alespoň odložit nabídku přechodu na Windows 10. Některé stížnosti jsou dost možná přehnané až hysterické, ovšem za dané situace nejsou překvapivé.

Jde o adware? Domníváte se, že rezervace bezplatného upgradu v popsané a vyobrazené formě má rysy adwaru?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).