Hlavní navigace

Windows 10 v roce 2015 získala necelý 10% podíl na trhu

4. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Microsoft
Dost špatný výsledek na to, jak mohutně Microsoft nová Windows 10 tlačí uživatelům. A to je navíc nový systém zadarmo.

9,96 %. To je podle Net Applications podíl Windows 10 na trhu operačních systémů na konci roku 2015. Nějakých pět měsíců po uvedení na trh a po mnoha měsících takřka násilného instalování Windows 10 přes starší verze. Dokonce i přes fakt, že Windows 10 můžete mít, prozatím, stále zadarmo.

První čtyři týdny po uvedení na trh vše přitom vypadalo velmi nadějně: 75 milionů počítačů. Po deseti týdnech 110 milionů počítačů. Jenže, pak se vše začalo zpomalovat, byť Microsoft stále může dosáhnout původně vyřčeného cíle. Tedy jedné miliardy ve „dvou až třech letech“.

Jak jsou na tom předchozí verze? Window 8 mají 2,76 %, Windows 8.1 pak 10,3 %. Předchozí Windows 7, ta v zásadě nejlepší, než Microsoft napadl ten podivný nápad s dlaždicemi, měla ještě v létě největší podíl, 60 %. Na konci roku je to něco přes 55 %. Jde tedy stále o nejrozšířenější verzi.

BRAND24

Windows Vista, dost jasně jedna z nejnenáviděnějších verzí Windows, má podíl pouhých 1,62 % a původně nejrozšířenější a nejoblíbenější Windows XP jsou mírně nad 10 %. Tady je potřeba dodat, že Windows 10 jdou zdarma pouze pro vlastníky sedmiček či osmiček.

Připomeňme, že Net Applications odhaduje podíl operačních systémů podle toho, jaké jsou použity v počítačích na 40 tisících jimi monitorovaných webech (160 milionů unikátních návštěvníků, dle jejich vlastních metrik). Obvyklou alternativou může být StatCounter, který ale čísla získává podobně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).